Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2018 16:12

Παρέμβαση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη στη 12η Συνεδρίαση της Ευρωβουλής των Νέων Κύπρου

Σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα επηρεάζουν έντονα τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σχεδιασμό μέσα στον οποίο θα ενσωματώσει εργαλεία και δράσεις με τις οποίες θα έρθει κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη και θα δημιουργήσει μια δυνατή συμμαχία με την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Πολιτών. Συγκεκριμένα, η συγγραφή του Εγγράφου Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα δομημένο κανάλι επικοινωνίας και σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο έγγραφο αυτό θα αποτυπωθεί ο καθορισμός εργαλείων και πολιτικών με τα οποία θα καθοριστούν οι τρόποι ενημέρωσης, εμπλοκής και διαδραστικής επικοινωνίας των τριών πυλώνων της Κοινωνίας των Πολιτών: κράτη μέλη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μόνο με την ενεργό εμπλοκή των πολιτών μπορούμε να κερδίσουμε το Ευρωπαϊκό όνειρο και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον με το οποίο θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Τα Ευρωπαϊκά κράτη είναι η διασύνδεση των εθνικών κοινωνιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώνουν, να μεταφέρουν, αλλά και να δημιουργούν συνέργιες μεταξύ των κοινωνιών και της Επιτροπής.

Τον πιο σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει ο Ευρωπαίος πολίτης. Αν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενδυναμωθεί και να είναι αποτελεσματική στην επίλυση προβλημάτων αυτό θα γίνει μόνο αν ο καθένας από εμάς ενεργοποιηθεί στα κοινά. Αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι για τους πολίτες από τους πολίτες, τότε έχουμε ευθύνη ως κοινωνίες να συμβάλουμε με τη συμμετοχή μας σε διαβουλεύσεις, στις Ευρωεκλογές, στη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά και στην πληροφόρηση, ώστε να υπάρξει η αναγκαία δυναμική παρουσία της Κοινωνίας των Πολιτών στη χάραξη πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον ίδιο τρόπο τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα αυτά για να υπάρχει και ομοιογένεια στην ενδυνάμωση της συμμετοχικής Δημοκρατίας σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απάθεια και η μη συμμετοχή μειώνει τη Δημοκρατία και δεν βοηθά στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενεργό πολιτότητα σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στη νέα γενιά, με τους δύο βασικούς πυλώνες εφαρμογής αυτής της πολιτικής: Οικογένεια και Παιδεία.

Η δημιουργία του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχει ως βασική πολιτική του την ενθάρρυνση της ενεργούς πολιτότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Πιστεύουμε ότι  η ενεργός πολιτότητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο με το οποίο θα μπορέσουμε να έρθουμε κοντά στον πολίτη και συλλογικά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβλήματα, να συμβάλουμε ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό, αλλά και να ενισχύσουμε τη συμμετοχική Δημοκρατία.

Το παράδειγμα της Κύπρου, με τη δημιουργία Επιτρόπου για τα θέματα της Κοινωνίας των Πολιτών, δίνοντας την πρέπουσα έμφαση στον τομέα αυτό, μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλα κράτη μέλη, ως καλή πρακτική, μια πρακτική η οποία θα ενδυναμώσει την σχέση της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρειαζόμαστε καθορισμένο και ομοιογενές δομημένο τρόπο επικοινωνίας και πληροφόρησης για να επιτύχουμε τον στόχο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είναι κοντά στον πολίτη, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα και διαμορφώνει τις πολιτικές της με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

-----------------------

(ΜΓ/ΕΙ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα