Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2018 20:06

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή αποφοίτησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετήσω την τελετή αποφοίτησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ). 

Αγαπητοί Απόφοιτοι,

Ανταποκριθήκατε στο έπακρο στις υψηλές απαιτήσεις της Σχολής σας και φανήκατε αντάξιοι των καθηγητών σας, της οικογένειας σας και κυρίως των στόχων που είχατε εσείς οι ίδιοι θέσει για τον εαυτό σας.

Η ολοκλήρωση ενός κύκλου απαιτητικών σπουδών και η απόκτηση του πτυχίου ως επιστέγασμα των προσπαθειών σας, αναντίλεκτα αποτελεί ξεχωριστή και μοναδική στιγμή για όλους σας.

Αποτελεί μια αναγκαία επένδυση, ένα απαραίτητο εφόδιο και καθοριστικό παράγοντα για την μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση και τη συνακόλουθη κοινωνική καταξίωση κάθε νέου. Ιδιαίτερα εσείς που αποκτάτε ένα τίτλο από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ), έχετε το προνόμιο να ενταχθείτε στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.

Φίλες και Φίλοι,

Η φετινή χρονιά έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς έχουμε ξεκινήσει τις διεργασίες για την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η μελέτη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας που διεξήγαγε η Κυβέρνηση υπέδειξε ότι το ΑΞΙΚ πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού λόγω του κύριου προϊόντος που προσφέρει, δηλαδή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για επαγγελματική ειδίκευση στα ξενοδοχειακά και τον τουρισμό.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΞΙΚ ομόφωνα συμφώνησαν την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού γιατί πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό θα δοθεί στο Ινστιτούτο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υπόβαθρο για τη λειτουργία του ως πρότυπο δημόσιας τριτοβάθμιας σχολής.

Όπως επισημαίνεται και στον τίτλο της θεματικής της φετινής τελετής, το ΑΞΙΚ ιστορικά αποτελεί γέφυρα μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της απασχόλησης στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.  Θεωρούμε πολύ σημαντικό να διαφυλαχθεί αυτή η ιστορική ιδιότητα του Ινστιτούτου.  Για τον λόγο αυτό μεριμνούμε ώστε η μεταφορά στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να γίνει με το Διοικητικό του Συμβούλιο, στο οποίο εκπροσωπούνται τουριστικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να διασφαλιστεί η συνέχεια η σχέση του με την τουριστική βιομηχανία και να επενδυθούν οι απαραίτητοι πόροι για να υποστηριχθεί η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Ινστιτούτου, προς όφελος των φοιτητών και αποφοίτων, της βιομηχανίας και της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας εν γένει.

Με ιστορία μισού αιώνα περίπου είμαστε πεπεισμένοι πως, το ΑΞΙΚ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην τροφοδότηση της βιομηχανίας με νέους οι οποίοι επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τις ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και τουριστικές σπουδές για επαγγελματική σταδιοδρομία στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, όσο και στον τομέα του επαγγελματικού αναπροσανατολισμού άνεργων και της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποτελεσματική εργοδότηση και ανέλιξη στη βιομηχανία. 

Ήδη το Ινστιτούτο έχει προχωρήσει στην υποβολή πρότασης για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγραμμάτων μερικούς φοίτησης. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να παράσχουν ορθή προετοιμασία για αποτελεσματικό επαγγελματικό αναπροσανατολισμό και ένταξη των ανέργων και άλλων ενηλίκων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, προσφέροντάς τους παράλληλα με τη φοίτησή τους την ευκαιρία να εργοδοτούνται στη βιομηχανία. Τα προγράμματα ικανοποιούν επίσης το στόχο διά βίου μάθησης και ανέλιξης υφιστάμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι οποίοι χρειάζεται συνεχώς να αναβαθμίζουν τα προσόντα και την ποιότητα εξυπηρέτησης που προσφέρουν προς τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας έτσι και την ποιότητα του κυπριακού τουρισμού.

Τέλος, τα προγράμματα αυτά θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην κάλυψη αναγκών της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας για άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό.   

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει την προσπάθειά σας να ολοκληρώσετε με επιτυχία την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου και να φέρετε εις πέρας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και τομές προς όφελος των φοιτητών, των εκπαιδευομένων κάθε ηλικίας, της τουριστικής βιομηχανίας καθώς και της οικονομίας και κοινωνίας μας ευρύτερα.

Φίλες και Φίλοι,          

Αδιαμφισβήτητα ο τουρισμός αποτελεί ένα εκ των κύριων πυλώνων της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση έμπρακτα υποστηρίζει και επιδιώκει τη συνεχή ενίσχυση του τουριστικού τομέα. Η πρόσφατη έγκριση της δημιουργίας Υφυπουργείου αποτελεί σταθμό για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα. Με τη σύσταση του Υφυπουργείου και την έναρξη των εργασιών του στις 2 Ιανουαρίου 2019 ξεκινά και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό.

Ο δρόμος της ποιότητας είναι μονόδρομος για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία ούτως ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά με άλλους φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς. Η ποιότητα στην τουριστική εμπειρία είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξυπηρέτηση που προσφέρεται από το ανθρώπινο δυναμικό που εργοδοτείται στη βιομηχανία και την επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Τη ζεστασιά, τη φιλοξενία, τον τοπικό χαρακτήρα, τον επαγγελματισμό που πρέπει να βιώσει ο επισκέπτης σε κάθε στάδιο της παραμονής του στον προορισμό. 

Αυτά είναι στοιχεία που η τουριστική βιομηχανία επιβάλλεται να ανακτήσει για μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του κυπριακού τουρισμού στην οικονομία και κοινωνία του τόπου μας. Η οικονομική κρίση, μέσα στις πολλές δυσκολίες που δυστυχώς επιφύλαξε για τον τόπο μας, έχει αναδείξει αυτή τη δεινή ευκαιρία: να εργοδοτηθούν Κύπριοι συμπολίτες μας στον τουρισμό συμβάλλοντας στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για συνεχή μείωση της ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα και στον στόχο για διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, εντάσσοντας την Κύπρο στη σύγχρονη τουριστική αγορά ως ένα από τους πλέον ανταγωνιστικούς προορισμούς υψηλής στάθμης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί σειρά προγραμμάτων και σχεδίων από τα οποία επωφελούνται άνεργοι συμπολίτες μας, καθώς και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία. Ήδη έχει σημειωθεί μια πολύ σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με αυτή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στην οικονομική κρίση. Ωστόσο υπάρχουν πάντα περιθώρια για βελτίωση και ιδιαίτερα για απορρόφηση των ανέργων στην τουριστική βιομηχανία. Διαρκής είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και για στήριξη της απασχόλησης στον τομέα αυτό.  Γι’ αυτό νέα μέτρα και σχέδια εξαγγέλλονται και υλοποιούνται επί συνεχούς βάσεως.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ για την επιτυχή συμπλήρωση των σπουδών σας και σας εύχομαι μια λαμπρή πορεία στο επάγγελμα που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε. Αξιοποιήστε όλα εκείνα τα εφόδια που αποκτήσατε κατά τη φοίτησή σας στο ΑΞΙΚ, τόσο μέσα από την ιδρυματική εκπαίδευση όσο και μέσα από τις εξωϊδρυματικές δραστηριότητες, και υπηρετήστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ξενοδοχειακό, επισιτιστικό και ευρύτερο τουριστικό τομέα, από όποια θέση και αν βρεθείτε, γνωρίζοντας έτσι ότι συμβάλλετε καθοριστικά στην προκοπή και ευημερία του τόπου μας.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία καθώς και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρίστος Μαλληκίδης.

-----------------------

(ΜΠ/ΜΓ/ΕΙ)