Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 13:51

Ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι προωθούνται νέες πολιτικές για στήριξη των Κύπριων αγροτών

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής απάντησε σε ερωτήσεις στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ ως ακολούθως:

Ερώτηση:  Δεδομένης της απόφασης να δίνεται σε χαμηλότερη τιμή το νερό στις ακριτικές περιοχές, η Κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα αυτό των γεωργών να δοθεί παγκυπρίως;

Απάντηση:  Πρώτα από όλα να πούμε ότι δεν έχω λάβει ακόμη τη σχετική επιστολή. Είναι παράδοξο να ακούει κανείς για εξαγγελία μέτρων πριν ακόμη φθάσει η επιστολή στο Υπουργείο.  Όταν τη λάβουμε, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να μελετήσουμε το αίτημα, να δούμε ακριβώς τι σημαίνει η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος και να συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτή είναι η πάγια τακτική μας. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η στήριξη των γεωργών, και των αγροτών μας ευρύτερα, είναι ισχυρή και πολυδιάστατη και ότι στις δύσκολες στιγμές που περνούν είναι πάντοτε δίπλα τους. Θέλω να θυμίσω ότι αυτές τις μέρες εκτός από διαβεβαιώσεις έχει αποδειχθεί και στην πράξη ότι όπου χρειάστηκε να παραχωρηθούν αποζημιώσεις η Κυβέρνηση ήταν εκεί. Έδωσε στήριξη στους αγρότες και θα συνεχίσει να το κάνει με κάθε τρόπο.  Είναι επίσης δεκάδες τα εκατομμύρια που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε χρόνο. Μια σειρά από νέες πολιτικές προωθούνται αυτή την περίοδο σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις για να στηρίξουμε τον Κύπριο αγρότη. 

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε απόφαση από πέρυσι.  Ήταν ένα πάγιο αίτημα των αγροτών των ακριτικών, των απομονωμένων περιοχών, των μειονεκτικώνπεριοχών, το οποίο στηρίχθηκε. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό: ότι με τη δημιουργία αυτών των μικρών φραγμάτων στις απομονωμένες απομακρυσμένες περιοχές καταλήφθηκε η γεωργική γη, καταλήφθηκαν υποδομές που είχαν σχέση με την άρδευση και, επίσης, αυτά τα μικρά φράγματα αφορούν 100% αρδευτικούς σκοπούς, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα φράγματα που είναι κοντά στις πόλεις, για τα οποία δημιουργήθηκαν μεγάλες υποδομές, ώστε να παραχωρούν νερό όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο.  Άρα, τίθεται και θέμα με την υπερχείλιση. Αυτό το νερό καλύπτει πολλούς σκοπούς. Το νερό του Νοτίου Αγωγού ξεκινά από την Πάφο και φθάνει μέχρι την Αμμόχωστο. Για ποιους θα το χρεώνεις λιγότερο; Για τους αγρότες ή για άλλες επιχειρήσεις που και οι ίδιες θεωρούν ότι είναι μειονεκτικές;  Τίθενται πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε. 

Επίσης, θεωρώ ότι είναι λάθος το μήνυμα που δίνεται ότι το νερό της υπερχείλισης είναι νερό άχρηστο το οποίο χύνεται στη θάλασσα, ότι δηλαδή είναι χαμένο νερό. Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη αντίληψη. Με το νερό της υπερχείλισης πρώτα από όλα εμπλουτίζεται ο υδροφορέας κάτω από το φράγμα και αυτό σημαίνει όφελος για τους ίδιους του αγρότες, αφού αυτό το νερό, σε μεγάλο βαθμό, θα το αντλήσουν στη συνέχεια οι ίδιοι οι αγρότες. Υπάρχει διατήρηση και αναζωογόνηση του παραποτάμιου οικοσυστήματος, που είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι δεν συμβαίνει κάθε χρόνο. Επίσης, υπάρχει και ο εμπλουτισμός της παράκτιας περιοχής από το νερό που φθάνει στη θάλασσα. Με όλα αυτά τα οργανικά στοιχεία που περιέχει εμπλουτίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και ωφελεί, σ’ αυτή την περίπτωση, τους αλιείς μας. Άρα δεν μπορούμε να βλέπουμε το θέμα μονόπλευρα.

