Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2019 15:09

Παρεμβάσεις βουλευτών κ. Άγγελου Βότση και κ. Ηλία Μυριάνθους για τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εργασίες της COSAC

Συνεχίζονται σήμερα στο Ελσίνκι οι εργασίες της 62ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στις οποίες τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, κα Ελένη Σταύρου, κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Σε παρέμβασή του αναφορικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μυριάνθους χαιρέτισε την εξαγγελία προτεραιοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τη διασφάλιση ενός δίκαιου ελάχιστου μισθού και τον κοινωνικό διάλογο. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ισότιμη ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ώστε να γεφυρωθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες. Πέρα από την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της ΕΕ, πρόσθεσε, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην διεθνή πολιτική σκηνή. Ο κ. Μυριάνθους επεσήμανε ότι, εδώ και καιρό, η Κύπρος υφίσταται παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της από την Τουρκία, που εφαρμόζει πολιτική των κανονιοφόρων και παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου. Ο Κύπριος βουλευτής ευχαρίστησε, παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και κράτη μέλη της ΕΕ για την πολιτική στήριξή τους στην Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω παραβιάσεις.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ορισμένων μέτρων που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών καθώς και την κοινή βάση φορολόγησης εταιρειών, ο κ. Μυριάνθους επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες ενός σημαντικού αριθμού κρατών μελών, καθώς και των ανησυχιών που εκφράζονται από τα οικεία εθνικά κοινοβούλια, αλλά και Κυβερνήσεις, δεδομένου ότι, εμμέσως πλην σαφώς, επηρεάζονται ζητήματα που εμπίπτουν στη ρυθμιστική σφαίρα των κρατών μελών. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής και ενεργού συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στη επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ώστε οι πολιτικές της Ένωσης να αντλούν περισσότερη νομιμοποίηση και να συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του ίδιου θέματος, ο κ. Βότσης ανάφερε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να στείλει μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενη χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ενσωμάτωση στην Ένωση. Αυτό, υπογράμμισε, είναι και το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία, η οποία, ενώ επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, με την παράνομη κατοχή του σχεδόν 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 45 χρόνια καταπατώντας τα σχετικά των ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Βότσης, παραβιάζει επίσης συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, έχει εισβάλει στη Συρία, διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρενοχλεί πετρελαϊκές εταιρείες που νόμιμα δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και, πιο πρόσφατα, υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με μια από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της Λιβύης, αγνοώντας προκλητικά τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Βότσης υπογράμμισε ότι, όταν η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα μπορέσει να ενταχθεί και στην ΕΕ.

(ΜΓ/ΕΙ)