Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-05-2018 19:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 11ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του, στο 11ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας που διοργανώνει με επιτυχία, κάθε δεύτερο έτος, ο ακριτικός και ημικατεχόμενος Δήμος της Δερύνειας, σε συνεργασία με τους παραγωγούς φράουλας της κωμόπολης. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την 1η διοργάνωση του Φεστιβάλ και αυτό αποδεικνύει την αξία και την επιτυχία του.

Το Φεστιβάλ αποτελεί πλέον εμβληματική εκδήλωση που στηρίζει την κυπριακή γεωργία και, παράλληλα, αποδεικνύει τη θέληση των τοπικών αρχών και των κατοίκων της περιοχής να αναδείξουν τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της φράουλας για τον τόπο, αλλά και για τον άνθρωπο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η γιορτή της φράουλας άρχισε δειλά-δειλά το 1999 και έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στον Δήμο Δερύνειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δερύνεια είναι η περιοχή στην οποία άρχισε η εμπορική καλλιέργεια της φράουλας τη δεκαετία του ΄60 και έκτοτε αναπτύχθηκε η συστηματική καλλιέργειά της. Σήμερα, χάρη στην εργατικότητα και στην προοδευτικότητα των αγροτών της περιοχής, η καλλιέργεια της φράουλας έχει καταστεί ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, με καλλιεργήσιμη έκταση, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, πέραν των 500 δεκαρίων.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί μας έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα διάφορα μέτρα και δράσεις τα οποία προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μονάδων να εφαρμόζει σύγχρονες και εντατικές μεθόδους παραγωγής και γενικότερα δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής.

Βασικό εργαλείο στήριξης του γεωργικού τομέα, αποτελεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το Πρόγραμμα είναι το κύριο μέσο άσκησης αγροτικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της κυπριακής υπαίθρου, αφού αποτελείται από μια σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και στην επίτευξη ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναμένεται να διατεθούν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου 243 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έχουν εγκριθεί μέσα από το Πρόγραμμα 228 αιτήσεις για επενδύσεις στον γεωργικό τομέα, που αντιστοιχούν σε ποσό ενίσχυσης 43 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας  εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν ποσό ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, έτσι ώστε να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ποιοτικά ανώτερα και με καλύτερες προοπτικές εμπορίας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά τον Δήμο Δερύνειας, τους παραγωγούς φράουλας και τις δεκάδες των εθελοντών που συμμετείχαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή της επιτυχημένης αυτής γιορτής, που προβάλλει και προωθεί τη θαυμάσια δερυνειώτικη φράουλα. Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο. Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη βραδιά.

___________

(ΜΑΚ/ΣΧ)