Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2018 12:52

Προσφώνηση Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Εθνική Συνέλευση της Αρμενίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη χώρα

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και τιμής που, ανταποκρινόμενος στην εγκάρδια πρόσκλησή σας βρίσκομαι στην Αρμενία, πλαισιωμένος από αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προσφωνώ σήμερα την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της φίλης χώρας σας. Με χαροποιεί πρόσθετα η συμμετοχή στην αντιπροσωπία μας, του συμπατριώτη μας, Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, του οποίου την πολύτιμη συμβολή τόσο στο έργο της Βουλής όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας, εκτιμούμε βαθύτατα.

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τον περήφανο λαό και την ηγεσία της Αρμενίας για την 100ή επέτειο της Πρώτης Ανεξαρτησίας της χώρας σας, που θα γιορτάσετε σε λίγες μέρες.

Η εδώ επίσκεψή μου αποτελεί υλοποίηση της επιθυμίας μου να συμβάλω με κάθε δυνατό τρόπο στην ενίσχυση των άριστων σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων μας. Σχέσεων αδελφικών, που πάνε πίσω στο χρόνο και που εδράζονται στις κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές μας ρίζες και που ενισχύονται από την κοινή προσήλωσή μας στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αρχές και πεποιθήσεις, που μας επιτρέπουν να εξερχόμαστε δυναμικά και να ανακάμπτουμε από τις όποιες κρίσεις και προκλήσεις έχουμε κατά καιρούς αντιμετωπίσει, κάποιες μέχρι σήμερα.

Οι εξαίρετες σχέσεις εκτείνονται και στο επίπεδο των λαών μας, αφού διέπονται ανέκαθεν από εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις οδυνηρές εμπειρίες που και οι δύο λαοί έχουν βιώσει, θύματα της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατισμού. Με την άφιξη και εγκατάστασή τους στην Κύπρο, οι πρώτοι μαρτυρικοί επιζώντες της Αρμενικής Γενοκτονίας βρήκαν μια νέα πατρίδα και αδελφούς, που τους αγκάλιασαν και τους στήριξαν. Η Αρμένικη Διασπορά στην Κύπρο αποτελεί έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Κυπριακής κοινωνίας, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και ανάπτυξη της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπου οι αντιπροσωπίες μας λειτουργούν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοϋποστήριξης.

Η Κύπρος έμπρακτα συμπαρίσταται στην Αρμενία και τον Αρμενικό Λαό. Υπήρξε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ενώνει με κάθε ευκαιρία τη φωνή της με αυτή των Αρμενίων αδελφών στις προσπάθειες για ευρύτερη αναγνώριση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος ως Γενοκτονίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ειδικότερα έχει καθιερώσει την 24η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, έχει υιοθετήσει τρία καταδικαστικά Ψηφίσματα για τη Γενοκτονία, ενώ το 2015, ποινικοποίησε την άρνηση αυτής και κάθε γενοκτονίας.

Θύμα του ίδιου αυτουργού, η Κύπρος για 44 χρόνια αγωνίζεται για αποκατάσταση της δικαιοσύνης, επανένωση της πατρίδας μας και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, επιδιώκοντας λύση του Κυπριακού προβλήματος βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειές μας βρίσκουν, όμως, εμπόδιο μια Τουρκία, που τηρεί άτεγκτη και μαξιμαλιστική στάση και της οποίας η προκλητικότητα αυξάνεται επικίνδυνα, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, την οποία ελέγχει πλήρως, πολιτικά και οικονομικά, ως πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της παρουσίας της στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου γενικότερα και του Δικαίου της Θάλασσας ειδικότερα, παρεμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού, προσπαθώντας μέσω της προσφιλούς της διπλωματίας των κανονιοφόρων, να παρεμποδίσει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου και απειλώντας την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και σχέσεις εξάρτησης. Μιας λύσης, η οποία θα καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, φυσιολογικό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και πάλι τα αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης της Κύπρου και του λαού της για τη διαχρονική συμπαράσταση της χώρας σας στις προσπάθειές μας αυτές και τη στάση αρχών που τηρεί η Αρμενία όσον αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα. Οι αγώνες μας είναι κοινοί και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε χέρι με χέρι για την ευόδωσή τους.

Στον φιλόδοξο στόχο της Αρμενίας για μια ενισχυμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σας διαβεβαιώ, φίλε κ. Πρόεδρε και αγαπητοί Συνάδελφοι, ότι μπορείτε να βασίζεστε στη σταθερή και σθεναρή στήριξη της Κύπρου.

Όσον αφορά στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αναγνωρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Αρμενίας για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε δε τη διαδικασία του διαλόγου και την αποχή από τη χρήση βίας με τη μεσολάβηση της Ομάδας του Μινσκ, θεωρώντας την ειρηνική επίλυση του ζητήματος ως τη μόνη οδό που μπορεί να αποφέρει βιώσιμα αποτελέσματα.

Κύριε Πρόεδρε της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης,

Αξιότιμα Μέλη, Αγαπητοί φίλοι και αδελφοί,

Σας εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ευγενή σας πρόσκληση, την εγκάρδια υποδοχή και τη θερμή σας φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων μας και φιλοδοξώ ότι θα θέσουμε μαζί τα θεμέλια για ακόμη πιο καρποφόρα ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας σε όλους τους τομείς.

Από καρδιάς εκφράζω στη Δημοκρατία της Αρμενίας και στον αδελφό Αρμενικό λαό ευχές για επίτευξη των ευγενών τους στόχων, κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Ευχαριστώ.

 

(ΑΜ)