Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2022 11:38

Εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου κατά την τελετή έναρξης των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών

Κύριες και Κύριοι Υπουργοί,

Εξοχότατα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος στην Κύπρο

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητές Φίλες, αγαπητοί Φίλοι,

 

Η κλιματική κρίση δεν είναι πια ένα μακρινό εφιαλτικό σενάριο. Είναι η αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Βρισκόμαστε ήδη στην περιδίνηση της μεγαλύτερης υπαρξιακής κρίσης για την ανθρωπότητα. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή μας έχει ξεπεράσει. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και γίνονται όλο και πιο έντονα. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες συγκλονιστικών κλιματικών καταστροφών. Η πύρινη λαίλαπα των δασικών πυρκαγιών έπληξε τις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός βορράς πνιγόταν, αντιμέτωπος με θανατηφόρες πλημμύρες.

Η γειτονιά μας, η περιοχή της Μεσογείου, υφίσταται ήδη τις καταστροφικές συνέπειες  της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζοντας συνεχώς γιγάντιες προκλήσεις: συχνά και έντονα κύματα καύσωνα, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή. Να συνεργαστούμε, να παλέψουμε συλλογικά για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η έννοια της πολυμερούς συνεργασίας καθίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε άκρως αναγκαία. Η Συμφωνία του Παρισιού και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελούν πυξίδα για ένα πιο βιώσιμο πλανήτη, ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ταυτόχρονα αποτελούν οδικό χάρτη για την υιοθέτηση πολυεπίπεδων προσεγγίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Εξάλλου αυτό στοχεύουν να επιτύχουν οι Υπουργικές Σύνοδοι «Περιβάλλον για την Ευρώπη» και σε αυτό προσδοκούμε και με την παρούσα 9η Υπουργική Σύνοδο που φιλοξενούμε εδώ στην Κύπρο, την πρώτη που πραγματοποιείται σε χώρα της Μεσογείου, και ευελπιστούμε ότι οι πολιτικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες θα διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική για το περιβάλλον και την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η περιβαλλοντική και κλιματική πρόκληση που έχουμε ενώπιών μας είναι μια εξίσωση πολλών παραγόντων, η οποία απαιτεί κατά συνέπεια μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων. Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη μιας τέτοιας προσέγγισης. Ειδικά σήμερα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τις πολυεπίπεδες προκλήσεις των γεωπολιτικών διενέξεων, της επισιτιστικής, υγειονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, βιώνοντας παράλληλα την εφιαλτική απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, η θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής με ολιστική προσέγγιση και εντός του πλαισίου των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, προβάλει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Μια οριζόντια στρατηγική που θα κινητοποιήσει κρατικούς θεσμούς και ταυτόχρονα κοινωνικούς φορείς και εταίρους και που επικεντρώνεται σε τρείς άξονες, οι οποίοι αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τον Αειφόρο Τουρισμό και την Κυκλική Οικονομία και τις Αειφόρες Υποδομές. 

Καλούμαστε αναπόφευκτα να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ανάπτυξης, καθώς η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την πορεία και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έρχεται να τονίσει αυτό ακριβώς που λείπει, την ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας και αυτό ακριβώς θα μας απασχολήσει στη Σύνοδο αυτή.

Η παρούσα παγκόσμια συγκυρία απαιτεί καινοτόμα και προσαρμόσιμα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία να είναι κατάλληλα και ικανά να συμβάλλουν αποτελεσματικά σε ένα ρεαλιστικό, αλλά και γρήγορο μετασχηματισμό του κόσμου προς έναν πιο υγιές, σταθερό, ειρηνικό και δίκαιο διεθνές γίγνεσθαι, σε συνθήκες ευημερίας, που να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και να διασφαλίζουν βιώσιμο και αειφόρο μέλλον.

 Κυρίες και Κύριοι,

Θα σταθώ σε κάτι που είπε ο Nelson Mandela και είναι όσο ποτέ άλλοτε καίριο: «η Εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο». Ευελπιστούμε λοιπόν ότι η Υπουργική Σύνοδος της Λευκωσίας θα θέσει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους, ο ρόλος και η παρουσία των οποίων είναι εμφανώς ενισχυμένη σήμερα εδώ.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου -απλούστατα- δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειράματα. Τα παιδιά μας και οι γενιές που θα ακολουθήσουν δεν θα μας συγχωρέσουν αν δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε για να αναστρέψουμε τα αποτελέσματα της κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας. Ξεκινώντας από σήμερα, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να σταθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης. Η προστασία του περιβάλλοντος, λογίζεται πλέον ως ανθρώπινο δικαίωμα. Και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί τον απόλυτο προορισμό σ’ ένα οικουμενικό μακρύ ταξίδι για την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Έχουμε πυξίδα!

Η ολιστική προσέγγιση των τριών πυλώνων «Εκπαίδευση για Αειφόρο Ανάπτυξη», «Αειφόρος Τουρισμός» και «Κυκλική Οικονομία και Αειφόρες Υποδομές», τους οποίους πραγματεύεται η παρούσα Σύνοδος, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για επίτευξη των στόχων μας. Και με αυτή την προσέγγιση πρέπει να πορευτούμε.

«Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα».  Αυτό τον σπόρο ας τον φυτέψουμε σήμερα. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)