Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2022 11:52

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη Συναυλία-Αφιέρωμα «Μικρά Ασία-Προσφυγιά»

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη μουσική βραδιά, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μας για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων και το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μεταφέρω και τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που έθεσε υπό την αιγίδα του την αποψινή μουσική εκδήλωση.

Πριν 100 χρόνια τέτοιες περίπου μέρες, μέρες Σεπτέμβρη, ο στρατός του Κεμάλ Ατατούρκ με καταστροφική μανία κατέκαψε την όμορφη μητρόπολη της Σμύρνης. Αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί τρεις Γενοκτονίες, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ποντίων. Θεμελίωναν τότε το νέο τουρκικό κράτος πάνω σε γενοκτονίες, μαζικό φονικό και καταστροφή.

Με την καταστροφή στη Μικρασία αφήσαμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νεκρούς. Μετά, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες τα έχασαν όλα, ξεριζώθηκαν και έφυγαν στην προσφυγιά…

Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο διοργανώθηκαν από την Ειδική Επιτροπή εκδηλώσεων της οποίας τον ορισμό επισφράγισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, Καθηγητή Γιώργο Γεωργή και όλα τα μέλη της για τις προσπάθειες και τα όσα πρόσφεραν εθελοντικά. Χαίρομαι μάλιστα ιδιαίτερα γιατί μέσα από την Επιτροπή είχαμε την παρουσία και συνεργασία του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου -γνωστού για τη δημιουργική συνεισφορά του, όπως και ποντιακών σωματείων.

Εκτός από σεβασμό και τιμή  για τα θύματα -πολίτες και στρατιώτες- και τους Μικρασιάτες όλους και την καλλιέργεια της μνήμης και της ιστορικής συνείδησης, θελήσαμε να δείξουμε και να αναδείξουμε τη συνεισφορά του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τόσο μέσα από τις χιλιετίες που προηγήθηκαν της Καταστροφής, από τα χρόνια του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Θαλή και του Ηράκλειτου ή και μετά με τους Τρεις Ιεράρχες, αφού η Μικρά Ασία επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και ευρύτερα τον ανθρώπινο πολιτισμό. Όσο ακόμα και μετά το 1922, στην προσφυγιά. Δηλαδή τη συμβολή των Μικρασιατών στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού πολιτισμού, με την επίδραση ξεχωριστών προσωπικοτήτων όπως ένας Κοραής ή ένας Σεφέρης, αλλά και χιλιάδων άλλων επωνύμων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, όπως και καθημερινών ανθρώπων, που με τον τρόπο και την παράδοση που έφεραν, επηρέασαν τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τις επιστήμες, τη μουσική, τις τέχνες, τη χειροτεχνία, τη διατροφή και γαστρονομία, τις συνήθειες όλες του βίου των ανθρώπων. Αυτό το γνωρίζουμε καλά κι εμείς στην Κύπρο, όπου βρέθηκαν και έκτοτε ζουν μαζί μας πολλοί Μικρασιάτες.

Θέλω πάντως να το υπογραμμίσω. Οι μικρασιάτες πρόσφυγες όπου βρέθηκαν, σε δεύτερη πατρίδα, έδωσαν περισσότερα από όσα πήραν.

Ένα καλό κομμάτι της οντολογίας και της συνείδησης του Νέου Ελληνισμού, εκείνου που είμαστε, στον τρόπο μας και μέσα στη ψυχή μας, βρίσκεται εκεί, στη Μικρά Ασία. Στην Ιωνία και την Πόλη, στην Καππαδοκία και την Τραπεζούντα και τον Πόντο. Μπορεί στους τόπους εκείνους να έχει εγκατασταθεί το τουρκικό κράτος –που συνεχίζει αδιαλείπτως να μας απειλεί- όμως μαζί μας μένει η συνείδηση, όσα έχουμε μέσα μας και μαζί μας προχωρούν και συνεχίζουν, στο δρόμο μας. Και με μουσική και με τραγούδι, όπως απόψε.

Συμβολική επιλογή μας ήταν η αποψινή συναυλία να γίνει την επαύριο της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χτεσινή 62η επέτειος μας θύμισε ότι με θυσία της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, μέσα από δοκιμασίες και προδοσίες, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιβουλή και επίθεση της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία στάθηκε, κράτησε και με εγκαρτέρηση και επιμονή συνεχίζει να προοδεύει και να δημιουργεί.

Ένα ανάλογο μήνυμα αντίστασης και διάρκειας, μήνυμα δημιουργικής επιμονής δόθηκε και προχτές, με εκείνη τη φαντασμαγορική τελετή στη Νέα Φιλαδέλφεια, που γέμισε με ρίγη συγκίνησης τους απανταχού Έλληνες. Με επιμονή, εγκαρτέρηση και δημιουργικότητα, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.), που έχει τις καταβολές της στην Πόλη και δημιουργήθηκε το 1924 στην προσφυγιά, μπαίνει τώρα στο δικό της σπίτι. Στο γήπεδό της, την «Αγιά Σοφιά»!

Ωστόσο, για να θυμηθούμε τον πόνο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά δεν υπήρχε, νομίζω, καλύτερη επιλογή από τη φωνή και την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Από τότε, το 1972 στα 50χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που κυκλοφόρησε το εμβληματικό έργο του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα, η «Μικρά Ασία», με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρης Αλεξίου, ταυτίζουμε το τραγούδι για τη Σμύρνη, για του Βοσπόρου τα στενά, για το Αϊβαλί και τις καμπάνες της Αγιάς-Σοφιάς,  με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Σε ευχαριστούμε Γιώργο που είσαι απόψε μαζί μας! Αλλά και γιατί δεκαετίες τώρα -σχεδόν μισό αιώνα- στάθηκες δίπλα μας, τραγούδησες για τον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό, απέναντι στην τουρκική κατοχή. Ευχαριστίες οφείλουμε και στην Ασπασία Στρατηγού που συνοδεύει το Γιώργο Νταλάρα και στη Λαϊκή Ορχήστρα. Καθώς και στο γνωστό μας Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» που συμμετέχει.

Περιμένοντας όμως να ακούσουμε τη μουσική και το τραγούδι, νομίζω δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

ΙΠ