Ερώτηση:  Είναι ανέφικτο το αίτημα, θα το εξετάσει το Υπουργείο ή θα αναμένει επιστολή;

Απάντηση:  Εμείς θα το εξετάσουμε. Θα δω τι αναφέρεται στην επιστολή.  Επίσης, στέλνουμε λάθος μήνυμα με το να λέμε «τώρα που είναι γεμάτα τα φράγματα ξεκινάμε τις σπατάλες». Δεν πρέπει να πάμε με αυτή την πρακτική.  Θυμίζω ότι πριν αρκετά χρόνια είχαμε την ίδια νοοτροπία και μετά από τέσσερα χρόνια φέρναμε νερό με τα τάνκερς από το εξωτερικό. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φθάσουμε στην ίδια κατάσταση. Πρέπει με πάρα πολλή φειδώ να διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και εγώ διαβεβαιώνω τους αγρότες μας, και μέσα από την εκπομπή σας, ότι θα βρούμε τρόπους να τους στηρίξουμε, μέσα από τις σωστές διαδικασίες.  Επαναλαμβάνω, θα κοιτάξω την επιστολή, θα επικοινωνήσω μαζί τους και θα δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 

Ερώτηση: Για το θέμα των καταστροφών στις πατατοκαλλιέργειες επισκεφθήκατε και επί τόπου τις καλλιέργειες στην Αμμόχωστο και στη Λάρνακα. Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις και -συναφές θέμα με τις περσινές αποζημιώσεις- θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν δόθηκαν ή πότε θα δοθούν.

Απάντηση: Δόθηκαν κάποια ποσά σε κάποιες κατηγορίες. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Αυτό που αναμένεται είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να παραχωρηθεί η αποζημίωση για τις περσινές ζημιές και στη συνέχεια θα δούμε τα υπόλοιπα.    

Ερώτηση:  Τέλος Μαρτίου για τις περσινές. Για τις φετινές;

Απάντηση: Για τις φετινές χρειάζεται πρώτα από όλα να γίνει μια σωστή εκτίμηση της όλης κατάστασης. Για παράδειγμα, είδαμε χθες καλλιέργειες οι οποίες έχουν πληγεί αλλά είναι καλλιέργειες οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να δούμε τι θα βγάλουν. Δεν πλήγηκαν δηλαδή στο 100%. Δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η παραγωγή, να δούμε τι ποσοστό από την κανονική παραγωγή θα πάρουν οι αγρότες και το υπόλοιπο, αυτό που έχασαν δηλαδή λόγω του παγετού, θα το αποζημιωθούν. Επομένως, χρειάζεται ούτως ή άλλως κάποιος χρόνος για να γίνουν οι εκτιμήσεις, να ξεκαθαρίσουν τα ποσά που θα πρέπει να παραχωρηθούν και αμέσως εμείς θα προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα. Αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλεται από το Τμήμα Γεωργίας και τους λειτουργούς του για να ανταποκριθούν. Είναι πάρα πολλά τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειές μας και γι’ αυτό ζητάμε και την κατανόηση των αγροτών σε περιπτώσεις που παρατείνεται λίγο η διαδικασία της καταβολής της αποζημίωσης.

Ερώτηση:  Θα θέλαμε κάποια σχόλια σχετικά με την ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα, η οποία αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα στειρώσεων για τους γάτους. Το κόμμα μιλά για κατάσταση αλαλούμ στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση:  Αυτό το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της τεράστιας αύξησης των αδέσποτων γάτων που υπάρχουν σε πολλά σημεία της Κύπρου.  Δίνονται τα τελευταία χρόνια αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε τοπικές αρχές και σε οργανωμένες φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν τη στείρωση γάτων σε διάφορες περιοχές που επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεται η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα. Είναι προ των πυλών και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί η φετινή εξαγγελία για το νέο πρόγραμμα στειρώσεων.

Ερώτηση: Είναι ένα από τα ερωτήματα. Ζητήσαμε επανειλημμένα από το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να μας ενημερώσει για το πότε αρχίζει το πρόγραμμα στειρώσεων.

Απάντηση: Ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες μέρες και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, είτε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε φιλοζωικές οργανώσεις, να επιδείξουν το ενδιαφέρον τους για να  πάρουν τη χρηματοδότηση και να συνεχιστεί έτσι, απρόσκοπτα, αυτό το πρόγραμμα.  Είναι εκατοντάδες οι αδέσποτοι γάτοι που έχουν στειρωθεί και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.        

 

(ΜΑΚ/ΝΝ/ΣΧ)