Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-09-2021 10:09

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας «Thalassaemia 2021»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου να χαιρετίσω το ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας «Thalassaemia 2021», το οποίο διοργανώνεται ακόμη μια χρονιά υπό τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για το αξιέπαινο έργο που επιτελεί και την έως τώρα συνεργασία μας.

Ως Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, έχουμε θεσμοθετήσει σειρά παροχών και υπηρεσιών προς τα άτομα με θαλασσαιμία, όπως η παροχή της Θεσμοθετημένης Σύνταξης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα άτομα με θαλασσαιμία από την ηλικία των 50 ετών εφόσον πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, αντί από την ηλικία των 65 που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Με βάση τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας που προωθήσαμε και ήδη εφαρμόζεται, η Ειδική Παροχή για Άτομα με Θαλασσαιμία υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται και η Θεσμοθετημένη Σύνταξη, ενώ οι σχετικές διατάξεις επιτρέπουν σε κάθε πρόσωπο που θα λαμβάνει την Ειδική Παροχή, να λαμβάνει και οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα προβλέπεται από την περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσία, όπως ανεργιακό επίδομα ή επίδομα ασθενείας.

Σημειώνω ότι και για τα άτομα με θαλασσαιμία τα οποία δεν έχουν επαρκείς εισφορές για να λάβουν την Ειδική Παροχή από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μελετούμε την εφαρμογή ενός Ειδικού Σχεδίου, για την στήριξη και αυτών των προσώπων, και η μελέτη βρίσκεται στα τελικά της στάδια.

Επιπλέον, με απόφαση της Κυβέρνησης, παρέχεται από τον Ιανουάριο του 2019 στα άτομα με θαλασσαιμία το Επίδομα Διακίνησης, εφόσον τα άτομα αυτά επωμίζονται υψηλά οδοιπορικά έξοδα λόγω των αναγκαίων συχνών επισκέψεών τους στα Κέντρα Θαλασσαιμίας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ευαισθητοποιημένο στα θέματα αναπηρίας αλλά και στις ιδιαίτερες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρίες, έχει πάντα υπόψη του στις δράσεις του, τη συμπερίληψη και προστασία και των ατόμων με θαλασσαιμία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο τομέας της απασχόλησης για τα άτομα με θαλασσαιμία, για τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσή τους. Ήδη εφαρμόζουμε και στηρίζουμε προγράμματα κοινωνικών παροχών, παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, επαγγελματικής αποκατάστασης, ένταξης και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες και των χρόνια πασχόντων που ν΄ ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι σημαντικοί εταίροι στον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους είναι χωρίς αμφιβολία οι εθελοντικές οργανώσεις. Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος αποτελεί μια ιδιαίτερα ενεργή Μη Κυβερνητική Οργάνωση που με τις δράσεις που λαμβάνει υποβοηθά ιδιαίτερα το έργο της πολιτείας, τόσο για την προστασία όσο και για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με θαλασσαιμία.

Κλείνοντας, θα ήθελα ακόμη μια φορά να συγχαρώ τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για τη σημερινή διοργάνωση, καθώς η συνάντηση ειδικών στα θέματα θαλασσαιμίας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών και δυσκολιών που απασχολούν τη θαλασσαιμική κοινότητα της Κύπρου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού σας συνεδρίου.


(ΜΒ/ΣΧ)