Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2018 19:01

Προσφώνηση Προέδρου Βουλής κ. Δ. Συλλούρη στην τελετή έναρξης Παγκόσμιου Συνεδρίου ΝΕΠΟΜΑΚ και Συνεδρίας Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που χαιρετίζω απόψε την έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), που για ακόμα μια φορά λαμβάνουν χώρα στη βίαια διαιρεμένη πρωτεύουσα της Κύπρου και παράλληλα πραγματοποιούνται την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των πυρκαγιών, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, αγνοουμένους και τραυματίες πέρα από τις υλικές ζημιές.

Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη μεγάλη δοκιμασία και τις δυσκολίες που βιώνουν ως συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών. Ταυτόχρονα ως πολιτεία, στο πλαίσιο της διαχρονικής αλληλεγγύης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, στηρίζουμε με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Έχουν περάσει 44 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974 και ο αγώνας μας για ελευθερία και ειρήνη παραμένει αδικαίωτος. Στη δύσκολη αυτή πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα, η ομογένεια πάντοτε στάθηκε και στέκεται άξιος συμπαραστάτης και αρωγός. Η στήριξη και βοήθειά σας είναι πολύτιμη και πολυδιάστατη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεσμοί σας με την Κύπρο όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα διαρκώς ενισχύονται και αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική.

Οι προκλήσεις, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι της διασποράς, είναι γνωστά. Είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω και προσωπικά, στις επαφές μου με την ομογένεια, κατά τις επισκέψεις μου στο εξωτερικό, τόσο υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής όσο και παλαιότερα ως μέλος κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών. Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω πως σε κάθε συνάντησή μας κυριαρχούσε η άδολη αγάπη σας για την πατρίδα μας και η μεγάλη έγνοια σας για το μέλλον του τόπου μας.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στους νέους με καταγωγή από την Κύπρο, που  γεννήθηκαν, ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στο εξωτερικό, οι οποίοι συνιστούν ένα ενεργητικό και πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Κύπριοι δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, σκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αποδεικνύουν έμπρακτα, με την παρουσία τους εδώ απόψε, πως στην καρδιά τους κατέχει ξεχωριστή θέση η ιδιαίτερή τους πατρίδα. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους σας και να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη συμπαράστασή μου στο δύσκολο έργο που επιτελείτε στις χώρες διαμονής σας. Η δική σας επιτυχία είναι ασφαλώς και επιτυχία της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, σε σχέση με το εθνικό μας θέμα, ο τελευταίος χρόνος δεν υπήρξε ενθαρρυντικός. Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά μάς έφεραν για ακόμα μια φορά αντιμέτωπους με την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία, που οδήγησαν τη διαδικασία σε ναυάγιο. Παράλληλα, η εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι σοβαρές εξελίξεις και συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λειτούργησαν ανασταλτικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησε η Τουρκία με την αλαζονική συμπεριφορά της. Ευελπιστούμε πως ο διορισμός πρόσφατα της κ. Λουτ, ως Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θα συμβάλει θετικά στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η πλευρά μας δήλωσε επανειλημμένα την ετοιμότητά της να παρακαθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν επιδεικνύει την ίδια καλή θέληση, αλλά αντιθέτως θέτει ως προτεραιότητά της την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και την υλοποίηση των δικών της μεγαλεπήβολων στόχων στην ευρύτερη περιοχή, με πρόσχημα τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση προς τις αρχές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία διακηρύσσει κατά καιρούς ότι προσβλέπει να ενταχθεί. 

Παρά τις αντιξοότητες και τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπου όλοι οι Κύπριοι, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η δική σας συμβολή και στήριξη είναι ουσιαστικής σημασίας. Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος σας και στην προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της χώρας μας για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Κλείνοντας, εκφράζω και πάλι προς όλους σας τις ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες μου για τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσετε στις χώρες διαμονής και εργασίας σας, προβάλλοντας τον τόπο μας και στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής. Σας διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά πως η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα δίπλα σας και θα ενισχύουμε με κάθε τρόπο το έργο σας. Αντλώντας έμπνευση από τη δική σας δυναμική δράση, θα επιμείνουμε στον αγώνα μας, μέχρις ότου έρθουν καλύτερες μέρες στο δοκιμαζόμενο νησί μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητές σας.

____________

ΑΧ/ΣΧ