Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-04-2022 21:26

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη

Είναι πραγματικά με ξεχωριστή χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε το Charalambos and Elena Pattichis Foundation, για να τελέσω τα εγκαίνια του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη.

Ένα Μουσείο που, ως το πρώτο στο είδος του, αποτελείται από μια συλλογή της οικογένειας Παττίχη, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό σπάνιων και  ξεχωριστού ενδιαφέροντος κειμηλίων, σχετικών με τη Βιομηχανία της Φαρμακευτικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα και τη σημασία  των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στο Μουσείο, ο κάθε επισκέπτης του γίνεται κοινωνός της ιστορίας της φαρμακοβιομηχανίας στον τόπο μας.

Ιστορία, αλλά και εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολύτιμη προσφορά του αείμνηστου Τάκη Παττίχη.

Ως καταγράφεται ενδελεχώς και στο βιβλίο της βιογραφίας του που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια, ο αείμνηστος Τάκης Παττίχης τη δεκαετία του ‘70 οραματίστηκε την ίδρυση φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο και παρ' όλες τις δυσκολίες που χαρακτήρισαν την περίοδο εκείνη, κατάφερε να την εδραιώσει το 1976.

Το 1980 ίδρυσε τη Remedica, ως ξεχωριστή εταιρεία, για να αναλάβει αποκλειστικά την παραγωγή φαρμάκων και έκτοτε μέσα από τον ζήλο, την τόλμη και την αποφασιστικότητα πέτυχε να την καταστήσει πρωταγωνιστή στον τομέα αυτό.

Άξια αναφοράς και ενδεικτική της ιδιαίτερης αγάπης που έτρεφε για τον τόπο του, είναι η συνειδητή επιδίωξή του, πέραν του δικού του οράματος, να ταυτίσει τη δημιουργία της επιχείρησής του με την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Αναμφίβολα, η συμβολή της Remedica προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε διαχρονικά σημαίνουσα, ενώ εξίσου σημαντικό αναγνωρίζεται το δίκτυο συνεργασιών που έχει αναπτύξει ξεπερνώντας τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας.

Συνεργασίες, που την κατέστησαν ως έναν από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες εταιρειών παγκοσμίου φήμης και ως έναν εκ των πλέον σημαντικών πρεσβευτών της κυπριακής επιχειρηματικότητας διεθνώς.

Πέραν τούτων, θέλω να υπογραμμίσω τις βαθιές ανθρωπιστικές αρχές, αξίες και ιδανικά που διέκριναν τον Τάκη Παττίχη, που τον οδήγησαν ως ενεργό πολίτη να μετατρέψει την καταξίωσή του σε αδιάλειπτη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το όνομά του ταυτίστηκε με τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία, ενώ στο πέρασμα των χρόνων η εξελικτική πορεία της εταιρείας είναι απόλυτα ταυτισμένη με το έντονο κοινωνικό έργο και τη δράση που ακολούθησε.

Πολυποίκιλη προσφορά η οποία αναδεικνύει το μεγαλείο της ξεχωριστής αυτής μορφής, δικαιολογώντας απόλυτα την εκτίμηση και τον σεβασμό που χαίρει επαξίως ο αείμνηστος Τάκης Παττίχης.

Τη δική του αυτή διαδρομή προσφοράς ακολουθούν και συνεχίζουν ο γιος του Χαράλαμπος και η σύζυγος του Έλενα.

Το Charalambos and Elena Pattichis Foundation έθεσε ως γνώμονα της αποστολής του υψηλές πράξεις φιλανθρωπίας, έργα και πρωτοβουλίες πολυσήμαντης και αφειδώλευτης προσφοράς, με προσανατολισμό τη φιλανθρωπία, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στον τόπο μας, αλλά και στο εξωτερικό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Η δημιουργία του Μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο συμπληρώνει τον μουσειακό μας χάρτη, αποτελεί τη νέα σελίδα προσφοράς του Ιδρύματος στην πατρίδα μας.

Θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τους αγαπητούς Χαράλαμπο και Έλενα Παττίχη τόσο για τη νέα αυτή πρωτοβουλία όσο και για τη συνέπεια, τον ζήλο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το κληροδότημα του Τάκη Παττίχη.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το Μουσείο θα αποτελέσει σημαντικό χώρο για τους ζηλωτές του αντικειμένου, αλλά και για το ευρύ κοινό, διανοίγοντας πληθώρα προοπτικών μελέτης και αξιοποίησης της συλλογής αντικειμένων που συγκεντρώνει και θα είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη και ευρύτερα την Κύπρο μας.

(ΡΜ/ΜΓ)