Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2022 09:31

Συμμετοχή της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προέδρου της Βουλής σε δημόσια διαβούλευση με Οργανώσεις Νεολαίας και Φοιτητές Πανεπιστημίων

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα συμμετείχε χθες, με την Πρόεδρο της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, σε δημόσια διαβούλευση με μέλη οργανώσεων νεολαίας και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους φοιτητές πανεπιστημίων.

Η δημόσια διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, έφερε τον τίτλο «Κοιτάζουμε προς το μέλλον. Μια συζήτηση για τη νεολαία, την Κύπρο και την Ευρώπη».

H Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής για τη φιλοξενία, μοιράστηκε με τους νέους τα πρώτα βήματα της καριέρας της και τους ενθάρρυνε να θέσουν πολλές ερωτήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα ευχάριστο κλίμα για τη συζήτηση που ακολούθησε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι η παρουσία της κας Μέτσολα στην Κύπρο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ακουστούν οποιεσδήποτε ανησυχίες, σκέψεις και πρωτοβουλίες των νέων. Απευθυνόμενη προς τους νέους, η κα Δημητρίου, είπε ότι «εσείς είσαστε το παρόν και το μέλλον, και επιθυμούμε να είσαστε κομμάτι της πολιτικής και των αποφάσεων που λαμβάνονται για εσάς».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποιο πλάνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είπε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κάνει αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι τώρα, αν και κατά τα πρώτα χρόνια ένταξης της Κύπρου είχαν γίνει εντατικές προσπάθειες. Αυτό που πρέπει να γίνει πέραν των ψηφισμάτων, ανέφερε η κα Μέτσολα, είναι να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές της για επίτευξη της ειρήνης.

Ερωτηθείσα για το αν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και την Ουκρανία, η κα Μέτσολα, αναφερόμενη στην Ουκρανία, είπε ότι η «κατοχή» είναι μια λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα. Πρόσθεσε ότι, παρακολουθώντας τις υβριδικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή, πρέπει, επίσης, να διακρίνουμε ένα νέο είδος εκφοβισμού που προέρχεται από μη αξιόπιστους εταίρους.

Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι το θέμα του Κυπριακού είναι αυτό που απασχολεί τον κυπριακό λαό και ειδικότερα τους νέους, εφόσον πρόκειται για το μέλλον τους, και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταφερθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της κας Μέτσολα. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή στης Ανατολικής Μεσογείου.

Κατόπιν ερώτησης για το ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της κατάστασης που βρίσκεται η συγκεκριμένη χώρα, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποία πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου τα μέλη του Κοινοβουλίου διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι ότι η πόρτα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κλείσει. Η κα Δημητρίου συμπλήρωσε ότι η Κύπρος από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία και τον λαό της, τονίζοντας την ομοιότητα που παρατηρεί ανάμεσα στην εισβολή στην Ουκρανία και σε αυτήν στην Κύπρο.

Ερωτηθείσα για το πώς ένα πιθανό διακοινοτικό έργο ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, η κα Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στη μακροχρόνια επένδυση της Κύπρου στην ηλιακή ενέργεια αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του μίγματος ενέργειάς της, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν στρατηγικό εταίρο αλλά και πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να εξαρτάται ενεργειακά μόνο κατά 9% από τη Ρωσία όσον αφορά την παροχή ενέργειας, και ότι η ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να συμβάλει στο να καταστήσει την Ευρώπη στρατηγικά αυτόνομη από ενεργειακής απόψεως.

Σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η κα Μέτσολα κληθείσα να απαντήσει στο πώς θα διασφαλιστεί ότι θεσπίζονται νόμοι που προστατεύουν και οι οποίοι λειτουργούν σωστά, επισήμανε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Η κα Μέτσολα συνέχισε θίγοντας το θέμα της ανησυχητικά αυξανόμενης χρήσης της τακτικής εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς. Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικοί γίνονται στόχοι, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αυτή που μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. «Αυτή είναι μια νέα πρόκληση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι από πλευράς ασφάλειας», είπε η κα Μέτσολα.

Τέλος, ερωτηθείσα για τη βιωσιμότητα της ειρήνης στην Κύπρο, σε σχέση με το τρέχον status quo, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε ότι η βιωσιμότητα της ειρήνης είναι το κύριο αντικείμενο της συζήτησης απ΄ όταν έφτασε στην Κύπρο, αλλά και το νόημα της επίσημης επίσκεψής της. Η κα Μέτσολα απευθυνόμενη στους νέους είπε «Έχει περάσει πολύς καιρός από το ΄74, μην το ξεχάσετε, μην πείτε ότι αυτό αφορά τη γενιά των γονιών σας». Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Δεν μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία, αλλά μπορείτε να τη διορθώσετε και να είστε στη σωστή πλευρά της». Η κα Μέτσολα κλείνοντας σημείωσε ότι το σημαντικό είναι ο διάλογος, η ανεκτικότητα, η κατανόηση, και το να δούμε τι είναι σημαντικό για τη χώρα, δηλώνοντας ότι η ίδια θα δουλέψει μαζί μας για να τα καταφέρουμε. Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε στις νέες δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τόνισε ότι η συνεργασία και η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι το όπλο μας για να αντεπεξέλθουμε σε όλα αυτά.

(ΝΓ)