Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2023 18:16

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου παρουσίασε προσχέδιο έκθεσής του για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, Εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), παρουσίασε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το προσχέδιο σχετικής έκθεσής του, με ειδικότερες αναφορές στην Ουκρανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Ρουμανία, χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες και σημαντικότερες ανεκτέλεστες υποθέσεις του Δικαστηρίου.

Ο κ. Ευσταθίου ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για τις επισκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Ρουμανία και στο Αζερμπαϊτζάν και τις επαφές που είχε με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δύο χώρες.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην ΚΣΣΕ και αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς της Ουγγαρίας, Ουκρανίας και Τουρκίας για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν την Επιτροπή για τη διαδικασία συμμόρφωσης και τη λειτουργία των εσωτερικών μηχανισμών λογοδοσίας όσον αφορά στις διεθνείς υποχρεώσεις των κυβερνήσεων τους, όπως αυτές απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εισηγητής παρουσίασε τις σημαντικότερες υποθέσεις στις συγκεκριμένες χώρες, που αφορούν σε συστημικές αδυναμίες, οι οποίες απαιτούν την εισαγωγή νομοθετικών και άλλων ουσιωδών μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, ενόψει της ολοκλήρωσης του προσχεδίου της έκθεσής του σε ότι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Ευσταθίου είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπίες γυναικείων οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών του Κουρδιστάν, οι οποίες ενημέρωσαν τον κ. Ευσταθίου για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του ηγέτη των Κούρδων, κ. Abdullah Öcalan, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)