Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-04-2018 17:20

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.  Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλάμβανε σειρά επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τη διεθνή σκηνή, όπως είναι η κατάσταση στη Συρία, οι εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν και το ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.  Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η κατάσταση στη Συρία υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και ενόψει της δεύτερης «Διάσκεψης των Βρυξελλών» για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Απριλίου. 

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ότι η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αφού σημείωσε, στη συνέχεια, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος ως το κοντινότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία, ανησυχεί έντονα για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη χώρα.  Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο συριακό, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, αλλά και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε, όπως και άλλοι Υπουργοί, την ανησυχία του για την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αφρίν, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Συριακό με παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.   

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως ενισχυθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ προς επίτευξη πολιτικής λύσης στο συριακό.  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Staffan de Mistura και κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν τις προσπάθειες του.  Η διπλωματία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε  χωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Jean-Yves Le Drian και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Heiko Maas, με τους οποίους συζήτησε την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναπτύσσοντας το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πλέγμα των συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της περιοχής, και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, ανταλλάσσοντας απόψεις, ειδικότερα με τον κ. Le Drien σε σχέση με τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και της ασφάλειας, καθώς επίσης και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσής της.  Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε ένα ειλικρινή διάλογο για επίτευξη βιώσιμης λύσης που να μην ξεφεύγει των αρχών και αξιών της ΕΕ, όπως επίσης των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

--------------------- 

ΕΙ