Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2022 14:50

Παρουσίαση από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου της Έκθεσης Πεπραγμένων της Πρώτης Συνόδου της Δωδέκατης Κοινοβουλευτικής Περιόδου

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, 12.00 μ.μ.

Στην Αίθουσα Αμμόχωστο

 

Φίλες και Φίλοι

Κάθε απολογισμός είναι χρήσιμο να γίνεται στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων. Ένα χρόνο πριν, τέτοια εποχή, είχαμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και βρισκόμασταν μπροστά σε σημαντικά για την ανάκαμψη της χώρας ορόσημα.

Είναι με μεγάλη μας χαρά λοιπόν που σας καλωσορίζουμε εδώ, στο ιστορικό μας κτίριο, για την παρουσίαση των πεπραγμένων της Πρώτης Συνόδου της Δωδέκατης Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Μετά από δύο χρόνια «ξενιτεμού» στο Συνεδριακό ελέω πανδημίας, επιστρέψαμε στο «σπίτι» της Βουλής των Αντιπροσώπων, το καλοκαίρι και συγκεκριμένα απ’ τον περασμένο Ιούλιο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εκ μέρους και των μελών του σώματος για τη συμβολή σας στην ανάδειξη του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και για την ενίσχυση της προσπάθειας μας για μια εκσυγχρονισμένη Βουλή ανοιχτή και προσιτή στους πολίτες, μέσα ακόμη και από την εποικοδομητική κριτική που ασκείται πολλές φορές. Στόχος άλλωστε παραμένει πάντοτε αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτών, η εδραίωση μιας συμπεριληπτικής και συμμετοχικής δημοκρατίας, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς.    

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, που σημάδεψαν τη χρονιά που μας πέρασε: δεν ήταν μόνο ο covid 19 αλλά και οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις καθώς και ο εσωτερικός προεκλογικός αναβρασμός, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανταποκρινόμενη με πνεύμα συλλογικότητας και υπευθυνότητας στις προκλήσεις των καιρών, ανέπτυξε πλούσια και πολυσχιδή δράση, τόσο σε επίπεδο δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών όσο και σε επίπεδο παραγωγής νομοθετικού έργου.

Ευχαριστώ συνεπώς τους συναδέλφους και συναδέλφισσες, βουλευτές και βουλεύτριες, για την εξαιρετική συνεργασία, το προσωπικό της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και συνεργάτιδες για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την υποστήριξή τους.

Η δίτομη έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής.   

Νομοθετικό Έργο

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, πραγματοποίησαν συνολικά επτακόσιες σαράντα δύο (742) συνεδρίες. Ψηφίστηκαν σε νόμους διακόσια τριάντα δύο (232) νομοσχέδια, πενήντα μία (51) προτάσεις νόμου και εγκρίθηκαν ενενήντα τρεις (93) κανονισμοί. Με τη διαδικασία του επείγοντος ψηφίστηκαν έξι (6) νομοσχέδια και έξι (6) προτάσεις νόμου.

Το μεγάλο στοίχημα, που είχαμε ενώπιον μας, ήταν η υπερψήφιση των πιο κρίσιμων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, οι οποίες εκκρεμούσαν για χρόνια. Μέσα από συναινετικές διαδικασίες, με κοινό αίσθημα ευθύνης καταφέραμε ως σώμα να αφήσουμε πίσω μας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και να γεφυρώσουμε αποκλίσεις, προωθώντας εξαιρετικής σημασίας εναρμονιστικές μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την εκταμίευση κονδυλίων μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Μεταρρυθμίσεις:

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Δημόσια Υπηρεσία
  • Δικαστική Μεταρρύθμιση
  • Ø Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας των δικαστηρίων με στόχο την ταχεία απονομή δικαιοσύνης
  • Ø Ίδρυση και λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου

Επιπρόσθετα η Βουλή προχώρησε αρμοδίως σε δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Η πρώτη αφορά στην παροχή δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε διαδικασίες που διεξάγονται ενώπιον του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου και η δεύτερη στην επαναλειτουργία των δύο προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ανώτατων δικαστηρίων, του  Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στα οποία παραχωρείται πρόσθετη δικαιοδοσία τρίτου βαθμού.

