Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2022 09:15

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού Δρα Γιάννη Τουμαζή στα εγκαίνια της έκθεσης «IN THE SEA OF THE SETTING SUN – Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές και το Αρχείο», χθες

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στον χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, για τα εγκαίνια της έκθεσης «IN THE SEA OF THE SETTING SUN – Σύγχρονες Φωτογραφικές Πρακτικές και το Αρχείο» που διοργανώνεται από τον Διεθνή Σύνδεσμο Φωτογραφίας και Θεωρίας (IAPT) με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν 17 Κύπριοι καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο εικαστικό έργο, οι οποίοι εργάζονται με βάση τους την Κύπρο ή το εξωτερικό. Οι καλλιτέχνες αυτοί προσεγγίζουν ως επί το πλείστον τη φωτογραφία μέσα από το φωτογραφικό αρχείο ως αντικείμενο ή ως έννοια, με σκοπό να ερευνήσουν ή να αποδομήσουν στρώματα ιστορίας, πολιτικά αφηγήματα και δομές εξουσίας ή και να πειραματιστούν επινοώντας νέα, φανταστικά  «αρχεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολυφωνία και η πληθώρα προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων των σύγχρονων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση αναπτύσσουν ουσιαστικό διάλογο και στενούς δεσμούς με ιστορικές φωτογραφικές πρακτικές και αρχεία από την Κύπρο, δημιουργώντας νέα πεδία έρευνας, ιστορικής αντίληψης, επαναπροσδιορισμού, αλλά και νέων οραματισμών.

Σε γενικότερο επίπεδο, η έκθεση αυτή στοχεύει να ανταποκριθεί στο διεθνή διάλογο γύρω από τις σύγχρονες πρακτικές και τη θεωρία της φωτογραφίας, τις πολύπλευρες αλληλεπιδράσεις της με άλλα οπτικά μέσα και τους τρόπους με τους οποίους το μέσο αυτό υιοθετείται για να απευθύνει ζητήματα όπως η τεχνολογία, οι ταυτότητες, το περιβάλλον, οι γεωπολιτικές αναταραχές, η τοπικότητα, η ιστορικότητα, η υλικότητα κ.α.

Παράλληλα, η έκθεση επιχειρεί να συμβάλει περαιτέρω στην ουσιαστική συζήτηση που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια γύρω από τους εναλλακτικούς μοντερνισμούς, την παγκοσμιοποίηση, την μεταποικιοκρατία κ.λπ., με έμφαση την Κύπρο, αναδεικνύοντας τον τρόπο που οι φωτογραφικές πρακτικές και θεωρητικές αναλύσεις διαμορφώνουν ένα δυναμικό πεδίο ανταλλαγής και πλαισίωσης των κρίσιμων αυτών θεμάτων σε σχέση με το τοπικό και το διεθνές. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύνδεσμο και τα μέλη του ΙΑΡΤ για την εξαιρετική συνεργασία, με στόχο την υλοποίηση της σημαντικής αυτής έκθεσης που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο στην αναγνώριση και προώθηση των φωτογραφικών πρακτικών από την Κύπρο. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι, πέρα από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ήδη το τοπικό κοινό, την έκθεση θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και το εξειδικευμένο διεθνές κοινό του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Φωτογραφίας και Θεωρίας του IAPT που πραγματοποιείται στη Λευκωσία μεταξύ 17-19 Νοεμβρίου, με τη στήριξη και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω και τη μεγάλη προσωπική μου ικανοποίηση, καθώς ήμουνα κι εγώ ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Φωτογραφίας και Θεωρίας και έχω βιώσει όλες τις προσπάθειες της ομάδας για την καθιέρωση του IAPT ως ενός από τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς για τη μελέτη της φωτογραφίας διεθνώς. Τόσο μέσα από τα συνέδρια του, που πλέον αποτελούν γεγονός για τους μελετητές της φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, όσο και για τις εκδόσεις του αλλά και τις εκθέσεις του, όπως η σημερινή.

Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Δρα Έλενα Στυλιανού, επιμελήτρια της έκθεσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τέχνης και Θεωρίας της Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο του IAPT, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες (Αλεξία Αχιλλέως, Ράχμε Βεζίρογλου, Χάρις Επαμεινώνδα, Στέλιος Καλλινίκου, Ανδρέας Γ. Κούτας, Νικόλας Λαμπούρης, Ορέστης Λαζούρας, Αναστασία Μηνά, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Χάρης Πελλαπαϊσιώτης, Έφη Σαββίδη, Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Νίκος Φιλίππου, Μουσταφά Χουλούσι, Μαριάννα Χριστοφίδου) για τη συμβολή τους στην παραγωγή μιας έκθεσης που θεωρητικά, καλλιτεχνικά και πρακτικά τοποθετεί τις «…άπειρες εικόνες ενός νησιού που βρίσκεται ‘στη θάλασσα όπου δύει ο ήλιος’», κατά τους Ασσυρίους, στο επίκεντρο του σύγχρονου, διεθνούς εικαστικού διαλόγου.

 (ΕΛ/ΕΠ)