Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 11:41

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην παρουσίαση βιβλίων του Φάνου Χριστοφόρου

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι απόψε στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, οι Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας και φίλος Φάνος Χριστοφόρου, με αφορμή την παρουσίαση των δύο ιστορικών μυθιστορημάτων του με τίτλο: «Αιχμάλωτοι των γαλάζιων κουάξ» και «Πριν τα γαλάζια κουάξ».  

Ο Φάνος Χριστοφόρου είναι πρόσφυγας από την όμορφη Αμμόχωστο -μια «νεκρή» πόλη σήμερα- που ωστόσο αποτέλεσε και αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, διαφόρων εποχών. Μετά τη λαίλαπα και την καταστροφή που επέφερε η εισβολή του 1974, ο Φάνος Χριστοφόρου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε, εργάστηκε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια. Όλα αυτά τα χρόνια, όπως ο ίδιος εξομολογείται στα βιβλία του, προσπάθησε να πορευτεί στον αγώνα της ζωής ανεπηρέαστος από τις βαθιές πληγές που χάραξαν στην νεανική ψυχή του οι βάρβαροι Τούρκοι εισβολείς και η φρίκη του πολέμου, την οποία έζησε στην πρώτη γραμμή των μαχών ως στρατεύσιμος.

Τα δύο αυτά ιστορικά μυθιστορήματα του Φάνου Χριστοφόρου που παρουσιάζονται απόψε αποτελούν ευσύνοπτα και περιεκτικά σε ουσία και περιεχόμενο βιβλία, τα οποία είναι κατ’ εξοχήν βιωματικά και ως εκ τούτου κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία γραμμή.

Η προσπάθεια αυτή του συγγραφέα φαίνεται να κρίθηκε αναγκαία και να λειτούργησε λυτρωτικά για τον ίδιο, αφού όλες αυτές οι εμπειρίες και τα συγκλονιστικά γεγονότα που έζησε στην τρυφερή νεανική του ηλικία σημάδεψαν ανεξίτηλα τον ψυχισμό του που αναζητούσε θεραπευτικούς τρόπους έκφρασης, ώστε να απαλύνει τον πόνο και τη θλίψη από θύμησες πικρές. Για όλους εμάς του αναγνώστες, αλλά και χάριν της ιστορικής αλήθειας, τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν μια καθ’ όλα αξιόπιστη πρωτογενή ιστορική πηγή, που καταγράφει καθοριστικές στιγμές και σημαντικές μαρτυρίες από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Το όλο εγχείρημα του συγγραφέα, πέρα από το γεγονός ότι μας ταξιδεύει με συγγραφική μαεστρία στο παρελθόν απεικονίζοντας την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο, καταφέρνει να προβληματίσει εποικοδομητικά τον κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη που στέκεται αντικειμενικά απέναντι από τα ιστορικά γεγονότα. Και αυτό θεωρώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, νοουμένου ότι εξακολουθούμε να ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα που δέχεται καθημερινά και απρόκλητα την αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία παρεμποδίζει κάθε καλόπιστη προσπάθεια για εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα, που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει την επιστροφή μας στις πατρογονικές μας εστίες, και φυσικά την θαλασσοφιλητή Αμμόχωστο, και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου μας.

Θα ήθελα καταλήγοντας να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συγγραφέα Φάνο Χριστοφόρου τόσο για τις υπηρεσίες, που πρόσφερε στον τόπο του με πνεύμα φιλοπατρίας και ανιδιοτέλειας, καθώς και για τη σημαντική πνευματική του δημιουργία, η οποία αποτελεί μία άλλη μορφή προσφοράς προς το δοκιμαζόμενο νησί μας. Δράττομαι της ευκαιρίας για να του εκφράσω τις ιδιαίτερες και εγκάρδιες ευχές μου για υγεία και προσωπική ευτυχία.

Επίσης τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω στο Κυπριακό Κέντρο Μελετών και στις εκδόσεις «Πηγή» για τη συμβολή τους στην άρτια επιμέλεια της αποψινής διοργάνωσης. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους που με τη συμμετοχή και τις παρουσιάσεις τους διαφωτίζουν το περιεχόμενο των δύο αυτών ιστορικών μυθιστορημάτων και βέβαια το κοινό, που τιμά με την παρουσία του την εκδήλωση.  

 

(ΡΜ/ΝΝ/ΕΙ)