Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 14:56

Χαιρετισμός Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΤ κ. Άγγελου Λοΐζου στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να προσφωνήσω την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας η οποία για εμάς είναι σημαδιακή.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά έχω την τιμή να σας απευθύνω λίγα λόγια και να σκιαγραφήσω, κάποια αξιοσημείωτα, ίσως και καθοριστικά γεγονότα που βιώσαμε όλοι μαζί ως εταίροι του τουριστικού τομέα την τελευταία πενταετία και που αναμφίβολα θα μείνουν στην ιστορία.

Το 2018 ολοκληρώνεται η θητεία μας καθώς και ο σχεδιασμός που άρχισε από το 2014 στηριζόμενος στους χαμηλότερους προϋπολογισμούς στην ιστορία του Οργανισμού. Η υλοποίηση του οδήγησε στις συνεχείς επιδόσεις ρεκόρ του κυπριακού τουρισμού σε όλα τα μεγέθη και στην ώθηση προς την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων.

Με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση, ο Οργανισμός έθεσε τον τουριστικό τομέα εκεί που του αξίζει, μακριά από τα πρόθυρα πτώχευσης του, ενώ και η Κυβέρνηση, όσο ίσως καμιά άλλη στο παρελθόν, αναγνώρισε την σπουδαία συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του συνόλου των πολιτών. Αποδείχθηκε μάλιστα, ότι  το ισχυρότερο όπλο για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση του 2013 και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Τρόικας ήταν ο τουριστικός τομέας. 

Είχαμε, φίλες και φίλοι, να αντιμετωπίσουμε πολλές και μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, πέραν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως:

  • To κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Transaero με απώλεια 1.5 εκ. θέσεις περίπου.
  • Τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη «γειτονιά» μας, μαζί με τις τουρκικές απειλές και παρενοχλήσεις και της τρομοκρατίας.
  • Τις κυρώσεις κατά  της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Το Brexit.
  • Τις υποτιμήσεις νομισμάτων έναντι του ευρώ.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, μαζί πετύχαμε άλματα στον κυπριακό τουρισμό από το 2014 μέχρι και σήμερα, που επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των πληροτήτων των τουριστικών καταλυμάτων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2014 - 2017, οι αφίξεις περιηγητών ανήλθαν από 2,44 εκ. το 2014 σε 3,65 εκ. το 2017 καταγράφοντας συνολική αύξηση 50% (ή μέση ετήσια αύξηση 14%).

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αυξήσεις που σημείωσαν άλλοι προορισμοί.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι  η αύξηση στις αφίξεις της περιόδου 2014 -2017 προήλθε τόσο από τις παραδοσιακές αγορές πηγές όσο και από νέες αγορές. Για παράδειγμα, οι περιηγητές από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν συνολική αύξηση +44%, τη Ρωσία +29%, τη Γερμανία 119% καθώς επίσης και από αγορές όπως το Ισραήλ +281%, το Λίβανο +78% και τη Πολωνία +95%.

Αναφορικά με την εποχικότητα την τελευταία τετραετία, οι αφίξεις περιηγητών αυξήθηκαν από 300,000 τη χειμερινή περίοδο 2013/14, σε 613,000 το 2017/18, καταγράφοντας συνολική αύξηση 104% (ή μέση ετήσια αύξηση 20%).

Για τα αποτελέσματα αυτά συνέτειναν σημαντικά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αναπτύσσονται με σταθερά βήματα προόδου.     

Η αύξηση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2018 εφόσον οι αφίξεις της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 ανήλθαν σε 1,135,000 συγκριτικά με 990,000 περίπου την αντίστοιχη περίοδο του 2017 σημειώνοντας αύξηση 14,5%.

Με αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό το 23% των τουριστών να προέρχεται από χώρες εκτός των επτά σημαντικότερων αγορών.