Ενισχύσαμε επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής:

  •       Σύσταση και Λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς
  •       Προστασία Προσώπων που Αναφέρουν Παραβάσεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου (whistleblowers)
  •       Διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς (lobbying)

 Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση, αναφέροντας ως στιγμή παγκόσμιας εμβέλειας για την Κύπρο τη φιλοξενία τον περασμένο Μάιο του Διεθνούς Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων».

 Όσον αφορά και πάλι στο νομοθετικό έργο εστιάσαμε μέσα απ’ την προώθηση συγκεκριμένων νομοθεσιών σε θεσμούς, κοινωνικές πολιτικές, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επίτευξη πραγματικής ισότητας και στην καταπολέμηση κάθε μορφής εκφοβισμού.

 Αναφέρω ενδεικτικά:

  •       Σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού.
  •       Ενίσχυση των δικαιωμάτων και προστασία των θυμάτων της εγκληματικότητας
  •       Προστασία της μητρότητας και της πατρότητας
  •       Ένταξη της έμφυλης διάστασης στο δίκαιο της χώρας
  •       Ορθολογική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων
  •       Βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Με τη θέσπιση της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε ένα καθοριστικό βήμα στον μακρύ δρόμο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, σε σημείο που η Κύπρος να θεωρείται πρότυπο σε αυτό το θέμα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Θέλω να σημειώσω επίσης ότι σε καλό δρόμο βρίσκεται, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και η διαδικασία ποινικοποίησης του εκφοβισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, από τον σχολικό και τον διαδικτυακό μέχρι το μπούλινγκ στον εργασιακό χώρο, με τη θέσπιση ειδικής ενιαίας νομοθεσίας.

Ευρωπαϊκά Θέματα

Η Βουλή προώθησε και σε αυτή τη Σύνοδο εναρμονιστικά νομοσχέδια και κανονισμούς με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δυστυχώς όμως συνεχίστηκε η κακή πρακτική της μη έγκαιρης κατάθεσής τους από την εκτελεστική εξουσία, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται στα μέλη της ο απαιτούμενος χρόνος για την εξέταση τους. 

Απώτερος στόχος παραμένει πάντα η αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου μας ως εθνικού κοινοβουλίου κράτους μέλους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αναπτύσσοντας ενεργότερη συμμετοχή στο πλαίσιο της εξέτασης ευρωπαϊκών θεμάτων νομοθετικής αλλά και πολιτικής φύσης:

  •       Συμμετέχοντας στις ομάδες εργασίας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
  •       Διεξάγοντας στο πλαίσιο της Διάσκεψης, Ανοιχτό Διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών, ως μια εξαιρετική άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας
  •       Ενισχύοντας τη σχέση με τους ευρωβουλευτές μας μέσα από τη θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων για καλύτερο συντονισμό και προώθηση των θέσεών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και την εξέταση σημαντικών νομοθεσιών που συζητούνται στο επίπεδο της Ένωσης

Κοινοβουλευτική Διπλωματία

Αναπτύξαμε σημαντική δράση αξιοποιώντας στο έπακρον τις ευκαιρίες και δυνατότητες που μας παρέχει η κοινοβουλευτική διπλωματία στοχεύοντας στη σύμπλευση με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων αλλά και τη στερέωση και εμβάθυνση εποικοδομητικών σχέσεων και συνεργασιών, προωθώντας παράλληλα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

  •       Από κοινού λήψη διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του πολέμου και των συνεπειών του.
  •       Ενημέρωση για το Κυπριακό και τις επιμέρους πτυχές του.
  •       Εντατική προσπάθεια ανάδειξης της έκδηλης ομοιότητας μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο, αλλά και του ασύμβατου της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
  •       Αξιοποίηση συνεργασιών για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών και προκλήσεων που καθημερινά βιώνουμε τόσο επί του εδάφους όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
  •       Επί τάπητος και όλα τα κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις: Μεταναστευτικό, ενεργειακό, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση, προπαγάνδα μέσα από ψευδείς ειδήσεις, ισότητα των φύλων. 

Απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή καταδικάσαμε με ομόφωνο ψήφισμα μας τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ συντονιζόμαστε -μέσα από τις δομές της ευρωπαϊκής οικογένειας- για ανακούφιση των προσφύγων. Μεταξύ άλλων συμμετείχαμε σε συναντήσεις Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής της Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιρλανδίας, οι οποίοι προσφώνησαν ειδικές συνεδρίες της ολομέλειας του Σώματος καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας.

Εκδόσεις - Εκδηλώσεις - Συνέδρια

Ιδιαίτερα αξιόλογο και το εκδοτικό έργο της Βουλής, μέσα από το οποίο ξεχωρίζουν οι εκδόσεις:

  •       «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922» δίγλωσση έκδοση με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που παρουσιάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου στην Καστελιώτισσα
  •       «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων» ως αποτέλεσμα διεπιστημονικού διαλόγου, στο πλαίσιο συνεδρίου της Βουλής σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  •       «Λειτουργία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών» εγχειρίδιο
  •       «Βουλή των Αντιπροσώπων – Δωδέκατη Βουλευτική Περίοδος 2021-2026»
  •       Φάκελος της Κύπρου Τόμος 9ος

Όσον αφορά τη διενέργεια ερευνών και μελετών, μετά από αίτημα μελών της Βουλής, εκπονήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία αναλύσεις, ενημερωτικά σημειώματα ή εκτενείς έρευνες και μελέτες για διάφορα θέματα.

Μετουσιώνοντας τον δημόσιο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών σε πράξη, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στη συμμετοχή, την αφύπνιση και την καλλιέργεια συνείδησης ενεργού πολίτη. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν:

  • Ø Πέμπτη Σύνοδος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων.
  • Ø 23η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων.
  • Ø Εσπερίδα για τη συμβολή του Καποδίστρια στη διπλωματία και το διεθνές περιβάλλον κατά την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Ø Συνέδρια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στο δικαίωμα για ένα υγιές περιβάλλον, στις ηθικές και νομικές πτυχές της ευθανασίας, για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.

Επίσης η Βουλή με την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού άνοιξε και πάλι τις πύλες της σε ομάδες πολιτών, μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες με στόχο την ενημέρωση για τον πολιτικό ρόλο, τη λειτουργία και το έργο της. Έτσι έχουμε την ευκαιρία αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης με τη νέα γενιά, μέσα από τη ξενάγηση σχολείων αλλά και διαδραστικές δραστηριότητες. 

Πρακτική Άσκηση

Είχαμε τη χαρά, στην εν λόγω κοινοβουλευτική σύνοδο, να δεχθούμε και τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριές μας, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι για πρώτη φορά που η Βουλή, συγκροτημένα προσφέρει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προπτυχιακών φοιτητών/τριων, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Μέσα από αυτή την εμπειρία επιτυγχάνεται η εξοικείωση των νέων με την κοινοβουλευτική διαδικασία και τα δημοκρατικά θέσμια, η διεύρυνση των γνώσεων και η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, σε σχέση και με τις προοπτικές στην αγορά εργασίας. Στο πρόγραμμα, που είχε διάρκεια δύο μήνες, συμμετείχαν 24 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες της Βουλής ανάλογα με το εξειδικευμένο πεδίο γνώσης και τα ενδιαφέροντά τους.

Ψηφιακή αναβάθμιση και επικοινωνία του έργου της ΒτΑ

Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό και άνοιγμα του κοινοβουλίου στους πολίτες περνάει αναμφισβήτητα μέσα από την ψηφιακή μετεξέλιξη, γι’ αυτό και γίνεται μια επισταμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

