Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2023 15:09

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για τις ηθικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις που προκύπτουν από εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 1ου Μέρους της Συνόδου της Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης με θέμα τις ηθικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπισή της, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι, χωρίς την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα ήταν πολύ περιορισμένη. Σημείωσε επίσης ότι η πανδημία επίσπευσε τον ψηφιακό ανασχηματισμό αρκετών κρατών μελών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, την ίδια στιγμή, ανέδειξε τους πολλαπλούς κινδύνους και τις διακρίσεις, που συνεπάγεται η ευρεία χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, ειδικότερα, όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Θα πρέπει η χρήση τέτοιων τεχνολογιών, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να διέπεται από ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, που να κατοχυρώνει στην πράξη την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων και να εγγυάται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Πρέπει τα κοινοβούλια, να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ενισχύουν τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, ώστε να διαθέτουν  τα απαραίτητα εργαλεία  και να παρεμβαίνουν για την καλύτερη ρύθμιση του ευαίσθητου αυτού πεδίου, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)