Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2018 16:29

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ένα από τα πιο ανησυχητικά παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, εξίσου σημαντικό µε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την τρύπα του όζοντος, αποτελεί και η ερημοποίηση, η υποβάθμιση δηλαδή της γης σε ξηρές και ημίξηρες περιοχές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει από καιρό ότι η ερημοποίηση συνιστά μείζον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.  Για τον λόγο αυτό τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τη 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. Εγκαταλείποντας τη γη, αυτή χάνεται, μαζί και η ευκαιρία για αξιοποίησή της.  Γι’ αυτό τον λόγο είναι ουσιαστικό να γίνει κοινή συνείδηση ότι η ερημοποίηση και η ξηρασία βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επείγουσα τη λήψη μέτρων που θα αποτρέπουν την περαιτέρω επέκτασή τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 20ή Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.  Αυτή τη μέρα τιμούμε τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν εξαιτίας πολεμικών συρράξεων ή διώξεων λόγω καταγωγής, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να ζήσουν ως πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι.

Η Κύπρος γνωρίζει δυστυχώς τι σημαίνει προσφυγιά, αφού εδώ και 44 χρόνια διακόσιες χιλιάδες Κύπριοι βιώνουν την πίκρα του ξεριζωμού, μετά τη βίαιη εκδίωξή τους από τα σπίτια και τις περιουσίες τους λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πρόσφυγες κάθε εθνικότητας και καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά την καταπάτηση από την Τουρκία του δικαιώματος επιστροφής στις πατρογονικές εστίες όλων των Κυπρίων προσφύγων.

___________

(ΣΧ)