Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2020 11:28

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στο ετήσιο Μνημόσυνο Ηρώων Κοινότητας Αναρίτας

Είναι με βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα, στον τόπο όπου έχω αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα, όπως το έφερε η μοίρα, από τη θέση του Υπουργού Άμυνας, να εκφωνήσω τον επιμνημόσυνο λόγο για τους λεβέντες συγχωριανούς μας, που πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της μαρτυρικής μας πατρίδας. Τους μνημονεύουμε και τους τιμούμε, εδώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, όπως πραγματικά τους αρμόζει.

Όλοι τους μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους τους. Άνθρωποι που τη δεδομένη στιγμή είχαν το θάρρος και τη λεβεντιά να απαντήσουν στο κάλεσμα της πατρίδας.

Άνθρωποι που βίωμά τους ήταν οι αρχές και οι αξίες του Ελληνισμού, ακολουθώντας τον δρόμο του χρέους και του καθήκοντος, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ηθική τελειότητα και απαράμιλλο ψυχικό μεγαλείο.

Τιμούμε και μνημονεύουμε τον ήρωα Λαμπριανό Χριστοφή, ο οποίος  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αναρίτα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στις τάξεις του αγγλικού στρατού και υπηρέτησε ως απλός στρατιώτης όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, στα μέτωπα στην Ιταλία, όπου συνελήφθηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε. Τάφηκε σε κοιμητήριο στην Ιταλία μαζί με άλλους συναγωνιστές του. Το μέγεθος της συμμετοχής αλλά και οι απώλειες των Κυπρίων εθελοντών αγωνιστών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αναλογικά από τις μεγαλύτερες μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων, κάτι που από πολλούς ίσως αγνοείται.

Τιμούμε τον ήρωα Αντρέα Γεωργίου, που γεννήθηκε στην Αναρίτα, και εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ σε πολύ νεαρή ηλικία. Στις 30 Οκτωβρίου του 1956, άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του γενέτειρα, στην προσπάθεια να στήσει ενέδρα με χειροβομβίδες εναντίον Άγγλων που επέβαιναν σε όχημα. Ο Αντρέας βρισκόταν σε στέγη σπιτιού του χωριού και ενώ ήταν έτοιμος να εκτελέσει την αποστολή του, είδε μικρά παιδιά να τρέχουν πίσω από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν Άγγλοι στρατιωτικοί. Μη έχοντας άλλη επιλογή και επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, κράτησε τη χειροβομβίδα στα χέρια του και σκοτώθηκε ο ίδιος. Η ψυχή του νεαρού ήρωα, θα παραμείνει για πάντα αθάνατη, να θυμίζει σε όλους εμάς το χρέος μας προς την πατρίδα.

Τιμούμε τον Αντρέα Λουκά, γέννημα και θρέμμα της Αναρίτας. Δούλευε ως αστυνομικός και έπεσε εν ώρα υπηρεσίας από Τούρκους στασιαστές στο χωριό Άγιος Σωζόμενος στις 6 Φεβρουαρίου του 1964, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Τιμούμε επίσης άλλο ένα μέλος της οικογένειας, τον Γεώργιο Στόκκο ο οποίος έζησε στη Λευκωσία. Δείχνοντας την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε προς την πατρίδα εντάχθηκε στις ένοπλες ομάδες και αγωνίστηκε για υπεράσπιση της πατρίδας την περίοδο της τουρκανταρσίας. Ο Γιώργος ήταν συνιδιοκτήτης  του εστιατορίου «ΙΝΤΕΑΛ» μαζί με τον αδερφό του Κώτσιο και τις βραδινές ώρες έκαναν διανομή φαγητού στους στρατιώτες των φυλακίων της περιοχής Λευκωσίας. Στις 6 Απριλίου 1964, εκ παραδρομής, πέρασε τη γραμμή των φυλακίων κοντά στην οδό Ερμού και οι Τούρκοι στρατιώτες τον πυροβόλησαν εντός του αυτοκινήτου που επέβαινε.

Τέλος τιμούμε τον Ροδοσθένη Αλεξάνδρου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αναρίτα. Την επομένη της εκδήλωσης του προδοτικού πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου του 1974, ο Ροδοσθένης μαζί με άλλους ξεκίνησαν από την Πάφο προς τη Λεμεσό για να ενισχύσουν τις ένοπλες ομάδες ενάντια στο πραξικόπημα για αποκατάσταση της έννομης τάξης. Λίγο πριν καταφέρουν να φτάσουν στη Λεμεσό κοντά στο Κολόσσι άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από δολοφονικά πυρά των αντιπαρατασσόμενων τμημάτων.

Το μνημείο των πέντε ηρώων, που ανεγέρθηκε δίπλα από την εκκλησία που βρισκόμαστε σήμερα, θυμίζει σε όλους εμάς τη θυσία τους, αλλά και το δικό μας χρέος για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Η τραγωδία που υπέστη η Κύπρος με την εισβολή του Τούρκου κατακτητή το 1974, μας υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή την ανάμνηση του φρικτού εκείνου εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας.

Δυστυχώς η Τουρκία εμμένει στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά με το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων και την συνεχιζόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Αποτελεί γεγονός πλέον, ότι ο τρόπος που ενεργεί οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλώντας επίσης την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προέβη σε μια σειρά ενεργειών για την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που μας ενδιαφέρουν, αλλά μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρηνική συμβίωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι φίλιες προς εμάς χώρες της περιοχής, κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και να στραφεί προς ενέργειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά και για δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου.

Αντίθετα με την Τουρκία που ολοένα αυξάνει την ένταση και δυναμιτίζει γενικά τη γύρω περιοχή με την επιθετική της στάση, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017, χωρίς βέβαια τη δημιουργία τετελεσμένων και υπό το καθεστώς πιέσεων.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας. Η προσήλωση στον στόχο επίλυσης του Κυπριακού είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας. Έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε τη θυσία τους με πλήρη επίγνωση του χρέους έναντι της πατρίδας μας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

(ΣΣ)