Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2023 15:33

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για την πιλοτική λειτουργία του ΤΑΕΠ Παιδιών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

Νιώθω μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση, γιατί ακόμη ένας στόχος της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργείου Υγείας επιτεύχθηκε. Ο στόχος μας να έχουμε Πρώτες Βοήθειες για παιδιά όπως είδατε επιτεύχθηκε και από τη Δευτέρα παιδιά έρχονται στις Πρώτες Βοήθειες και εξετάζονται στο ειδικό τμήμα που διαμορφώθηκε ειδικά για παιδιά.

Όπως έχετε δει, έρχονται τα παιδιά με την οικογένεια τους, πηγαίνουν στο κέντρο διαλογής, και αμέσως από το κέντρο διαλογής πηγαίνουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είναι για παιδιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία εξεταστήρια. Τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε πιλοτικά έχουν εξεταστεί περίπου δέκα με δεκαπέντε παιδιά. Ο αριθμός είναι μειωμένος, γι’ αυτό έχουμε τρία δωμάτια, και πρέπει να δοθεί χρόνος στον ΟΚΥπΥ και στους ιατρούς μας για να δουλέψει αυτό το σύστημα. Θα το αξιολογούμε ανά εβδομάδα και θα βλέπουμε τι προβλήματα έχουμε για να τα επιλύουμε άμεσα, γιατί στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί και αυτή η υπηρεσία που προσφέρουμε στους Κύπριους ασθενείς. Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΚΥπΥ, τον Διευθυντή των Πρώτων Βοηθειών που είναι εδώ μαζί μου, τον γιατρό κ. Παντέλα που είναι κι αυτός εδώ, τους τρεις αξιόλογους παιδίατρους που είναι εδώ μαζί μας και μας εμπιστεύθηκαν. Είναι τρεις αξιόλογοι ιατροί και θέλω να τους ευχαριστήσω που εμπιστεύθηκαν τον ΟΚΥπΥ, εμπιστεύθηκαν τα κρατικά νοσηλευτήρια και ξεκινούν μαζί μας αυτό το δύσκολο έργο που προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε εδώ και δεκαετίες. Άρα έχουμε τρεις ιατρούς μόνιμο προσωπικό. Στόχος του ΟΚΥπΥ είναι να προσληφθούν ακόμη δύο ιατροί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά οι επιπρόσθετες βάρδιες θα στελεχώνονται με παιδίατρους του Δημοσίου που δουλεύουν στα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Όπως έχετε δει και εσείς, υπάρχει συνεργασία με το ΤΑΕΠ Ενηλίκων. Αν πρέπει να γίνει μια αξονική απεικόνιση θα χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση για το ζήτημα της χολέρας, αμέσως οι Ιατρικές Υπηρεσίες έδρασαν και εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση. Θα βλέπουμε συνεχώς την κατάσταση και αν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσουμε. Στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα. Είναι συστάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει και εφησυχασμός. Όσον αφορά στο εμβόλιο, περιμένετε να δούμε τα θέματα πιο ζεστά τις επόμενες ημέρες, την κατάσταση πως εξελίσσεται, και θα σας ενημερώσουμε αναλόγως. Δώστε μας λίγο χρόνο να το δούμε γιατί όπως γνωρίζετε, αυτό το θέμα δεν το γνωρίζαμε και χθες ή προχθές. Είναι ένας νέος ιός που εμφανίστηκε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, αλλά δώστε μας χρόνο, και αν πρέπει να λάβουμε εμβόλια έγκαιρα, όπως ξέρετε, τα λαμβάνουμε πρώτοι από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και τα εμβόλια monkeypox ήμασταν η πρώτη χώρα που τα πήρε, και δεν πήραμε δέκα, πήραμε όλη την ποσότητα. Εάν πρέπει να μιλήσω με ομολόγους μου από άλλες χώρες, ή με τον ομόλογο μου στο Ισραήλ για να πάρουμε και άλλα εμβόλια, εάν και εφόσον τα χρειαζόμαστε, να είστε σίγουροι θα το κάνουμε.

(AΦ)