Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2023 14:35

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια των έργων του Δήμου Λάρνακας

Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Η σημερινή επίσκεψή μου στη Λάρνακα για την τέλεση μιας σειράς εγκαινίων ή και επιθεώρησης έργων που είναι υπό κατασκευή δεν μπορεί παρά να με χαροποιεί και να με συγκινεί ιδιαίτερα για την αγάπη που έδειξα και που δέχομαι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Και νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί σήμερα μέσω της περιοδείας διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την αναγεννημένη Λάρνακα, που δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή των προηγούμενων δεκαετιών.

Μία Λάρνακα που βρίσκεται σε εμφανή τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Μία πόλη η οποία, μέσα από μία σειρά έργων κοινής ωφελείας και αναπτυξιακής υφής, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανταποκρίνεται πλέον στα διαχρονικά αιτήματα και ανάγκες των κατοίκων της, οι οποίοι δικαίως είχαν την απαίτηση να δουν την πόλη τους να αναμορφώνεται και να καθίσταται κέντρο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς.

Και αυτή ακριβώς την εικόνα του σύγχρονου, ευρωπαϊκού Δήμου αποκτά η Λάρνακα:

Με αναβαθμισμένες υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές, με υπηρεσίες που την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική.

Που εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματά της, μετατρέποντας την σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης, δραστηριοποίησης αλλά και μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Αυτό ήταν όραμα που θέσατε, Αγαπητέ Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και το οποίο ως Πολιτεία θερμά στηρίξαμε.

Και είναι μέσω των πρωτοβουλιών των δικών σας και του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ανάπτυξης, του ΕΒΕΛ και όσων εμπλέκονται, που κατέστη δυνατόν να ωριμάσουν σημαντικά έργα και να τεθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ή δρομολόγησης έργων είτε μέσω εθνικών πόρων είτε μέσω συγχρηματοδότησης.

Και θέλω να καταστήσω κάτι σαφές. Το να επικαλούμαστε ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση δεν είναι τόσο εύκολο όσο κάποιοι νομίζουν. Εάν δεν ωριμάσουν τα έργα από τους εισηγητές, αν δεν αναληφθεί πρωτοβουλία και με αποφασιστικότητα ωριμάζουν τα έργα και τα εισηγείται στην Κυβέρνηση, η οποία ελέγχει την αξιοπιστία και την ωριμότητα και αναλαμβάνει την προώθηση. Να μη θεωρείται ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται ως δώρο. Είναι κρατική συνεισφορά που επανέρχεται ενόσω το κράτος μέλος μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που η Ευρώπη υπαγορεύει. Και νιώθω περήφανος διότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης είμαστε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αν η Λάρνακα σήμερα απολαμβάνει ωφελήματα είναι διότι, και θέλω να το επαναλάβω, και δεν με ενδιαφέρουν τα χρώματα, ούτε με ενδιέφεραν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης μου, είχε ένα Δήμαρχο με όραμα, ένα Δημοτικό Συμβούλιο που συμμεριζόταν το όραμα με αποτέλεσμα να γίνουν πραγματικότητα έργα.

Αν ενθυμάστε, τόσο τον Ιούλιο του 2015 όσο και τον Ιούλιο του 2017 είχα επισκεφθεί τη Λάρνακα όπου παρακάθισα σε συσκέψεις με τους φορείς της πόλης και Eπαρχίας Λάρνακας για ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, αλλά και την αξιολόγηση νέων κρίσιμων και ώριμων έργων για υλοποίηση, με μόνο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών της Λάρνακας.

Και η αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει σήμερα η πόλη του Ζήνωνα είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων στόχων και προγραμματισμού που θέσαμε, του ζήλου και των προσπαθειών που καταβάλατε για τη δρομολόγηση και υλοποίηση έργων αιχμής τα οποία, επαναλαμβάνω, έχουν πραγματικά αναμορφώσει τον Δήμο.  

Το κυριότερο όλων είναι ότι έχουν δημιουργήσει τις προοπτικές συνέχειας της εξέλιξης  που παρουσιάζει η Λάρνακα.

Επιτρέψετε μου αρχικά να αναφερθώ σε εμβληματικά έργα κοινής ωφελείας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Δήμο και την πόλη της Λάρνακας που εδώ και δεκαετίες αποτελούσαν δικαιολογημένα, αλλά μέχρι πρότινος ανεκπλήρωτα, αιτήματα των Δημοτών της πόλης.

Το πρώτο αφορά την κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από μια από τις πλέον ελκυστικές παραλίες της πόλης, την οποία είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ.

Σημειώνεται πως οι προσπάθειες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, ξεκίνησαν στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, με αποφασιστικότητα προχώρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2014 για την ίδρυση Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής στο Βασιλικό.

Συνολικά, απελευθερώθηκε μια έκταση περίπου 400 δεκαρίων και σε μήκος 3 χιλιομέτρων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, κάτι το οποίο θα επιφέρει αστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, προσδίδοντας στη συγκεκριμένη περιοχή μεγάλη προστιθέμενη αξία και προοπτικές ανάπτυξης.

Εξ όσων έχω πληροφορηθεί, παρουσιάζεται ήδη έντονο ενδιαφέρον για οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις.

Εξίσου σημαντικό είναι και η εκπόνηση του σχεδίου περιοχής των πρώην διυλιστηρίων στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, το οποίο εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία.

Το δεύτερο έργο αφορά την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Λάρνακα από τις καταστροφές σε οικιστικές περιοχές από τις πλημμύρες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Και είναι εμφανέστατη η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, καθώς παρά το γεγονός πως  υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα με καταρρακτώδεις βροχές σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας, εντούτοις η Λάρνακα δεν επηρεάστηκε στον βαθμό που επηρεαζόταν στο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα ακραία αυτά φαινόμενα.

Και τούτο όχι τυχαία, αλλά γιατί προωθήθηκαν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, όπως η αναβάθμιση και κατασκευή νέου αντλιοστασίου στην Τερσεφάνου, αντιπλημμυρικά έργα στην οδό Πενταδακτύλου, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων και Ομβρίων της Επαρχίας,  η διεύρυνση και εκβάθυνση καναλιού της οδού Χριστόφορου Σάββα, διεύρυνση του καναλιού από την έξοδο του γεφυριού της οδού Λαρίσσης, η διάνοιξη νέου καναλιού απέναντι από το μνημείο των Καμάρων, δημιουργία επιπρόσθετων δικτύων συλλογής ομβρίων υδάτων.

Την ίδια στιγμή, στη βάση του προγραμματισμού του Δήμου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τέσσερα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογιζόμενου κόστους περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων στον Δήμο Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα στις Λεωφόρους Αλέξανδρου Παναγούλη, Αγίων Αναργύρων και Παπανικολή.

Τούτων λεχθέντων, δεν παραγνωρίζω πως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή Καμάρες, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός Ιουνίου του 2023, ενώ σημαντικό έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024 ύψους 14 εκατομμύριων ευρώ είναι η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, όπως και η έναρξη κατασκευής εντός Απριλίου των αντιπλημμυρικών καναλιών στον Δήμο Λιβαδιών, με δαπάνες 3 εκατομμυρίων.

Το τρίτο έργο, με το οποίο ικανοποιείται ένα ακόμη, απόλυτα δικαιολογημένο για δεκαετίες αίτημα του Δήμου, και το οποίο, παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν όχι λόγω αμέλειας του Δήμου, αλλά λόγω τεχνικών και νομικών επιπλοκών, έχει τεθεί σε πορεία υλοποίησης είναι η ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνα της Λάρνακας.

Είναι αρκετό και μόνο να αναφέρω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον των εργασιών αναβάθμισης, επέκτασης, λειτουργίας και συντήρησης,  τα έργα, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν στην ανάπλαση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών οικιστικής, εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής χρήσης.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι, πέραν της δημιουργίας 4 και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης.

Το καίριας σημασίας έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, έρχεται να προστεθεί στην εμφανώς αναζωογονημένη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια.

Αναζωογονημένη εικόνα, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της υλοποίησης πληθώρας άλλων αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναδιαμορφώνουν εξ ολοκλήρου τη Λάρνακα, συνεργώντας δυναμικά στη μετατροπή της σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Είναι για αυτόν τον λόγο, που θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, αφού η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στη στενή και ειλικρινή συνεργασία που αναπτύξαμε με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Επιτροπή Ανάπτυξης, το ΕΒΕΛ και όλους όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτής της υπέροχης πόλης.

Και επιτρέψτε μου να προβώ σε συγκεκριμένη αναφορά στη σειρά αιτημάτων που έθεσε ενώπιον μας η Δημοτική Αρχή, η υλοποίηση των οποίων επέφερε την παρατηρούμενη ανάπτυξη της πόλης.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση στον Δήμο Λάρνακας με την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έργα συνολικού κόστους 157 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 30 έργα συνολικού κόστους πέραν των 71 εκατομμυρίων ευρώ, όπως, μεταξύ άλλων:

1.        Η δημιουργία της Νέας Πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

2.        Η ανέγερση Παραδοσιακής Δημοτικής Αγοράς.

3.        Η ανέγερση Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

4.        Η κατασκευή Α' Δημοτικού Σχολείου «Αγίου Λαζάρου».

5.        Η ανάπλαση οδών και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στο αστικό κέντρο της Λάρνακας. Έχει δώσει, και ορθώς, ιδιαίτερη έμφαση ο Δήμαρχος Λάρνακας.

6.        Η ανάπλαση πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο «Ζουχούρι» και γίναμε όλοι μάρτυρες για την αρτιότητα του έργου και τη νέα όψη που δίνει στη Λάρνακα.

7.        Το υποστηρικτικό Δίκτυο Κατοικιών και Υπηρεσιών Διαβίωσης στην Κοινότητα για Άτομα με Αναπηρίες.

8.        Η προστασία παραλίας με κατασκευή πέντε κυματοθραυστών.

9.        Η επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου Λάρνακας.

10.    Η δημιουργία ενός σύγχρονου Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου Έρευνας – Διάσωσης. Ήταν η απαρχή που ελπίζαμε ότι θα δίδονταν οι προοπτικές για δημιουργία πανεπιστημιακής υποδομής. Δυστυχώς οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν συναίνεσαν. Όμως η ουσία είναι ότι υπήρξε άλλη σφαιρική αντιμετώπιση από το πανεπιστήμιο. Η δημιουργία του Κέντρου δημιουργεί τις προοπτικές ώστε με την ωρίμανση των απόψεων και την ενίσχυση του Κέντρου  να γίνει η Λάρνακα ένας χώρος πανεπιστημιακής παρουσίας.

11.    Η ανέγερση Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.

12.    Έργα αναβάθμισης του Α' Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς.

13.    Η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας.

14.    Η παρόδια φύτευση και ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Λάρνακας και εσωτερικών αυλών.

15.    Η δημιουργία υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο «Αγίου Γεωργίου».

16.    Η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας.  Πραγματικά ενός νέου, σύγχρονου χώρου που αναδεικνύει τον πολιτισμό και τη σύνδεση της Λάρνακας με τις αρχαίες ρίζες μας.

17.    Η παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας για μεταστέγαση του Δήμου Λάρνακας. Χαίρομαι διότι ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σύντομα να στεγάζεται σε ένα αντάξιο της ιστορίας του δήμου, κτήριο.

Για να μην αναφερθώ και σε άλλα μικρότερα έργα, όπως:

18.    Η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 20 υφιστάμενες πολυκατοικίες στον Κυβερνητικό Οικισμό "Αγίοι Ανάργυροι ΙΙ".

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται υπό κατασκευή και έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση 8 έργων συνολικού κόστους 86 εκατομμυρίων ευρώ, όπως:

1.        Η τρίτη φάση βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας, ΦΑΣΗ Γ'.

2.        Η μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών που σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί.

3.         Τα έργα αναβάθμισης του «Ευριβιάδειου Γυμνασίου».

4.        Η ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής «Αγίου Λαζάρου» στον Δήμο Λάρνακας.

5.        Η δεύτερη φάση βελτίωσης της λεωφόρου «Αλέξανδρου Παναγούλη» στον Δήμο Λάρνακας.

6.        Η ανάπλαση της περιοχής «Αγίου Ιωάννη».

7.        Η ανέγερση συγκροτήματος 32 οικιστικών μονάδων στην ενορία Αγίου Νικολάου.

8.        Η δημιουργία και εμπλουτισμός τεχνητού υφάλου.

Δεν είναι η απαρίθμηση που έχει σημασία, αλλά η εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η Λάρνακα.

Αν υπήρχαν φωτογραφίες του 2013 με εκείνες του 2023. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις.

Τα έργα μιλούν από μόνα τους.

Η επιτυχία της ανάπτυξης δεν είναι μόνο προϊόν κυβερνητικού έργου. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, του οράματος του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, των συντελεστών ανάπτυξης της πόλης που μέσα από την ωρίμανση των έργων επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να σταθεί αρωγός και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα. Βεβαίως την ίδια ώρα θα πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν όσο ο καθένας υπολογίζει, εύκολο, χωρίς την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης. Τα έργα αναμένονταν για δεκαετίες, χρειάζονταν δημοσιονομική πειθαρχία και δημοσιονομική ευχέρεια για να ανταποκριθούμε, χρειάζονταν να δικαιολογηθούν αυτά τα οποία έχουν γίνει.

Με τη στενή συνεργασία του Δήμου, των βουλευτών και παραγόντων της πόλης έγινε κατορθωτό να έχουμε σήμερα την αναγεννημένη Λάρνακα και νιώθω περήφανος για τις δικές σας και δικές μας συνέργειες ώστε να χαιρόμαστε αναγεννημένες πόλεις και δήμους, αναγεννημένη όλη την Κύπρο.

Η πληθώρα των έργων που μόλις έχω υπομνήσει, με σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτιστικό πρόσημο, δίνουν το δικαίωμα σε κάθε δημότη της Λάρνακας να αισθάνεται περήφανος για την πόλη του.

Όπως περήφανοι δικαιούμαστε να αισθανόμαστε για κάθε πόλη.

Και για τούτο παραδίδοντας τις επόμενες των ημερών τη διακυβέρνηση του τόπου νιώθω ειλικρινά πως έπραξα όσα ήταν δυνατόν να πράξω προκειμένου να αφήσω όχι μόνο εκείνους που με ψήφισαν, αλλά όλους τους πολίτες ικανοποιημένους. Αν το έχω πετύχει ή όχι εσείς θα κρίνετε όταν θα έχει καταλαγιάσει και η οξύτητα που παρατηρείται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό για το οποίο νιώθω ήσυχος είναι πως συνεργάστηκα με όλες τις τοπικές Αρχές χωρίς διακρίσεις, αρκεί να υπήρχαν οραματιστες ηγέτες, τοπικοί ηγέτες που να δημιουργούσαν τις προοπτικές για να συνδράμει η Κυβέρνηση για να αναγεννήσουμε αυτή την πατρίδα. 

(ΡΜ/ΕΠ/IK)