Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-07-2018 12:12

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην ημερίδα «Ένοπλες Δυνάμεις και Περιβάλλον»

Πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.

Η Εθνική Φρουρά αποτελεί ένα πολυπληθή οργανισμό με πολυεπίπεδη και δύσκολη αποστολή, που οι δράσεις της και η συμπεριφορά της επηρεάζουν σε συνειδησιακό βαθμό καθώς και σε πρακτικό επίπεδο το παρόν και το μέλλον της χώρας.  

Κατά τη γνώμη μου, ενεργώντας µ’ ένα τρόπο περιβαλλοντικά υπεύθυνο, ο στρατός µπορεί να εξασκήσει σηµαντική επιρροή και στην υπόλοιπη κοινωνία για να κάνει το ίδιο.

Στα θέματα του περιβάλλοντος η Εθνική Φρουρά, με τρόπο πρακτικό και χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητα της να προστατεύει τη χώρα, οφείλει να είναι σε συμφωνία µε τις διάφορες περιβαλλοντικές πολιτικές και τους νόµους που έχουν θεσπιστεί από το κράτος και αφορούν την υπόλοιπη κοινωνία.

Οφείλει να λαµβάνει σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της, τόσο στην φάση του σχεδιασµού, όσο και στη φάση της υλοποίησης  και της μετέπειτα διαχείρισης, στην οποία η έννοια της αειφορίας πρέπει να είναι καταγεγραμμένη και έμπρακτη μέσα από τις ίδιες τις διαδικασίες.

Με προσεκτική σχεδίαση, ο στρατός µπορεί να επιτυγχάνει τις απαιτήσεις της αποστολής χωρίς να επηρεάζει τους φυσικούς πόρους και τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι οι περιοχές NATURA, οι  υδροβιότοποι κ.ά. Οι δραστηριότητες εκπαίδευσης και δοκιµών µπορούν να σχεδιασθούν έτσι ώστε να αποφεύγεται η επίδραση σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Ως διαχειριστής εκτάσεων όπου διεξάγονται οι δοκιµές και η εκπαίδευση, ο στρατός µπορεί να δώσει το παράδειγµα για συνετές «έξυπνες» οικολογικές πρακτικές και σε µερικές περιπτώσεις µπορεί να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη προγραµµάτων ορθής διαχείρισης τέτοιων εκτάσεων.

Επίσης ως καταναλωτής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων ο στρατός µπορεί να αλλάξει την αγορά σ’ όλη τη χώρα στη βάση των πράσινων δημοσίων συμβάσεων.

Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που επιβάλλονται στις διαδικασίες βιοµηχανικής επεξεργασίας για την παραγωγή µη στρατιωτικών ειδών μπορούν να εφαρµοσθούν και στις διαδικασίες για την παραγωγή στρατιωτικών ειδών, χωρίς να επηρεάζουν τις στρατιωτικές επιδόσεις.

Επίσης, στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων η Εθνική Φρουρά έχει να διαχειριστεί μεγάλο όγκο αποβλήτων όλων σχεδόν των ρευμάτων, από τα συνήθη υλικά - χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί μέχρι τις συσκευασίες ορυκτελαίων, λιπαντικά απόβλητα και έλαια, ελαστικά οχηµάτων και αεροσκαφών, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισµό,  ηλεκτρικές στήλες, τηγανέλαια, οργανικά απόβλητα, ιατρικά απόβλητα, τοξικά απόβλητα κ.ά.

Το θέμα της εγκατάστασης βιολογικών σταθμών για την ορθή διαχείριση των λυμάτων καθώς και της λελογισμένης διαχείρισης, χρήσης και εξοικονόμησης του νερού αποτελεί επίσης σημαντικό άξονα της αειφόρου ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τόπο μας που βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον στον τομέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας η εφαρμογή λαμπτήρων led, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων αποτελούν εφαρμογές με οικονομικά οφέλη και συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο τομέας της πρόκλησης οχληρίας από τον θόρυβο και της εφαρμογής πρακτικών µετριασµού αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα αντιμετώπισης.

Ερχόμαστε τώρα στο θαλάσσιο περιβάλλον  και στην εφαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας και των οδηγιών της ΕΕ καθώς και των διεθνών συµβάσεων (MARPOL).

Το πρωτόκολλο του MARPOL για τη θαλάσσια ρύπανση είναι µια διεθνής συµφωνία για την διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος µε την μείωση της ρύπανσης από τα πλοία. Το πρωτόκολλο περιορίζει και τελικά εξαλείφει σκόπιµες εκκενώσεις πετρελαίου, χηµικών, λυµάτων, και απορριµµάτων από πλοία στη θάλασσα ή σε λιµάνια. Επίσης ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ενδεχόµενης εκκένωσης χηµικών και πετρελαίου στη θάλασσα.

Πολύ σημαντική θεωρώ και την εφαρμογή προγραμμάτων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στα στελέχη του στρατεύματος και για λόγους ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και για λόγους απόκτησης δεξιοτήτων και γνώσεων που θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά και διπλώματα τα οποία θα μπορούν οι μόνιμοι στο στράτευμα να τα χρησιμοποιήσουν για την ανέλιξή τους και οι κληρωτοί στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια μου να θέσω το γενικό περίγραμμα προβληματισμού της σημερινής εκδήλωσης, θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς για την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε αριθμό στρατοπέδων, και για τη συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ για τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές, περιβαλλοντικές δράσεις του Γραφείου μου και ιδιαίτερα την εκστρατεία «Let’s do it Cyprus – ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο».

Κλείνοντας θα ήθελα να δηλώσω και από αυτό το βήμα ότι το Γραφείο μου είναι στη διάθεσή σας για εφαρμογή επιπλέον προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε στρατόπεδα καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και καλές εργασίας στο σημερινό συνέδριο.

(ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα