Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2023 20:35

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση προς τιμήν των επαγγελματιών υγείας για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κίτιον Αθλητικό Κέντρο, Λάρνακα, Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023

Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους δώσαμε  μια δύσκολη μάχη, προκειμένου να διασωθούν ζωές, προκειμένου να κρατήσουμε την οικονομία της χώρας σε γερά θεμέλια, προκειμένου να συμπαρασταθούμε γενικότερα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, πλην και πάνω από όλα στους ανθρώπους. Όλα αυτά τα οφείλουμε σε αυτούς που απεκλήθησαν ήρωες της πρώτης γραμμής. Στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές μας, στο παραϊατρικό προσωπικό, σε όλους εκείνους των οποίων υλοποιώντας αποφάσεις μιας άλλης ξεχωριστής μερίδας συμπατριωτών μας, των επιστημονικών συνεργατών, αυτού του υψηλά επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού, των καθηγητών που ήταν οι σύμβουλοι μας, του Προέδρου και των μελών του Ιατρικού Συλλόγου που συστρατεύτηκαν μαζί με την πολιτεία και έδωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα τον πρώην Υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον νυν Υπουργό, αν δεν ανέφερα τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και βεβαίως όλους τους συνεργάτες.

Θυμούμαι όταν υποχρεωμένος να απευθυνθώ στον λαό για οδυνηρά μέτρα κάθε γραμμή που έγραφα, κάθε σκέψη που έβαζα στο χαρτί την ίδια ώρα ένιωθα και ένα έλεγχο της συνείδησης, αν είχαμε δικαίωμα να στερήσουμε την ελευθερία του κόσμου. Όμως, οι επιλογές δεν ήταν πολλές. Πήραμε σκληρά μέτρα, σταθήκαμε στο πλευρό των πολιτών και δικαιωθήκαμε.

Θέλω να ευχαριστήσω, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς τους επαγγελματίες υγείας σε μια οφειλόμενη εκδήλωση τιμής για την αποφασιστική συμβολή σας στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέσα από τις γνώσεις, την ευαισθησία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τον απαράμιλλο ζήλο και επαγγελματισμό που επιδείξατε στο σύνολο σας, ανταποκριθήκατε με επάρκεια και υπέρβαση των κινδύνων στην αντιμετώπιση πληθώρας περιστατικών είτε αυτά αφορούσαν τη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών είτε την ενημέρωση και διαφώτιση των πολιτών.

Και τούτο, παρά τις δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσατε από την ανάγκη να διαχειριστείτε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αναδειχθήκατε πρωταγωνιστές της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλαμε και δικαίως χαρακτηρισθήκατε ως οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Κάποιοι σας αποκαλούσαν αφανείς. Όλοι γνωρίζουν ποιοι είστε, ήσασταν παρόντες και συνεπώς δεν μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως είστε στην αφάνεια.

Και θα πρέπει να αισθάνεστε πραγματικά υπερήφανοι, όπως και εμείς για σας, γιατί φέρατε πλήρως εις πέρας το υψηλό καθήκον σας, πρωτίστως απέναντι στον συνάνθρωπο και έπειτα προς την Υπηρεσία σας.

Είναι για αυτούς τους λόγους που η Πολιτεία και στο σύνολο τους οι πολίτες αισθανόμαστε ευγνώμονες, με τη σημερινή τιμή να αποτελεί την ελάχιστη ανταπόδοση έναντι της δικής σας ανεκτίμητης προσφοράς κατά την εν λόγω περίοδο. Και βεβαίως όχι μόνο κατά την εν λόγω περίοδο διότι συνεχίζετε να προσφέρετε και να έχουμε ένα υψηλό δείκτη όσον αφορά το επίπεδο υγείας στην πατρίδα μας.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί αναγνώριση του υψηλού και σημαίνοντος έργου που επιτελείτε διαχρονικά όσον αφορά την προάσπιση, τη διασφάλιση και την αποτελεσματική παροχή της δημόσιας υγείας.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας και οι δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε, ανέδειξε για ακόμα μία φορά την αξία της υγείας ως αγαθού.

