Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2020 14:24

Ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα ονόματα των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα αποφάσισε να διορίσει τους πιο κάτω ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη θέση Υπουργού Άμυνας διορίζεται ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

Στη θέση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διορίζεται η μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου.

Στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διορίζεται η νομικός κα Έμιλυ Γιολίτη.

Στη θέση του Υφυπουργού Ναυτιλίας διορίζεται ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος είναι ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας για θέματα Ναυτιλιακής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.

Τα βιογραφικά σημειώματα των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη για το θέμα της ημερομηνίας αφυπηρέτησης του, ο κ. Κούσιος είπε ότι «να υπενθυμίσω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αποφασίσει να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπήρχε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για να τον αντικαταστήσει όταν αποχωρούσε. Αποφάσισε λοιπόν να υπηρετήσει την προαφυπηρετική του άδεια γι’ αυτό τον λόγο.

Θεωρώ ότι αυτός ο λόγος έχει εκλείψει. Πρέπει να πω ότι αν ο κ. Κληρίδης επιθυμεί να υπηρετήσει όλη την προαφυπηρετική του άδεια είναι δική του απόφαση και είναι σεβαστή. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνω ότι με βάση τη νομοθεσία ο κ. Κληρίδης μπορεί να αποχωρήσει την 31η Ιουλίου όταν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας του. Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Κληρίδη αν θα θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί ενώ θα βρισκόταν σε προαφυπηρετική άδεια και η απόφαση του είναι σεβαστή».

Ερωτηθείς ποιο το πολιτικό μήνυμα μέσα από τους νέους διορισμούς, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κάθε απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει και το πολιτικό κριτήριο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιλέγει τους στενότατους του συνεργάτες και αναμφίβολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι οι πιο στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος αποφασίζει με δικά του κριτήρια ποιοι θα είναι αυτοί οι στενοί συνεργάτες. Ως εκ τούτου, ναι, και συνταγματικό δικαίωμα και πολιτικό μήνυμα και κριτήρια».

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)