Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2021 10:03

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το 2020

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου επέδωσε σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, 2021 την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2020, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. 

Η Ετήσια Έκθεση για τις εργασίες της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2020 είναι η τελευταία που υποβάλλει η Επιτροπή με την παρούσα της συγκρότηση. Η θητεία της παρούσας Επιτροπής που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 2 Ιουλίου, 2015 συμπληρώνεται την 1η Ιουλίου 2021.

Στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας αναλύεται το έργο της Επιτροπής κατά το 2020 και παρουσιάζονται οι προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καθώς και οι πρωτοβουλίες/δράσεις που ανέλαβε.

Στην Έκθεση αναφέρεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και τις εργασίες της Επιτροπής κατά το 2020. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια συνέχισης των εργασιών της, εφαρμόζοντας και τη νομική δυνατότητα που της δόθηκε μετά τις 27.3.2020  με τη δημοσίευση του Ν28(Ι)/2020 που τροποποίησε το άρθρο 21 των περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμων, με βάση το οποίο τα Μέλη της Επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, κάτω από τις προϋποθέσεις του Νόμου, με τηλεδιασκέψεις. Ως εκ τούτου, στις περιόδους της απαγόρευσης της διακίνησης έγιναν συνολικά 15 συνεδριάσεις της Επιτροπής χωρίς τη φυσική παρουσία όλων ή μερικών από τα Μέλη της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια του υπό ανασκόπηση έτους, η Επιτροπή προχώρησε στην πλήρωση 982 θέσεων (402 διορισμοί και 580 προαγωγές) και δέχτηκε 415 υποψηφίους σε προφορική εξέταση. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, για πρώτη φορά, κατ’ εφαρμογή σχετικής διάταξης της Νομοθεσίας, διόρισε συνολικά 442 υποψηφίους σε μη επιστημονικές θέσεις χωρίς τη διεξαγωγή προφορικής εξέτασης. Σ’ ό,τι αφορά επανεξετάσεις μετά από ακυρωτικές αποφάσεις, 37 άτομα επαναπροάχθηκαν/επαναδιορίστηκαν, ενώ 12 άτομα επιλέγηκαν για διορισμό/προαγωγή για πρώτη φορά. Στο πλαίσιο άσκησης της πειθαρχικής της δικαιοδοσίας, η Επιτροπή το 2020 επέβαλε σ’ έναν υπάλληλο την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης, σε έναν την ποινή του υποβιβασμού στη μισθοδοτική κλίμακα, σε πέντε χρηματική ποινή και σε άλλους τέσσερις αυστηρή επίπληξη.  

Στην Ετήσια Έκθεση της ΕΔΥ για το 2020 επισημαίνεται ότι η Επιτροπή GRECO (Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς), αναφέρεται στο νομικό υπόβαθρο με βάση το οποίο λειτουργεί η ΕΔΥ αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της. Όπως σημειώνεται, στην Έκθεσή της στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, η GRECO, χαρακτηρίζει τις διαδικασίες προσλήψεων και προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, δυνάμει της νομοθεσίας για τη δημόσια υπηρεσία, βασισμένες σε πολύ στέρεη βάση και ρυθμισμένες με ακριβείς νομικούς κανόνες και τονίζει ότι το υφιστάμενο σύστημα παρέχει επαρκή εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. 

Η Επιτροπή, όπως καταδεικνύεται και από τα στοιχεία που παρατίθενται στην Ετήσια Έκθεση για το 2020, λειτουργεί σε ένα σχεδόν πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον, γεγονός που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, την αύξηση της παραγωγικότητας και την αποτελεσματικότητα του Γραφείου της, καθώς, επίσης, και στη λειτουργία της με μεγαλύτερη διαφάνεια, εντός πάντοτε του πλαισίου της Νομοθεσίας για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στην Έκθεση της ΕΔΥ για το 2020 τονίζεται, ωστόσο, η ανάγκη επίσπευσης της εισαγωγής και εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής.  Το 2020, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την πανδημία του COVID-19 που έπληξε και την πατρίδα μας, ήταν η χρονιά κατά την οποία αποδείχθηκε περίτρανα ότι όσες υπηρεσίες είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπόρεσαν να λειτουργήσουν με ικανοποιητική επάρκεια στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώσαμε. 

Τέλος, στην Έκθεση επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, κατά τρόπο που να παρέχονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας σύγχρονα και αναγκαία εργαλεία, προκειμένου η δημόσια υπηρεσία να καταστεί πιο αποτελεσματική και ανταποκριτική στις ανάγκες του κοινού, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Η Ετήσια Έκθεση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.psc.gov.cy.

ΕΧ/ΣΧ