Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2018 10:13

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το 1974 της Επαρχίας Πάφου

Το τίμημα που πλήρωσε η Πάφος στους αγώνες της πατρίδας μας για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας ήταν βαρύ. Η αξία και το μέγεθος της προσφοράς των ηρωικώς πεσόντων εξίσου βαριά και μεγάλα. Το ιερό μας καθήκον και η εθνική υπερηφάνεια, μάς καλούν για άλλη μια χρονιά να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας να διατηρήσουμε ακλόνητη την πίστη μας στον αγώνα για άρση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής.

Ο χρόνος δεν μπορεί να μετριάσει ούτε και να μειώσει το χρέος μας απέναντι σε όσους αψήφησαν τον θάνατο και έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι προς υπεράσπιση των ιδεωδών και της πατρίδας. Το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους ήρωές της παραμένει μέχρι την τελική δικαίωση.

Κυρίες και Κύριοι,

Δυστυχώς, 44 χρόνια μετά, βρισκόμαστε σήμερα στον Ιερό τούτο χώρο για να μνημονεύσουμε τους ήρωες του 1974. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά και οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες, με τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή να πληγώνουν ακόμα τον λαό και τον τόπο μας.

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και οι διχοτομικοί της σχεδιασμοί βρήκαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 έδαφος για να υλοποιηθούν. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου λειτούργησε ως πρόφαση για την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα. Οι συνέπειες τραγικές: Χιλιάδες νεκροί, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και πρόσφυγες, λεηλασίες των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας συμβόλων.

Τραγικότερη όλων των πτυχών της τουρκικής εισβολής, εκείνη των αγνοουμένων. Μέχρι και σήμερα, 850 οικογένειες αναμένουν τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους. Η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη μέχρι τον εντοπισμό και τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας. Μέχρι και η τελευταία μάνα, σύζυγος, παιδί και αδερφός να ενημερωθούν για την τύχη των οικείων τους.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των διχοτομικών επιδιώξεων που προωθεί η κατοχική δύναμη. Άλλωστε και η ίδια η Τουρκία και οι αξιωματούχοι της φροντίζουν να το διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία με δημόσιες τοποθετήσεις. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν ένα χρόνο πριν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Γκραν Μοντανά. Με τη στάση της, η τουρκική πλευρά αποτέλεσε για άλλη μια φορά την αιτία που οδήγησε σε αδιέξοδο. Οι όποιες δηλώσεις, που μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αφήνουν την Τουρκία εκτεθειμένη διεθνώς.

Οφείλει η τουρκική πλευρά να εφαρμόσει στην πράξη τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Έφτασε η ώρα να αποδείξει στην πράξη την ετοιμότητά της να προσέλθει με καλή θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα άρει τα τετελεσμένα της εισβολής, θα απαλλάξει την χώρα από τα ξένα στρατεύματα και τις εγγυήτριες δυνάμεις και θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Κύπριων πολιτών, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Οι πολίτες της Κύπρου μας αξίζουν να ζουν σε ένα κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό χωρίς να υστερούν από τους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Φίλες και Φίλοι,

Οφείλουμε άπαντες να αντιληφθούμε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα είναι η ενότητα και η ομοψυχία. Η μνήμη των ηρώων μας, μάς υποβάλλει να μένουμε συνεχώς σε εγρήγορση και με υπευθυνότητα και συλλογικότητα να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση του εθνικού μας προβλήματος, μακριά από εύηχα συνθήματα και πρακτικές εντυπωσιασμού.

Οι προσπάθειές μας στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου. Η ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι δεδομένη και αταλάντευτη. Η επιδίωξή μας είναι η συνύπαρξη όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και ευμάρειας.

Φάρος και στήριγμά μας στην επίτευξη των στόχων μας έχουμε τις παρακαταθήκες των αγώνων και τις θυσίες των ηρώων μας, τις οποίες οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενεές. Η Ιστορία μας δεν μας επιτρέπει να οδηγηθούμε στη λήθη και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για δικαίωση. Το οφείλουμε στους ήρωες του τόπου μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικά πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ας είναι αιωνία η δόξα που θα τους συνοδεύει.

(MKY)