Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 21:50

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βουλευτής μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε, σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης για το θέμα των απειλών κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Όπως εξήγησε, η ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας και επιθέσεων κατά δημοσιογράφων καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση αυτού του επίκαιρου θέματος. Πιο ηχηρό παράδειγμα, ανέφερε, είναι η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Anne Caruana Galizia το 2017, η οποία είχε ηγηθεί της έρευνας για τη διαφθορά στη Μάλτα και είχε προβεί σε αποκαλύψεις που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά. Άλλο επίκαιρο παράδειγμα, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης, αποτελούν τα όσα ανησυχητικά εξελίσσονται σε ότι αφορά στην πολύ σοβαρή υπόθεση του Τζούλιαν Ασσάντζ, δημιουργού και εκδότη των Wiki Leaks. Αντί να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που αποκάλυψε ο Ασσάντζ ότι ευθύνονται για τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, υποστήριξε, δικάζεται ο ίδιος και μαζί του η ελευθερία του Τύπου και τα δημοσιογραφικά δικαιώματα. Η πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ, είπε ο κ. Λουκαΐδης, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. 

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Τουρκία, η οποία μαζί με άλλες χώρες που αναφέρονται στην σχετική Έκθεση, πρωταγωνιστεί στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαζικής παραβίασης από πλευράς Τουρκίας των ιδρυτικών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τ/Κ εφημερίδα Αφρίκα, ανέφερε ακόμα,  η οποία εκδίδεται στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, αποτελεί επίσης θύμα του Προέδρου Έρτογαν ο οποίος ενθάρρυνε ακροδεξιά στοιχεία να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας όταν αυτή παραλλήλισε την Τουρκική εισβολή στην Αφρίν με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο κ. Λουκαΐδης, επεσήμανε ακόμη μια άλλη παράμετρο που αφορά σε μερίδα διαπλεκόμενων ΜΜΕ που ανήκουν σε πανίσχυρα κατεστημένα, εξαιτίας ακριβώς της  εξάρτησής τους από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία περιστέλλουν τα ίδια το δικαίωμα έκφρασης των εργαζόμενων σε αυτά δημοσιογράφων.

Η ελευθερία, η πολυφωνία και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, αποτελούν αναντίλεκτα κρίσιμες συνιστώσες του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημοκρατική διαδικασία, συνεισφέροντας στην ενημέρωση των πολιτών και την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, οι αυξανόμενες απειλές για την ελευθερία του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση μηχανισμών για την προστασία των ΜΜΕ και των λειτουργών τους.

Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την στήριξή του όσον αφορά  στην ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας των κρατών με την Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας των δημοσιογράφων, καθώς και την τροποποίηση του υφιστάμενου εθνικού νομοθετικού πλαισίου ή και την υιοθέτηση νέων νομοθεσιών για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε ότι πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονα νομοθετικά πλαίσια που να απαγορεύουν την υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ και την διαπλοκή τους με την πολιτική και οικονομική εξουσία, καθώς και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, εκεί και όπου υπάρχει ασυδοσία από πλευράς των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης.

-------------------------

ΕΙ