Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2021 16:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου και Κοινοτικού Κτηρίου Φοινικαριών

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα αναπτυξιακό έργο στην ύπαιθρο. Γι’ αυτό χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου της Κοινότητας Φοινικαριών.

Το κτήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα αφορά σε μια σύγχρονη υποδομή που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Κοινότητας.

Μέσα από τη δημιουργία απαιτούμενων χώρων, οι οποίοι περιλαμβάνουν γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, αίθουσα συνεδρίας, δύο αίθουσες πολλαπλής χρήσης, αλλά και υποδομή ιατρείου, η Κοινότητα καθίσταται πλέον σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, σε εκδηλώσεις, κοινωνικές συγκεντρώσεις και άλλους κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και σε θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Το έργο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς, επίσης, και με τη συμβολή και αμέριστη συμπαράσταση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού.

Η ανέγερση του κτηρίου έγινε σε κοινοτική γη και άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η δαπάνη κατασκευής ανήλθε στο ποσό των €375,000 και καταβλήθηκε από κρατικές πιστώσεις με κοινοτική συνεισφορά ύψους €19,000.

Κύριες και κύριοι,

H ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει εμπράκτως να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία.

Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν ως απότοκο της πανδημίας, ως Υπουργείο Εσωτερικών παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι σε δράσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σε αυτά τα πλαίσια, ως Υπουργείο Εσωτερικών, εξαγγείλαμε τον περασμένο Μάρτιο γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια, επιδοματικά κίνητρα, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών που διαμένουν εκεί, αλλά και τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των ρευμάτων αστυφιλίας. 

Είμαστε έναν μήνα πριν την εκπνοή των τρεχόντων Στεγαστικών Σχεδίων, και είναι γεγονός ότι οι αιτήσεις των πολιτών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πρόβλεψή μας, και αυτό βεβαίως για εμάς είναι καθόλα ευχάριστο. 

Να σημειώσω πως σε ό,τι αφορά στοπροηγούμενο«Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών»,η περίοδος ισχύς του οποίου ήταν 18 μήνες, από την 01.07.2019 έως τις 31.12.2020, εγκρίθηκαν παγκύπρια αιτήσεις που αντιστοιχούν στο ποσό των €7.2 εκ. 

Οι αριθμοί των υφιστάμενων αναθεωρημένων στεγαστικών σχεδίων («Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών» και «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών της Υπαίθρου»), που προκηρύχθηκαν την 1η Μαρτίου 2021, καταδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον είναι ακόμη πιο αυξημένο. Βάσει των στοιχείων, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, δηλαδή μόνο σε οκτώ (8) μήνες της περιόδου εφαρμογής τους, καταφέραμε να παραχωρήσουμε στους πολίτες οικονομικές ενισχύσεις πέραν των €8.4 εκ., ενώ εκκρεμούν ακόμη κάποιες αιτήσεις. 

Να θυμίσω ότι η κοινότητα των Φοινικαρίων εντάχθηκε για πρώτη φορά στις επιλέξιμες περιοχές του «Στεγαστικού Σχεδίου Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών της Υπαίθρου» την 1η Μαρτίου 2021 με τους κατοίκους της να είναι δικαιούχοι για οικονομική ενίσχυση για απόκτηση μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας.

Κυρίες και κύριοι,

Στην προσπάθεια μας να δώσουμε ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τον τόπο μας, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τα στεγαστικά μας σχέδια, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής.

Είμαστε ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα και εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί από πολίτες και άλλους φορείς, με γνώμονά μας την περαιτέρω βελτίωση των σχεδίων, χωρίς αυτά να καταστρατηγούν την ορθολογική ανάπτυξη των κοινοτήτων μας.

Πρόθεσή μας είναι, με την επαναπροκήρυξη των σχεδίων στις αρχές του 2022, αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά, κυρίως για τους νέους μας. Θέλουμε να δούμε τηδεξαμενή των δικαιούχων να μεγαλώνει, τις επιλέξιμες περιοχές να αναπτύσσονται και τα οικονομικά κίνητρα να αυξάνονται.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που στον προϋπολογισμό του 2022 τριπλασιάζονται οι πιστώσεις για τα στεγαστικά σχέδια σε σύγκριση με το τρέχον έτος: από €5 σε €15 εκ. Κι αυτό, αγαπητοί, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου.

Κύριες και κύριοι,

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σας επηρεάζει ως Κοινότητα, καθότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη των Φοινικαρίων στον νέο Δήμο Ανατολικής Λεμεσού, δίνοντας μια νέα προοπτική στην ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Έχουμε διανύσει μεγάλο και δύσκολο δρόμο, επί σειρά ετών. Βρισκόμαστε προ των πυλών για την εκπλήρωση μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η παρούσα Κυβέρνηση είχε θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα.

Μένει να μπουν οι τελευταίες πινελιές, με τη σκυτάλη, αυτή τη στιγμή, να είναι ανά χείρας της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία έχει ενώπιον της τα νομοσχέδια. Στόχος είναι η ψήφιση τους από την Ολομέλεια της Βουλής, ει δυνατόν, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να υπάρξει απλά μια οποιαδήποτε κατάληξη στη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Θεωρούμε πως μεγάλες αποκλίσεις από την κυβερνητική πρόταση πιθανόν να ενέχουν κίνδυνους για εκτροπή από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης, το οποίο είναι να δημιουργηθούν οντότητες οικονομικά βιώσιμες και διοικητικά αυτοτελείς, που να μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ανάπτυξη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Ευελπιστούμε πως οι επόμενες μέρες θα καταδείξουν θετική κατάληξη στις πολύχρονες αυτές προσπάθειες και ότι αυτό που θα πρυτανεύσει θα είναι η συναίνεση για ‘ποιοτικές’ συνθέσεις οντοτήτων, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που θα διασφαλίζουν μια μεταρρύθμιση, έτσι όπως την έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες του τόπου μας.

Με το νομοσχέδιο περί Δήμων, το οποίο είναι αυτό που αφορά και την Κοινότητα Φοινικαρίων, απλά να ενημερώσω ότι προτείνεται η δημιουργία νέων, λιγότερων αριθμητικά, αλλά ισχυρότερων οντοτήτων με ενοποίηση Δήμων, αλλά και Κοινοτήτων. Οι νέες οντότητες αποκτούν διοικητική αυτοτέλεια, ευελιξία και αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες τώρα ασκούνται από το κεντρικό κράτος, όπως οι Επαρχιακές Διοικήσεις. Οι νέοι Δήμοι θα έχουν και οικονομική απεξάρτηση, αφού συμφωνήθηκε η σταθερή κατ’ έτος επιχορήγησή τους με ένα εξαιρετικά αυξημένο κονδύλι 117 εκατομμυρίων έναντι των 71 εκατομμυρίων που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα ενισχύεται ο έλεγχος και η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημότες πλέον καθίστανται συμμέτοχοι της τοπικής κοινωνίας.

Βασική μας επιδίωξη παράλληλα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνενωμένων Τοπικών Αρχών. Καμία οντότητα δεν θα εξαφανιστεί. Με το σύστημα που υιοθετούμε κάθε υπό συνένωση Δήμος και Κοινότητα διατηρεί, όχι μόνο το όνομα του ως δημοτικό διαμέρισμα του νέου Δήμου, αλλά και την εκπροσώπηση, που θα του δίνει τη δυνατότητα μέσω του προϋπολογισμού του νέου Δήμου να προβαίνει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις τοπικής ανάπτυξης, για τις οποίες σήμερα, δεν έχει τη δυνατότητα.

Είναι γι' αυτούς τους λόγους, που δηλώνω την ικανοποίηση μου από την μέχρι σήμερα συνεργασία με τις τοπικές αρχές, όπως τη δική σας Κοινότητα, οι οποίες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στηρίζουν την προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση. Με την ένταξη σας στον νέο Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού, δίνετε πραγματικά μία νέα προοπτική πρώτα και πάνω απ’ όλα στα Φοινικάρια και στον κόσμο σας.

Κύριες και κύριοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για τη συνεισφορά της στην ανέγερση και στη διεκπεραίωση των εργασιών του κοινοτικού κτηρίου και να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα.

Τα συγχαρητήριά μου εκφράζω, επίσης, στον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Πανίκο Χαραλάμπους, καθώς και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την απόφαση τους να προωθήσουν την υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί στολίδι για την Κοινότητα. Είμαι σίγουρος ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.

Θέλω να επαναλάβω πως έργα τέτοιου χαρακτήρα θα συνεχίσουν να τυγχάνουν πάντοτε της υποστήριξης μας και ότι ως Κυβέρνηση θα παραμείνουμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση των Κοινοτήτων μας.

(ΕΦυς/ΜΓ/ΣΧ)