Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-01-2023 15:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, στην τελετή υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Κούβας για Συνεργασία στον Τομέα του Αθλητισμού

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναψυχής της Δημοκρατίας της Κούβας για Συνεργασία στον Τομέα του Αθλητισμού».

Με τη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύεται έμπρακτα η θέληση των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κούβας για προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του αθλητισμού.

Η Κύπρος έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κούβα και πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις στον γρήγορα αναπτυσσόμενο χώρο του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος γενικότερα. Ανάμεσα στους στόχους που θέσαμε είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, τον οποίο θεωρούμε ως τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή, θέσαμε ως προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των αθλητών της χώρας μας, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθειά μας για εξωστρέφεια του κυπριακού αθλητισμού στο διεθνές γίγνεσθαι. Συνεργασίες με άλλες χώρες ενισχύουν το κύρος του κυπριακού αθλητισμού, επικοινωνούν διεθνώς τις πρακτικές του και εισάγουν καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν άλλα αθλητικά συστήματα. Ο αθλητισμός φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών και αποτελεί εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Με το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα επιδιώκεται η αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τη Κούβα σε θέματα αμοιβαίου αθλητικού ενδιαφέροντος, καθώς και η προαγωγή των αθλητικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω Μνημόνιο Συναντίληψης επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αθλητικών Αρχών των δύο κρατών, μέσα από δράσεις όπως είναι (α) η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, (β) η συμμετοχή εθνικών ομάδων αθλημάτων και αθλητών σε μεγάλα τουρνουά των δύο κρατών, (γ) η ανταλλαγή επισκέψεων από αθλητές, αθλητικές αντιπροσωπείες, προπονητές, εμπειρογνώμονες, αρμόδιους αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, (δ) η ανταλλαγή προσκλήσεων σε αθλητές και αθλητικές αντιπροσωπείες για συμμετοχή σε διμερή ή διεθνή αθλητικά γεγονότα που θα διοργανωθούν στις δύο χώρες, (ε) η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, καθώς και (στ) η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων επί θεμάτων αθλητισμού και θεμάτων που σχετίζονται με τη φυσική αγωγή και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο έλεγχος αντιντόπινγκ και οι τεχνολογίες πληροφορικής στον τομέα του αθλητισμού.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΚΟΑ, ο οποίος ως η υπεύθυνη αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του συγκεκριμένου Μνημονίου Συναντίληψης, ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομολόγησης του κειμένου του Μνημονίου, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Κούβας στην Κύπρο. Θερμές ευχαριστίες και στον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο, κ. Suarez Cordero, για την άμεση ανταπόκρισή του σε αυτό το θέμα και την ειλικρινή του βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Είμαι βέβαιος ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφουμε σήμερα θα αναπτύξει περαιτέρω την συνεργασία μας και θα αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς στον τομέα του αθλητισμού και για τις δύο χώρες. 

ΙΠ