  •         Τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία η νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με την κατάλληλη ταξινόμηση υλικού και την προσθήκη περισσότερων εργαλείων πρόσβασης και επικοινωνίας των πολιτών, καθίσταται πιο προσιτή και εύχρηστη. Έχουν προστεθεί καινούργια κεφάλαια υλικού, όπως τα δελτία τύπου, ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλα, όπως οι ψηφισθέντες νόμοι (νομοσχέδια και προτάσεις νόμου).
  •         Σε σχέση με τα δελτία τύπου, προκειμένου να προβάλουμε το κοινοβουλευτικό έργο καθιστώντας κοινωνούς τους πολίτες, υιοθετήσαμε την τακτική να εκδίδονται καθημερινά και να αναρτώνται στην ιστοσελίδα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ούτως ώστε ο πολίτης να έχει γνώση για το τι συζητείται ανά πάσα στιγμή.
  •         Παράλληλα λειτούργησαν οι επίσημοι λογαριασμοί της Βουλής σε Facebook Twitter και Instagram.
  •         Στην αίθουσα της ολομέλειας εγκαταστάθηκε εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του σώματος, αυτοδύναμα από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, καθώς και για την διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων μέσω υφιστάμενου συστήματος τηλεδιάσκεψης.
  •         Στα πλάνα συζήτησης είναι και ο εξοπλισμός της αίθουσας «Κερύνεια» με σύστημα τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας των αντιστοίχων υπηρεσιών των κοινοβουλίων των χωρών κρατών μελών της ΕΕ, για κοινή πλατφόρμα, με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης 24 γλωσσών και συμμετοχής μεγάλου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο.

Βιβλιοθήκη της Βουλής

Μετά από στενή συνεργασία και χρήσιμες υποδείξεις από τον Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, με στόχο την αναβάθμιση αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση της πολύτιμης συλλογής που διαθέτει, η Βιβλιοθήκη της Βουλής μεταφέρθηκε από το κυρίως κτίριο στο Σπίτι του Πολίτη. Ολοκληρώθηκε επίσης η ψηφιοποίηση όλων των παλαιών σπάνιων εκδόσεων, ενώ ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και υποδομές, ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε τοπικό δίκτυο των βουλευτών, των κοινοβουλευτικών συνεργατών, του προσωπικού της Βουλής αλλά και κάθε εξωτερικού μελετητή /τριας, ερευνητή / τριας στο αξιόλογο υλικό.

Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση και εγγραφή του «Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας», για το οποίο έχει γίνει και σχετική πρόβλεψη στον οικονομικό προϋπολογισμό του σώματος για το οικονομικό έτος 2022. Σκοπός του Ιδρύματος η προώθηση των αρχών του κοινοβουλευτισμού, η εμβάθυνση των σχέσεων της Βουλής με την κοινωνία των πολιτών και η καλλιέργεια της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Πόθεν Έσχες

Με τη βελτίωση και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για Πόθεν Έσχες, επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Εντοπίζονται τα κενά που το καθιστούν ελλιπές και αναποτελεσματικό και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και η απάντηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σχετικά με τη δέσμευση που ανέλαβε για δημιουργία συστήματος διασύνδεσης μητρώων.

Κανονισμός της Βουλής

Σε σχέση με τη εύρυθμη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους προέδρους των επιτροπών, για την τήρηση των διαδικασιών, όπως προνοείται από τον Κανονισμό της Βουλής. Έχουμε επίσης απευθυνθεί στα Υπουργεία προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των τεχνοκρατών που παρίστανται στις επιτροπές, στους καθ’ ύλην αρμοδίους, προκειμένου να γίνεται παραγωγική ενημέρωση και συζήτηση, στο πλαίσιο της διεξαγωγής γόνιμου κοινοβουλευτικού έργου. 

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό

  • Σύστημα Διαχείρισης Υπηρεσιακών πόρων

Η Βουλή, στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης, συμμετέχει στην προετοιμασία για ένταξη στο σύστημα ERP, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, σε σχέση με τις λειτουργίες της λογιστικής, των μισθολογίων και συντάξεων, του καταρτισμού και της υλοποίησης του ετήσιου προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων, καθώς και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

  • Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης

Με στόχο τον εντοπισμό των δυνατών σημείων αλλά και των περιοχών που επιδέχονται βελτίωση, η Βουλή συμμετέχει στο ΚΠΑ σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για ένα εργαλείο διοίκησης, με βάση τα πρότυπα Αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διοίκηση Ποιότητας και Γερμανικού Πανεπιστημίου Διοικητικών Επιστημών «Speyer». Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών της Βουλής, προνοεί την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού και εστιάζει σε θέματα ηγεσίας, στρατηγικής, προγραμματισμού, συνεργασιών και διαχείρισης πόρων.

  • Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 

Θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα παρέχει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στην/στον εκάστοτε Πρόεδρο του κοινοβουλίου, σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στους βουλευτές/βουλεύτριες, καθώς και στο προσωπικό της Βουλής σε σχέση με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του, σε συνάρτηση πάντα με τα επιμέρους στρατηγικά σχέδια. Μεταξύ άλλων θα αναλαμβάνει την κοστολόγηση πολιτικών, καθώς και την ανάλυση των προϋπολογισμών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Άμεσες Προτεραιότητες

  •       Έχουμε ενώπιόν μας την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού που συνιστά την υπέρτατη νομοθετική πράξη. Έχει οριστεί η ημερομηνία συζήτησης στην ολομέλεια του σώματος για τις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Επισημαίνω ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε και δυστυχώς ακόμη πιέζουμε για κατάθεση προϋπολογισμών από ημικρατικούς οργανισμούς.

  •       Σημειώνω επίσης ότι ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου της οικονομικής αυτονομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  •       Η Βουλή με την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοθεσιών, που αποτελούσαν ορόσημα, για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει κατορθώσει την  ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της πρώτης αίτησης. Προχωρούμε τώρα στο επόμενο στάδιο υλοποίησης στόχων. Σε σχέση με τη δεύτερη αίτηση εκκρεμεί το νομοσχέδιο που αφορά τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων το οποίο εξετάζεται κατ’ άρθρο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
  •       Υπό εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών βρίσκεται άλλη μια μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή του Οικογενειακού Δικαίου.
  •       Νομοθετική ρύθμιση για καταπολέμηση του φαινομένου του εκφοβισμού σε κάθε του μορφή. 
  •       Στενή παρακολούθηση των διεργασιών και συζητήσεων στην ΕΕ για οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό με σκοπό την εκπλήρωση του κλιματικού πλαισίου (Fit-For-55) για πράσινη μετάβαση και αναθεώρηση νομοθεσιών όπου απαιτείται, με βάση την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων που εξασφάλισε η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος.
  •       Καθίδρυση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για σκοπούς ελέγχου της αποτελεσματικότητας των στόχων και διαδικασιών της Βουλής.
  •       Ενίσχυση της παρουσίας της Βουλής σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
  •       Ανοιχτός διάλογος με τον Γενικό Ελεγκτή ώστε η Βουλή ως οργανισμός να καταστεί πρότυπο λειτουργίας και χρηστής διοίκησης.
  •       Διατήρηση και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας της Βουλής με όλους τους κρατικούς θεσμούς.
  •       Περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης της Βουλής με την κοινωνία των πολιτών με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών.
  •       Λειτουργία του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας κατά το πρότυπο του ελληνικού Ιδρύματος με στόχο τη διάδραση με τους πολίτες.
  •       Ενίσχυση ανάπτυξης αυτοτελούς Γραφείου Τύπου για την παρακολούθηση του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου για σκοπούς ορθής αποτύπωσης του συνολικού έργου της Βουλής.
  •       Ολοκλήρωση των εργασιών για μερική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής προκειμένου να ανταποκρίνονται -όσο μπορεί αυτό βέβαια να γίνει εφικτό- στις σύγχρονες ανάγκες του κοινοβουλίου.
  •       Επίσης ολοκληρώνεται η συνεργασία μας με την Κρατική Πινακοθήκη και σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τα νέα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο πάντα μέσα από την αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση, την προβολή του έργου των τόσο αξιόλογων δημιουργών του τόπου μας.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι το να καταστεί η Βουλή πρότυπο λειτουργίας δεν αποτελεί ένα στατικό στόχο, αλλά μια συνεχόμενη προσπάθεια αυτοβελτίωσης, που δε χωράει σε στενά πλαίσια χρονοδιαγραμμάτων. 

Συνεπώς, συνεχίζουμε ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών, κερδίζοντας βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη τους και ανακτώντας την αξιοπιστία μας, ως σώμα συλλογικά, αλλά και ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά και παράλληλα προστατεύουμε τον θεσμό που υπηρετούμε, προστατεύοντας την ίδια τη δημοκρατία.

Κρινόμαστε καθημερινά, κάνουμε τις παραδοχές μας και εκεί όπου εντοπίζουμε κενά και δυσλειτουργίες προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Χρειάζεται συνεχώς να βγαίνουμε μπροστά, ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Σας ευχαριστώ. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)