Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 18:31

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων


Η βουλεύτρια κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Σύμβαση του Παλέρμο) στη Νάπολη

Η βουλεύτρια κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν συμμετείχε χθες σε συζήτηση για την πορεία της αναθεώρησης της Σύμβασης του Παλέρμο, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), με τίτλο «Η Σύμβαση του Παλέρμο: Το μέλλον της καταπολέμησης του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», στη Νάπολη.

Η κα Σούπερμαν επισήμανε την ανάγκη αναγνώρισης των αδυναμιών της Σύμβασης, ώστε να υιοθετηθούν νέες στοχευμένες νομοθεσίες, που να ενισχύουν και να θωρακίζουν την εφαρμογή της. Παραθέτοντας προσωπικές της εμπειρίες από την δεκαπενταετή υπηρεσία της, ως Επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, η κα Σούπερμαν αναφέρθηκε σε κενά που εντοπίζονται κατά την εφαρμογή της Σύμβασης και τα οποία χρήζουν διόρθωσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης των αστυνομικών πρώτης γραμμής για την έγκαιρη και έγκυρη αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας προσώπων και άμεσης ενεργοποίησης των μηχανισμών στήριξης και προστασίας τους. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, διασφαλίζεται η αναγκαία μαρτυρία για επαρκή στοιχειοθέτηση της προσαγωγής των δραστών και της επιτυχούς καταδίκης τους, επισημαίνοντας ότι επιμόρφωση απαιτείται και στον δικαστικό τομέα.

Η κα Σούπερμαν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας των θυμάτων, περιλαμβανομένης της ψυχολογικής στήριξης και της κοινωνικής ένταξής τους, που θα λειτουργούν παράλληλα ως κίνητρο και ως θεραπεία. Επισήμανε περαιτέρω την ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εθνικών διωκτικών αρχών, ώστε τα οργανωμένα εγκληματικά στοιχεία να μη διαφεύγουν του εντοπισμού και της σύλληψης. Η συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών για ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες, για το πόθεν έσχες των υπό διερεύνηση εγκληματικών στοιχείων και για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες, είναι αναγκαία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων αυτών, ανέφερε η κα Σούπερμαν.

Σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων μέσω του διαδικτύου, η κα Σούπερμαν επισήμανε ότι τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται το πέπλο ανωνυμίας για να κινούνται ανενόχλητα και τόνισε την ανάγκη όπως οι διωκτικές αρχές αποκτήσουν ανάλογου επιπέδου τεχνολογικές γνώσεις και δυνατότητες και όπως ενισχυθούν μέσω της νομοθεσίας τα ερευνητικά μέσα και οι εξουσίες τους σε αυτόν τον τομέα.

Ως βουλευτές, τόνισε η κα Σούπερμαν, έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε και καθήκον να προωθήσουμε, σε εθνικό επίπεδο, τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του Παλέρμο και, παράλληλα, να συμβάλουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και αναβάθμισής της  σε διεθνές επίπεδο.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση Τελικής Δήλωσης στην οποία, μεταξύ άλλων, η ΚΣΜ επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της για την καταπολέμηση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, ως υψίστη προτεραιότητακαι για τη διαμόρφωση κοινών και συνεκτικών στρατηγικών, καλώντας τα συμμετέχοντα στη Συνέλευση κοινοβούλια να συμβάλουν, μέσω του νομοθετικού τους έργου, στη θωράκιση της Σύμβασης του Παλέρμο.


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)