Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2022 19:14

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της προκήρυξης του Σχεδίου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας για αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών με την ευκαιρία της προκήρυξης ακόμη ενός Σχεδίου για την Αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης: του Σχεδίου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας.

Είναι το δεύτερο στη σειρά Σχέδιο που προκηρύσσουμε μέσα σε διάστημα ενάμιση σχεδόν μήνα, μετά την εξαγγελία του «Σχεδίου Δράσης για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας», στην παρουσία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Το «Σχέδιο Δράσης» αποτελεί το επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών. Ο στόχος ξεκάθαρος: η αναχαίτιση του μαρασμού, της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης που βιώνει η παλιά πόλη και η επαναφορά της σε ρυθμούς ανάπτυξης και έντονης εμπορικότητας.

Είναι παραδεκτό ότι η εντός των τειχών πόλη διολίσθησε σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, πριν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναζωογονείται και να ανακάμπτει μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Το «Σχέδιο Δράσης για Αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης», κάτω από την ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνεται σειρά ενεργειών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα Σχέδια Χορηγιών που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, δεν είναι αποσπασματικό. Είναι η συνέχεια και η συμπλήρωση δραστικών παρεμβάσεων και δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί με κρατικούς πόρους στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης περιοχών της πράσινης γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, αλλά και συνέχεια συγχρηματοδοτούμενων έργων με τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων.

Κύριες και κύριοι, θέλω να συγχαρώ τον Δήμο της Λευκωσίας, που τα τελευταία χρόνια, έχει αξιοποιήσει όλα αυτά τα εφόδια, μέσα και πόρους με στόχο να βελτιώσει την του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Συγχαίρω, επίσης, και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η αποψινή διοργάνωση διεξάγεται με αφορμή την προκήρυξη του Σχεδίου για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας. Μέσα από τις παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο όλους εσάς τους αρμόδιους φορείς όσο και τους δυνητικά δικαιούχους για τα Σχέδια Χορηγιών αλλά και τα πολεοδομικά κίνητρα/ ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ, ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να συμβάλετε στην προσπάθεια προώθησης του συνόλου των σχεδίων. 

Το Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας που προκηρύσσεται σήμερα, είναι ένα ευέλικτο και γενναιόδωρο σχέδιο το οποίο απευθύνεται τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα, ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές οικοδομών.

Το ποσό που συνολικά θα διατεθεί μέχρι το 2026 ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση αφορά στο 60% των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας τα €80.000 ανά έργο.

Δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες των δύο σχεδίων γιατί αυτές θα τις παρουσιάσουν οι λειτουργοί του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ευθύς αμέσως.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οι πρώτες ενδείξεις από την προκήρυξη του Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους ιδιοκτήτες περίπου 50 κτηρίων, πολλοί από τους οποίους έχουν καταθέσει προσχέδια προς ένταξή τους στη διαδικασία. Και αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, γιατί βλέπουμε να αποδίδει η προσπάθειά μας για αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου, της αποκατάστασης της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας, της αύξησης της επισκεψιμότητας στο κέντρο, της αξιοποίησης των δημοσίων κτηρίων, αλλά και της ενθάρρυνσης της νεανικής δραστηριότητας.

Σε αυτή λοιπόν την πορεία, που στόχο έχει την ανάπλαση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μας, είμαστε όλοι μαζί. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, είτε μέσα από σχεδιασμούς και πολιτικές, είτε με έργα, δράσεις και επενδύσεις, θα δώσουμε την ευκαιρία που αξίζει στην εντός των τειχών Λευκωσία, για να της αποδώσουμε αυτό που της οφείλουμε: τη χαμένη της αίγλη.

Και επειδή όλα αυτά δεν έγιναν ως διά μαγείας, επιτρέψτε μου καταληκτικά να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξαίρετή μας συνεργασία.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν όμως και στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την τεράστια συμβολή και συνεισφορά τους.

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω την κα Πατρίνα Ταραμίδου, την κα Έλενα Πάτσαλου, την κα Ιωάννα Νικηφόρου και την κα Έλενα Φυσέντζου από την Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως, επίσης, και τον Διευθυντή του Τμήματος κ. Κυριάκο Κούνδουρο, την Αν. Λειτουργό κα Ειρήνη Χατζησάββα, που προΐσταται αυτής της προσπάθειας, αλλά και τις Λειτουργούς κα Μαρία Ξενοφώντος και κα Αιμιλία Σιάντου. Ευχαριστίες, επίσης, και στους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Ευχαριστώ όμως και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ. Τους οργανωμένους Συνδέσμους, τα Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, που στηρίζετε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να σας βεβαιώσω, ότι μαζί θα κάνουμε πράξη αυτόν τον κοινό οραματισμό.

(ΕΦυς/ΣΧ)