Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-07-2018 14:29

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβη της Κίνας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Huang Xingyuan.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τις σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας στήριξης μεταξύ Κύπρου και Κίνας, στη βάση κοινών αρχών. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Huang για τη διαχρονική στήριξη της Κίνας στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και τη σταθερή θέση αρχών της χώρας υπέρ της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή υιοθέτησηψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι, εάν η διεθνής κοινότητα ασκούσε ουσιαστικές πιέσεις προς την Τουρκία για απόσυρση των κατοχικών της στρατευμάτων, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, εξάλλου, τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην αρχή της “Μιας Κίνας”, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να προωθεί ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζοντας δε, τη σημασία της περαιτέρω αναβάθμισης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επανέλαβε τη δέσμευσή του για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, πολύ σύντομα.

Ο κ. Huang εξήρε τις μακρόχρονες και στενές σχέσεις αλληλοσεβασμού μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τονίζοντας την ετοιμότητα του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας του να προχωρήσει το συντομότερο στη συνυπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης. Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για τη θέση Κύπρου υπέρ της αρχής της  “Μιας Κίνας”, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Κίνας στη διεθνή πολιτική σκηνή σε σχέση με πληθώρα σημαντικών ζητημάτων που επηρεάζουν και απασχολούν τη φίλη χώρα, τόσο διαχρονικά όσο και σε θέματα επικαιρότητας.

 Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Huang επανέλαβε ότι η Κίνα εμμένει στις αρχές της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

(ΜΛ/ΕΙ)