Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2018 18:35

"Ομάδα Φίλων για τη Μεσογειακή Διατροφή" δημιούργησε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας

Το 2013 η UNESCO πρόσθεσε τη μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists) καθώς περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, εθίμων, συμβολισμών και παραδόσεων, που συνδέονται με τη διαδικασία καλλιέργειας, παρασκευής και κατανάλωσης προϊόντων στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Η Κροατία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Κύπρος ήταν οι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας, δίδοντας έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής στον πολιτισμό και την παράδοση, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα της γης και των θαλασσών, την καλή υγεία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον σεβασμό της διαφορετικότητας και τον αναγνωρισμένο ρόλο των γυναικών στη μετάδοση γνώσεων, τεχνικών και παραδόσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας, δημιούργησαν την "Ομάδα των Φίλων για τη Μεσογειακή  Διατροφή: Πολιτισμός, Υγιεινή και Βιώσιμα Τρόφιμα", για την "Ατζέντα  2030". Η πρώτη άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου με την προσφορά μεσογειακού προγεύματος εργασίας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2018. 

Ο κ. Κορνηλίου, στα εισαγωγικά σχόλιά του, επεσήμανε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της Ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και αποτελεί σύμβολο της κοινής κληρονομιάς των χωρών του λεκανοπεδίου της Μεσογείου. Ενώ μπορεί κάποιος να βρει διαφορετικές παραλλαγές της διατροφής από χώρα σε χώρα, η χρήση του ελαιόλαδου είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις χώρες που μοιράζονται τη μεσογειακή διατροφή. Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, ότι η φιλοξενία στις μεσογειακές χώρες που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, είναι στενά συνδεδεμένη με τις κουζίνες τους.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Κύπρος εφαρμόζει μια σειρά πολιτικών με στόχο την προώθηση αυτής της υγιεινής διατροφής μεταξύ των πολιτών της και ιδιαίτερα των παιδιών. Η σημασία της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, είπε, λόγω της ανάπτυξης νέων διατροφικών συνηθειών από διάφορους λαούς, που συνδέονται στενά με την αλλαγή στον τρόπο της καθημερινής ζωής και την παγκοσμιοποίηση.

«Με την αύξηση της συζήτησης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο και ενόψει της 'Ατζέντα 2030' και ιδιαίτερα του Στόχου 3 της Αειφόρου Ανάπτυξης (SDG3) για την Υγεία και Ευημερία και τη 'Δεκαετία του ΟΗΕ για τη Διατροφική Δράση', ξεκινούμε σήμερα την Ομάδα Φίλων, σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για τη μεσογειακή διατροφή και τα πολυάριθμα οφέλη, και να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε προς επίτευξη αυτού του στόχου,» είπε καταληκτικά ο κ. Κορνηλίου. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, Λιβάνου, Μάλτας, Κροατίας, Αιγύπτου, Ισπανίας, Μαρόκου, Ρουμανίας, Αλγερίας, Μαυροβουνίου, Τυνησίας και Αλβανίας, οι οποίοι και αντάλλαξαν ιδέες για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής.

(ΜΛ/ΕΙ)