Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2021 12:37

Η βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Η βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών του Οργανισμού, με θέμα «Δημιουργία ισότητας εντός και μέσω των Κοινοβουλίων». Η συνεδρία του Φόρουμ εντάσσεται στο πλαίσιο των εργασιών της 142ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 24 και 27 Μαΐου 2021. 

Η κα Κουκουμά  ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει παραγάγει ουσιαστικό έργο στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, θέτοντας στις προτεραιότητές της και τα θέματα των γυναικών. Η κα Κουκουμά σημείωσε την υιοθέτηση νομοθεσίας που ποινικοποιεί τον σεξιστικό λόγο και τη σεξιστική συμπεριφορά, καθώς και την ψήφιση νόμου για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας. Σημείωσε επίσης τον εκσυγχρονισμό προνοιών του Ποινικού Κώδικα που αφορούν στο αδίκημα του βιασμού, σύμφωνα με τη Σύμβαση στης Κωνσταντινούπολης, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Αναφερόμενη στη συμβολή του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η κα Κουκουμά υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης διαδικασιών ένταξης της διάστασης του φύλου κατά τον καταρτισμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση προϋπολογισμών, οι οποίες επί του παρόντος απουσιάζουν.

Οι πολιτικές πρόληψης, επεσήμανε η κα Κουκουμά, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ισότητας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής των σχετικών νομοθεσιών. 

Η κα Κουκουμά, εξάλλου, εκπροσωπώντας το Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία του Προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής του Οργανισμού για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

  

(IK/ΕΙ)