Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-11-2022 18:23

Υπογραφή της Σύμβασης για το έργο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey»

Πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Νοεμβρίου 2022, στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), η υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΑΝ (Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης), ως η Αναθέτουσα Αρχή, και της ανάδοχου εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC) Κύπρου, που αφορά στη διεξαγωγή ενός μεγαλεπήβολου ερευνητικού έργου με τίτλο «Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey». Το έργο αποτελεί μέρος της πρότασης του ΥΠΑΝ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Addressing Skills Mismatch between Education and the Labour Market», C5.1R1). Η επιλογή της ανάδοχου εταιρείας έγινε μέσω ανοικτής διαδικασίας με προκήρυξη στο ηλεκτρονικό σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement).

Το εν λόγω έργο αποσκοπεί στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ενός Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και παράλληλα στον σχεδιασμό και διενέργεια Παγκύπριας Έρευνας Εργοδοτών (Employers’ Skill Survey) σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και προσόντα. Ως εκ τούτου, επιχειρείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο η ανάπτυξη ενός Μηχανισμού για τη συστηματική συλλογή δεδομένων σχετικά με την επαγγελματική και κοινωνική πορεία των αποφοίτων διάφορων Προγραμμάτων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης και η διαχρονική διερεύνηση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.

H αξιοποίηση των δεδομένων από τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και από την Έρευνα των Εργοδοτών αναμένεται να συμβάλει στον σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών και στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων τόσο από την πολιτεία όσο και από τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη μείωση των αναντιστοιχιών που παρατηρούνται ανάμεσα στην προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων και προσόντων. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του εν λόγω έργου θα αποτελέσουν εργαλείο για αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης καθώς και για τον σχεδιασμό και προσφορά προγραμμάτων για αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων (up-skilling) ή για επανακατάρτιση (re-skilling). Παράλληλα, θα αποτελέσουν εργαλείο αναδιαμόρφωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όπως και στη βελτίωση του συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού στη Μέση Εκπαίδευση.

(ΙΠ/ΝΓ)