Μια κρίση που έθεσε σε δοκιμασία το σύστημα υγείας, τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο και που η δική μας μικρή χώρα κατάφερε να ανταποκριθεί καλύτερα από χώρες με ισχυρότερα και μακροβιότερα συστήματα υγείας.

Και όπως έχω ήδη πολλές φορές αναφέρει, η επιτυχής λειτουργία του ΓεΣΥ διαφάνηκε και κατά την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης, όπου ενδεχομένως πολύ διαφορετικά να ήταν τα δεδομένα σε κόστος ανθρώπινων ζωών, στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας ή στις δαπάνες που οι πολίτες θα καλούνταν να επωμιστούν.

Αυτά τα επιτεύγματα διαχείρισης της πανδημίας, και το επαναλαμβάνω, οφείλονται όχι μόνο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά πρωτίστως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του επιστημονικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού της χώρας μας, στους επιστήμονες σύμβουλους μας, στην αποτελεσματικότητα της διοικητικής δομής του Υπουργείου, σε όλους εσάς, στη συνετή πολιτική διαχείριση, αλλά κυρίως στην πειθαρχία και υπομονή που επέδειξε και ο λαός μας.

Στις δικές σας υπεράνθρωπες προσπάθειες η Κυβέρνηση δεν υστέρησε σε πολιτικές ενίσχυσης του δικού σας έργου, αλλά και στήριξης των όσων επηρεάζοντο από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Ενισχύσαμε τις αναγκαίες υποδομές, με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ούτως ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς, με κόστος πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, και ανεγείραμε δεύτερη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
  • Διαθέσαμε σε όλους, όχι μόνο δωρεάν νοσηλεία, αλλά και δωρεάν παροχή τόσο των τεστ όσο και των εμβολίων, με δαπάνη που, μέχρι και τον περασμένο μήνα, ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας  - και πρέπει αυτό να σημειώνεται και να νιώθετε και εσείς περήφανοι για το τι η χώρα μας επιτυγχάνει - σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., έχει τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας, με τις λιγότερες μέρες lockdown.

  • Προσθέτω σε αυτά, τα ειδικά σχέδια χορηγιών για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, καθώς και των ανέργων, επ’ ωφελεία 220 χιλιάδων ατόμων και 28 χιλιάδων επιχειρήσεων, με κόστος που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως η ίδια η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της για το 2022 αναφέρει, η οικονομική διαχείριση της χώρας μας κατά την περίοδο της πανδημίας υπήρξε υποδειγματική, προβλέποντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ήδη καταγράφονται και έφτασαν το 5,8%.

Δραττόμενος της ευκαιρίας και έχοντας αναφερθεί σε διεθνείς Οργανισμούς, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την  ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, κάτι που θεωρώ ως επιβράβευση των πολιτικών και πρακτικών που εφαρμόζει η πατρίδα μας στον τομέα της Υγείας, πάντοτε βασισμένων στην τεκμηριωμένη επιστημονική βάση.

Το περιφερειακό Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού με αρμοδιότητα τα λοιμώδη νοσήματα, θα στεγάζεται αποκλειστικά στην Κύπρο και θα καλύπτει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απαρτιζόμενο από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από εξωτερικό εμπειρογνώμονα του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Με την εδώ παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή του Οργανισμού Δρος Χανς Κλούγκε, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την αναγνώριση της δυναμικής που ανέπτυξε η πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας και της αριστείας στον τομέα της Υγείας.

Η αποψινή εκδήλωση τιμής δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας προς όλους εσάς που ξεπερνώντας φόβους, όρια και αντοχές, δώσατε στην πατρίδα μας το δικαίωμα να περηφανεύεται για την επιτυχή αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα.

Εκ μέρους του κράτους, της κοινωνίας και του ιδίου προσωπικά θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες. 

 

 

(ΡΜ/ΙΚ)