Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-12-2022 19:45

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Δρα Subrahmanyam Jaishankar

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο έναν καλό φίλο και συνάδελφο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρα Subrahmanyam Jaishankar.

Η Κύπρος και η Ινδία συνδεόμαστε από τις παράλληλες ιστορικές μας εμπειρίες, όπως το αντιαποικιακό κίνημα και οι κοινές μας διαδρομές προς την ανεξαρτησία. Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας εδραιώνεται επίσης στο κοινό μας όραμα για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και κράτος δικαίου.

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων που ενισχύθηκαν περαιτέρω τα τελευταία 60 χρόνια διπλωματικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Αυτή η σταθερή συνεργασία συνεχίζει να επεκτείνεται σε πληθώρα διαφορετικών πεδίνων και να εμβαθύνεται σε όλα τα επίπεδα. Οι επαφές μεταξύ των πολιτών μας έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό, μακροχρόνιο δεσμό φιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα άλλων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Χαιρετίζουμε την ισχυρή δυναμική στη διμερή μας συνεργασία, αλλά όπως πάντα, εξετάσαμε τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας, σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

Από αυτή την άποψη, είναι πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τις ετήσιες πολιτικές μας διαβουλεύσεις, οι οποίες διεξάγονται αδιάκοπα τα τελευταία τρία χρόνια. Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών παρέχει μια σταθερή πλατφόρμα για διάλογο, που διευκολύνει τη μεταξύ μας συνεννόηση και μας δίνει τη δυνατότητα να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Σήμερα υπογράψαμε τρεις σημαντικές συμφωνίες, με στόχο να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το Μνημόνιο για την Άμυνα και τη Στρατιωτική Συνεργασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σχετικού διαλόγου. Επιπλέον, σήμερα με τη Διεθνή Συμφωνία Ηλιακής Συμμαχίας, συμμετέχουμε σε μια συλλογική πλατφόρμα, από κοινού με αριθμό άλλων χωρών, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που επηρεάζει ολόκλητο τον κόσμο, αυτό της ενεργειακής μετάβασης. Έχουμε επίσης υπογράψει μια Δήλωση Πρόθεσης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα, η οποία καταδεικνύει τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και θα διευκολύνει την κινητικότητα με τον κατάλληλο τρόπο.

Ανταλλάξαμε επίσης πληροφορίες και ιδέες για το πώς οι χώρες μας μπορούν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στις ευρύτερες περιοχές μας. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τον Υπουργό για τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η Κύπρος, μαζί με εταίρους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την προώθηση συνεργειών και την επίτευξη αλληλοκατανόησης προς όφελος όλων.

Ως παγκόσμια δύναμη με σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στη γειτονιά της Νότιας Ασίας, η Ινδία δίνει το παράδειγμα με τη σοφία και την ηγεσία της, ώστε να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Άδραξα τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσω προσωπικά την εγκάρδια ευγνωμοσύνη και την ειλικρινή μας εκτίμηση για τη μακροχρόνια στάση αρχών της Ινδίας στις συνεχείς προσπάθειές μας για την επανένωση της Κύπρου, που εκφράστηκε με την υποστήριξη της χώρας σας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα των Βαρωσίων και τα ψηφίσματα για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τα πολιτικά εμπόδια που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διχοτόμησης της Ινδίας αποτελούν ιστορικό παράδειγμα που χρησιμεύει ως οδηγός στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο. Όπως είδαμε στην περίπτωση της Ινδίας, η διχοτόμηση της χώρας ήταν μόνο η αρχή ενός επικίνδυνου ταξιδιού και σίγουρα όχι το τέλος. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο και τον λαό της.

Από την άποψη αυτή, ευχαρίστησα τον Ινδό φίλο μου για την υποστήριξή του στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, εξέφρασα την εκτίμησή μου για την ουσιαστική συμβολή της Ινδίας όλα αυτά τα χρόνια μέσω της συμμετοχής της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό. Η Κύπρος ήταν πολύ τυχερή που είχε τρεις Ινδούς Διοικητές της Ειρηνευτικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο: τον Στρατηγό Gyani, τον Στρατηγό Thimayya, ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο μέχρι τον θάνατό του το 1965 και τον Στρατηγό Dewan Prem Chand, του οποίου οι ακούραστες προσπάθειες κατά την τουρκική εισβολή για την προστασία αμάχων, την εκκένωση μελών ξένων διπλωματικών αποστολών και την προστασία του αεροδρομίου στη Λευκωσία, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Δεδομένου ότι στο νησί μας, έχουμε μια από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην επικράτειά μας, ευχαριστούμε την Ινδία για την υπηρεσία και τη θυσία των μελών της.

Μιλήσαμε επίσης για μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Ιδιαίτερα για την Ουκρανία, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου και τον παγκόσμιο αντίκτυπο που έχει όσον αφορά την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, για να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση που θα τερματίσει τα δεινά του λαού και θα αποκαταστήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Τέλος, συζητήσαμε το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας, οι οποίες με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική εταιρική σχέση με τις δύο πλευρές να εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και την αποτελεσματική πολυμέρεια.

Αγαπητέ μου συνάδελφε και φίλε Subrahmanyam, για άλλη μια φορά, με χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο. Ευτυχισμένο το νέο έτος!

(ΜΧ/ΣΧ)