Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2021 15:04

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στατιστικής – 20 Οκτωβρίου

«Στατιστικές, το εμβόλιο για προστασία της δημοκρατίας και καταπολέμηση του ιού της παραπληροφόρησης»

Η 20η Οκτωβρίου 2021 είναι ημέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η οποία συμπληρώνει την Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια, έχει σκοπό να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επίσημες στατιστικές στην κοινωνία μας.

Το φετινό σύνθημα είναι «Στατιστικές, το εμβόλιο για προστασία της δημοκρατίας και καταπολέμηση του ιού της παραπληροφόρησης». Αυτό το θέμα αντικατοπτρίζει τη σημασία της υπεύθυνης, έγκυρης και υψηλής ποιότητας στατιστικής πληροφόρησης, σε πλαίσιο διαφάνειας, ως μέσο προστασίας της ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιτακτικό στις μέρες μας, όπου δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, ως ένας ιός που έχει τη δύναμη να αποσταθεροποιήσει δημοκρατικούς θεσμούς και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και τις επιλογές των πολιτών. Η ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, μέσω της χρήσης των επίσημων στατιστικών που διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα. Οι επίσημες στατιστικές, που έχουν επιστημονικό υπόβαθρο και βασίζονται σε σωστές στατιστικές μεθοδολογίες, παρέχουν ουσιώδη πληροφόρηση που βοηθά πολίτες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και Κυβερνήσεις, στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων και δράσεων.

Στην Κύπρο, η αρμόδια Αρχή για τον καταρτισμό και δημοσίευση των περισσότερων επίσημων στατιστικών στοιχείων είναι η Στατιστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η Στατιστική Υπηρεσία έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης των επίσημων στατιστικών:

  • 20 Οκτωβρίου 2021: Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής

H Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία διοργανώνουν και φέτος από κοινού τον καθιερωμένο, ετήσιο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ανάμεσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022 και κατά την ημέρα αυτή θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου 2021, ξεκινά η διαδικασία εγγραφών των ομάδων στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής.

  • 1 Νοεμβρίου 2021: Έναρξη λειτουργίας της Νέας Διαδικτυακής Πύλης της Στατιστικής Υπηρεσίας

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της νέας διαδικτυακής της πύλης. Η νέα πύλη αντικαθιστά τη λειτουργία του υφιστάμενου ιστότοπου της Στατιστικής Υπηρεσίας και προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία στους χρήστες, με υπηρεσίες όπως είναι η διαδραστική βάση δεδομένων για δημιουργία πινάκων και γραφημάτων, η φιλική πρόσβαση στην πύλη μέσω φορητών συσκευών, η ευκολότερη πρόσβαση σε πίνακες, ανακοινώσεις, εκδόσεις, μεθοδολογικές πληροφορίες και γραφικές απεικονίσεις (infographics), καθώς και η αμεσότερη επικοινωνία με τη Στατιστική Υπηρεσία, μέσω διαδικτυακών φορμών (web-forms).

(ΜΓ/IK)