Οι λόγοι επίτευξης των πιο πάνω αποτελεσμάτων περικλείονται σε ένα τρίπτυχο:

  • Μέσω κοινών και καλά συντονισμένων προσπαθειών των τουριστικών εταίρων στην Κύπρο και σε αντίθεση με μεμονωμένες, ξεχωριστές και διασκορπισμένες προσπάθειες του παρελθόντος, πετύχαμε όλοι να πείσουμε τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού (κάποιους μάλιστα που διαχειρίζονται ποσά πολλαπλάσια του προϋπολογισμού της μικρής μας πατρίδας) ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες βαρύνουσας σημασίας με σοβαρούς και αξιόπιστους επαγγελματίες εδώ στη Κύπρο.
  • Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους οργανισμούς αυτούς ανακτώντας την κλονισμένη εμπιστοσύνη τους, με εμφανή αποτελέσματα, αλλά και σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κύπρο. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για νέα ξενοδοχεία σε συνεργασία με ξένους εταίρους.
  • Εφαρμόσαμε τις στρατηγικές και βαθιά μελετημένες συμφωνίες και συνεργασίες μας με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες που  οδήγησαν στην ενίσχυση τουριστικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Hermes για τη συνεργασία αυτή.

Και με την ευκαιρία αυτή, παρουσία όλων, θα ήθελα να τονίσω ότι όσες φωνές επιχειρούν να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν τη σημαντική αυτή επιτυχία του τουρισμού μας, καλό θα είναι να απομονώνονται διότι πλήττουν εσάς τους επαγγελματίες του κλάδου και τα πολλαπλάσια οφέλη που διαχέονται σε όλους τους τομείς, χάρη στον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι  και θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη της εθνικής μας οικονομίας και η γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Ένα είναι σίγουρο και θα ήθελα να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Οι επιτυχίες δεν μας εφησυχάζουν, ούτε μας βάζουν σε μια λογική πανηγυρισμών. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν το κάναμε ποτέ,  και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν κύκλοι με ανθήσεις και υφέσεις. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε και για τα θετικά, αλλά και για τα αρνητικά σενάρια. Με αυτόν τον τρόπο οι υφέσεις γίνονται μικρότερες και πιο ανώδυνες.

Γι’ αυτόν τον λόγο μάς ενδιαφέρουν οι μακροχρόνιες τάσεις, η μεγάλη εικόνα, οι αποτελεσματικές πολιτικές που θα κατατάξουν τον κυπριακό τουρισμό στις ώριμες, ισχυρές παγκόσμιες τουριστικές δυνάμεις.

Καταλήγοντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την εξαιρετική μας συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Πολλές ευχαριστίες ιδιαίτερα στον Υπουργό μας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για τη στήριξη, εμπιστοσύνη και ευελιξία κινήσεων που μας παρείχαν, βοηθώντας μας να πετύχουμε στους κοινούς στόχους μας.

Εμείς παραδίδουμε σύντομα τη σκυτάλη, ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς, δύσβατος και γεμάτος προκλήσεις, ορατές και μη.

Το  αναμενόμενο Υφυπουργείο Τουρισμού, συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας το ήδη παραχθέν πλούσιο έργο του ΚΟΤ θα πρέπει να θέσει στις προτεραιότητες του μεταξύ άλλων:                 

  • Την τουριστική εκπαίδευση και τουριστική συνείδηση.
  • Την διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, καθώς και τη διασύνδεση του τουρισμού με την ενδοχώρα, την αγροτική παραγωγή και τις τοπικές κοινωνίες.

Έχοντας πάντα κατά νου την αειφόρο ανάπτυξη, το Υφυπουργείο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς

  • Την αντιμετώπιση της όξυνσης του ανταγωνισμού.

Και όλοι μαζί (Υφυπουργείο, Αρχές, Επαγγελματικοί Φορείς και Κοινωνία) σε πλαίσια επαγγελματικής δεοντολογίας και ήθους:

  • Τη βελτίωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος – φυσικού και δομημένου.
  • Την περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με την ανάλογη προώθηση υποδομών και τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.
  • Τη συντονισμένη και δυναμική προώθηση και προβολή της χώρας της Κύπρου (όχι μόνο τουριστικής).
  • Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.
  • Τη στοχευμένη προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων.

Φίλε Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του ΠΑΣΥΞΕ

Θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη και την αναγνώριση του έργου της τουριστικής πολιτικής που υλοποιούμε. Όπως επίσης και να σας συγχαρώ για τις συνεργασίες που αρκετά μέλη σας αναπτύσσουν με οργανισμούς του τομέα από το εξωτερικό.

Ευχόμαστε τα καλύτερα, σε όλους τους εμπλεκομένους και συνεχιστές της μεγάλης προσπάθειας, την οποία εμείς νιώθουμε ότι υπηρετήσαμε με πάθος, θάρρος και ανιδιοτέλεια.

(ΜΓ/ΕΙ)