Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-03-2022 08:25

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο


Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, τη δασοπυρόσβεση και τη διαχείριση των υδάτων


Με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik συναντήθηκε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής. Η συνάντηση, που έγινε μέσα σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι διαχρονικά άριστες σχέσεις των δυο χωρών και να συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκαν τα απορρέοντα της προηγούμενης συνάντησης των δύο αξιωματούχων και επιβεβαιώθηκε η βούληση για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ενίσχυσης της δασοπυρόσβεσης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις νεότερες εξελίξεις στην πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιφερειακή συνεργασία και συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ευχαριστώντας το Ισραήλ για τη συνεχή στήριξή του στην πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Anolik εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρωτοβουλία της Κύπρου και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του για την υιοθέτηση ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης που θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά στη δασοπυρόσβεση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για πιθανούς τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο κρατών, ενώ σημειώθηκε με ικανοποίηση ότι συνεχίζονται οι κοινές ασκήσεις δασοπυρόσβεσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση οικονομικότερων και αποδοτικότερων τρόπων διασφάλισης της διάθεσης νερού για γεωργική χρήση, καθώς και για περιορισμό των απωλειών νερού από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Για τον σκοπό αυτό, δρομολογείται επίσκεψη του Κώστα Καδή στο Ισραήλ μέσα στην επόμενη περίοδο.


(ΜΒ/IK)