Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2021 13:16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης με θέμα: «Δεν Ξεχνώ – Μνήμες Κατεχομένων»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης με θέμα: «Δεν Ξεχνώ - Μνήμες Κατεχομένων».

Θέλω να συγχαρώ, πρώτα απ’ όλα, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες τέχνης, αλλά βεβαίως και τις μαθήτριές και τους μαθητές για την έμπνευσή τους και για τα δημιουργήματα στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η οποία εντάσσεται στον υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ): «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ». Είναι κρίσιμο σήμερα που μέσα στην κοινωνία μας παρουσιάζονται δυστυχώς και κάποιες φυγόκεντρες τάσεις ή και εφησυχασμός, να υπενθυμίζουμε και να επιμένουμε σε αυτό τον στόχο μνήμης, συνείδησης, διεκδίκησης.

Τα Δημόσια Σχολεία υιοθετούν μια ωραία δράση εθελοντισμού, που έγινε πλέον θεσμός: το «Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι». Μικρά έργα τέχνης και άλλες χειροτεχνίες που είναι δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών μας στον ελεύθερο τους χρόνο, πωλούνται προς όφελος των άπορων συμμαθητών και συμμαθητριών τους. Η όλη προσπάθεια, εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, όπως είναι η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, αλλά και των δεξιοτήτων των παιδιών στη δημιουργία, η προώθηση του εθελοντισμού και όλα αυτά μέσα σ’ ένα πλαίσιο αναβίωσης της Παράδοσης και της Ιστορίας της κατεχόμενης γης μας.

Τα έργα είναι εμπνευσμένα από την αγγειοπλαστική και την κεραμική τέχνη της Λαπήθου και του Καραβά. Η επαφή με την τέχνη συγκεκριμένων περιοχών και η δημιουργία νέων έργων, με έμπνευση την παράδοση, διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων. Μέσα από τέτοια έργα τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι μας, βρίσκουν την ευκαιρία να νιώσουν το μήνυμα της μακράς Ιστορίας και της ειρηνικής δημιουργίας του λαού μας σε τόπους που σήμερα είναι κατεχόμενοι και λεηλατημένοι. Τη μακρά πνοή της Ιστορίας που έπλαθε όμορφα και χρήσιμα τη γη και τον πηλό σε αγγεία, δημιουργώντας παράδοση και τεχνοτροπία. Είναι γνωστή η τεχνοτροπία της κατεχόμενης Λαπήθου και του κατεχόμενου Καραβά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών με εξωτερικούς συνεργάτες και καλλιτέχνες. Με αυτή την επαφή θέλουμε να δίνεται, όσο το δυνατόν περισσότερο, μια κατεύθυνση εξωστρέφειας του Δημοσίου Σχολείου, ενός σχολείου ανοικτού προς την κοινωνία.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους δώδεκα συνολικά σχολεία: έξι Λύκεια και έξι Γυμνάσια. Τα θέματα τους είναι εμπνευσμένα από την μακρόχρονη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και ιδιαίτερα των κατεχομένων.

Τα έσοδα της όλης εκδήλωσης θα διατεθούν πίσω στα σχολεία που συμμετέχουν, για ενίσχυση των ταμείων κοινωνικής πρόνοιάς τους.

Θέλω κλείνοντας να συγχαρώ ξανά τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, αλλά και τις Διευθύνσεις των σχολείων τους που εργάστηκαν με ζήλο, συνδέοντας την παράδοση με τη σημερινή πραγματικότητα, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση των παιδιών με την Ιστορία και τη μνήμη,  αλλά και τη διεκδίκηση για τα κατεχόμενά μας.

ΙΠ