Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2022 13:48

Η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της»

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», Ιταλό βουλευτή κ. Piero Fassino.

Καλωσορίζοντας τον κ. Fassino, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η επίσκεψη του Εισηγητή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο, υπό το φως των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μοναδικό μας όπλο, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, είναι το διεθνές δίκαιο, το οποίο η Τουρκία κατάφωρα παραβιάζει στην Κύπρο εδώ και 48 χρόνια. Ζητούμε, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, μια ξεκάθαρη θέση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας έναντι της παρανομίας, ανάλογη με αυτήν που ορθά τηρεί η διεθνής κοινότητα στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και που πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση παραβίασης αρχών,  αντί της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα επανενώνει την Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η κα Δημητρίου σημείωσε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σκοπεί ακριβώς στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών. Δυστυχώς, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, η τουρκική πλευρά εμμένει σε λύση «δύο κρατών», η οποία δεν μπορεί επ’ ουδενί λόγω να γίνει αποδεκτή και έχει απορριφθεί ρητά από τη διεθνή κοινότητα.

Συμφωνώντας με την εκτίμηση του κ. Fassino ότι ο χρόνος δυσχεραίνει τις προοπτικές για λύση, η κα Δημητρίου επισήμανε ότι η επίσκεψη του Εισηγητή της ΚΣΣΕ συμβάλλει  στις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ύπαρξη κινητικότητας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι ακριβώς να πεισθεί η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές  της στην Κύπρο και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να θέτει απαράδεκτους όρους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, αν πραγματικά επιζητεί την ειρήνη. Τα σαράντα οκτώ χρόνια που έχουν παρέλθει από την τουρκική εισβολή του 1974, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από την ακλόνητη προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως κατέδειξε η ανάλογη στάση που τήρησε εξ αρχής η Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση της Ουκρανίας, ούτε και θα μας αποθαρρύνουν από το να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τη δικαίωση των προσδοκιών του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των νέων μας, κατέληξε η κα Δημητρίου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)