Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2018 19:58

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εναρκτήρια τελετή του Προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Είναι, πράγματι, με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας και επιτρέψτε μου θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο Σίσι για την ευγενική φιλοξενία αλλά και να τον συγχαρώ για αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία.

Μια πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από εμάς στην Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα. Και δεν μπορεί παρά να αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση, τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την υπόλοιπη κυπριακή αντιπροσωπεία, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας και επιφανέστερες εστίες πολιτισμού.

Στην πόλη του Μέγα Αλεξάνδρου, του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, των γραμμάτων και των τεχνών, στην πόλη του Καβάφη, στην αγαπημένη Αλεξάνδρεια.

Είναι επίσης, αγαπητές φίλες και φίλοι, με περισσή υπερηφάνεια που συναντώ τόσους πολλούς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, εδώ, στην ιστορική Αλεξάνδρεια. Σε αυτό το ξεχωριστό αντάμωμα.

Η πολύπλευρη προσφορά και δράση των Αιγυπτιωτών Κυπρίων και Ελλήνων, ειδικότερα των πόλεων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας.

Αναντίλεκτα, μεγάλη ήταν, και συνεχίζει να είναι, η συμβολή της ομογένειας στην ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών.

Η εδώ παρουσία του Προέδρου Σίσι, ο οποίος έχει θέσει αυτό το ταξίδι επιστροφής υπό την αιγίδα του, του Προέδρου Παυλόπουλου και εμού, ως επίσης και των διευρυμένων αντιπροσωπειών των χωρών μας, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση και τον σεβασμό για το πολύτιμο αυτό έργο που διαχρονικά επιτελείτε.

Εσείς, οι άνθρωποι της διασποράς, που αγαπήσατε την Αίγυπτο σαν πατρίδα σας, διατηρώντας ταυτόχρονα άρρηκτους τους δεσμούς με την ιδιαίτερη σας πατρίδα.

Η Αίγυπτος διατηρεί πανάρχαιες ιστορικές σχέσεις τόσο με νησί μας όσο και με την Ελλάδα, με την παρουσία της κυπριακής και ελληνικής παροικίας στη χώρα να έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, επιτυχημένους επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, που διακρίθηκαν στους τομείς δραστηριοποίησης τους, ως επίσης και μεγάλους ευεργέτες του έθνους.

Και επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, σε αυτό το σημείο να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας προς τον λαό της Αιγύπτου, που από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασε με θέρμη τους Κύπριους απόδημους, κάνοντας τους να νιώθουν την Αίγυπτο σαν το δικό τους σπίτι.

Η φιλοξενία, η αγάπη, η συμπαράσταση και η ευρεία στήριξη που έτυχε η κυπριακή ομογένεια εδώ στην Αίγυπτο, φίλε Πρόεδρε Σίσι, εκτιμάται δεόντως από τον κυπριακό λαό.

Το Πρόγραμμα «Νόστος» θα ξετυλίξει μπροστά μας τις επόμενες μέρες μια όμορφη ιστορία. Ένα μικρό οδοιπορικό αναμνήσεων, εμπειριών και διηγήσεων. Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας. Ένα ταξίδι, ταυτισμένο με τον νόστο της πατρίδας.

Χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της Ελλάδος, σε θέματα διασποράς. Μια πρωτοβουλία που επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και αναμφίβολα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.

Η συμπόρευση πλέον, των τριών χωρών, αποτελεί, και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που το αναφέρω, πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.

Τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας μας αυτής, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας, μας ωθούν σε εκπόνηση περαιτέρω κοινών σχεδιασμών, δράσεων και στρατηγικών. Ευκαιρίας δοθείσης, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, φίλοι Πρόεδροι, για την ισχυρή προσωπική μου βούληση για εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η κοινή μας ιστορία και πολιτισμός, οι κοινές μας αρχές και αξίες, που ανάγονται στην αρχαιότητα και φθάνουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μας. Χρέος μας, να συνεχίσουμε να αντλούμε δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και την παράδοση των τριών χωρών μας για συνέχιση της χάραξης της κοινής μας πορείας. Μιας κοινής πορείας, βασισμένη στις διαχρονικές αξίες του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας.

Θα ήτο παράλειψη, αγαπητές φίλες και φίλοι, να μην εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους πρωτεργάτες του Προγράμματος, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κα Nabila Makram, τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, καθώς επίσης τους συνεργάτες τους και όλους όσοι συνέβαλαν για την άρτια διοργάνωση του Προγράμματος και γι’ αυτή την υπέροχη αντάμωση.

Θα ήτο επίσης παράλειψη να μην εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και σε όσους, από την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι επιστροφής. Χωρίς εσάς, δεν θα βρισκόμασταν εδώ. «Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις» έγραψε ο σπουδαίος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Η μνήμη πάντα νοσταλγεί.

Καταλήγοντας, αγαπητές φίλες και φίλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου για τη φιλοξενία και άψογη διοργάνωση, ως επίσης και τον φίλο Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση και εφαρμογή του Προγράμματος, και του οποίου η διάλεξη που θα ακολουθήσει είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. 

_______________

ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