Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2020 16:55

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τον Δήμαρχο Αγλατζιάς

Στο επίκεντρο η εφαρμογή του «Διαχωρίζω και κερδίζω»

Πρόγραμμα στήριξης των δήμων και των κοινοτήτων που θα εφαρμόζουν σύστημα διαλογής των αποβλήτων στην πηγή, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει πιλοτικά ο Δήμος Αγλαντζιάς, το «Διαχωρίζω και Κερδίζω», μελετά το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη στήριξη της προσπάθειας της τοπικής αυτοδιοίκησης για μείωση και ολοκληρωμένη διαχείριση των απόβλητων τους.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, μετά από συνάντηση που είχε με τον νέο Δήμαρχο Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου και τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Διαχωρίζω και Κερδίζω».

«Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Διαχωρίζω και κερδίζω», που εφαρμόζει από τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Αγλαντζιάς, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα διαλογής των αποβλήτων στην πηγή. Αυτή την πολιτική θέλουμε να εφαρμόσουμε σε ολόκληρη την Κύπρο», δήλωσε ο κ. Καδής και επεσήμανε πως πρώτος ο Δήμος Αγλαντζιάς τόλμησε να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος στο 1/8 της Αγλατζιάς, ο κ. Καδής είπε πως ήταν εντυπωσιακά. «Είδαμε μια καθολική εφαρμογή του προγράμματος από τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή εφαρμογής του προγράμματος. Επίσης, είδαμε μια ουσιαστική μείωση των αποβλήτων τα οποία καταλήγουν στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ενώ, ταυτόχρονα, σημαντική είναι και η αύξηση του ποσοστού των αποβλήτων που καταλήγουν για ανακύκλωση. Αυτά τα δεδομένα μας καθιστούν αισιόδοξους και μας δείχνουν τον δρόμο στον οποίο πρέπει να πορευτούμε στη συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Καδής.

Στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή

«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Αγλαντζιάς γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι αυτή την περίοδο, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, ανάλογο με αυτό που εφάρμοσε ο Δήμος Αγλαντζιάς, μέσα από το οποίο θα στηριχθούν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υιοθετήσουν προγράμματα που μειώνουν τα απόβλητα και συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη διαχείρισή τους», είπε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός σημείωσε πως το πρόγραμμα αυτό θα στηρίξει τόσο τους δήμους όσο και τις κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπληρώνοντας ότι μια σειρά από άλλες πολιτικές βρίσκονται υπό επεξεργασία και στοχεύουν στον συνολικό εξορθολογισμό της διαχείρισης των αποβλήτων στο τόπο μας. «Εντός του 2021 αναμένεται να δημιουργηθούν στην ορεινή Κύπρο πέραν των 30 μικρών πράσινων σημείων στα οποία οι κοινότητες θα μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα απορρίμματά τους. Αυτό, μαζί με μια σειρά από άλλες πολιτικές, πιστεύουμε πως θα εξορθολογήσουν συνολικά το σύστημα της διαχείρισης αποβλήτων στον τόπο μας», πρόσθεσε.

«Διαχωρίζω και κερδίζω» σε ολόκληρη την Αγλαντζιά

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίου, από το γεγονός ότι ο Υπουργός έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από μια συγκεκριμένη περιοχή και πρόκειται να καλύψει ολόκληρο τον Δήμο από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

«Είναι ιδιαίτερη ικανοποίηση να βλέπεις τον αρμόδιο Υπουργό να ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος και να αναζητεί και αυτός μαζί μας λύσεις για την επιτυχή εφαρμογή του στο Δήμο μας. Είμαστε αισιόδοξοι πως με τη βοήθεια του Υπουργού και του Υπουργείου, θα «τρέξουμε» αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα διότι η Αγλαντζιά είναι συνυφασμένη με την καινοτομία», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου. Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά.  Όπως διευκρίνισε, υπήρξε μείωση και στα σκύβαλα αλλά και στα τέλη. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» είναι και δικαιότερο, αφού ο καθένας πληρώνει μόνο για όσα πετάει. .

(MAK)