Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-08-2018 08:37

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο Φεστιβάλ Δεκαπενταύγουστου της κοινότητας Λόφου, χθες

Είναι με χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας, σε μια όμορφη βραδιά γιορτής. Μιας γιορτής  που ζωντανεύει την κοινότητα της Λόφου και μέσα σε αυτό το πραγματικά πολύ όμορφο περιβάλλον μας επιτρέπει να θαυμάσουμε ξανά το μικρό θαύμα της ανακαίνισης και της αναζωογόνησης για το οποίο είναι ξακουστή η Λόφου σε όλη την Κύπρο.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση τόσο στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νίκο Σπύρου, όσο και στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων Λόφου κ. Χρήστο Πουγιούκκα.

Συγχαρητήρια, απευθύνω, για το 28ο Φεστιβάλ Δεκαπενταύγουστου της Λόφου, ένα θεσμό που τέτοιες μέρες που τιμούμε τη μνήμη της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένη και η εκκλησία σας, της Παναγιάς Χρυσολοφίτισσας, μέσα από την ευκαιρία των θερινών διακοπών, χιλιάδες απόδημοι, αλλά και φίλοι της Λόφου ξαναζωντανεύουν την Κοινότητα.  

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από την Εποχή του Χαλκού, ενώ ο σύγχρονος οικισμός ξεκίνησε πριν τη Φραγκοκρατία, ως καταφύγιο των ανθρώπων της παραλίας για να αποφύγουν τις επιδρομές Αράβων. Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έφτασε, σε πλήρη ακμή, να αριθμεί κοντά στους 1.000 κατοίκους. Ενώ και μέσα στην Ιστορία η Λόφου έδωσε τη μοναδική περίπτωση του ξακουστού καπετάνιου και αγωνιστή της Παλιγγενεσίας το 1821, του Ιωάννη Σταυριανού.

Μπορεί τώρα ο πληθυσμός εκείνος να μην υπάρχει και οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι λιγοστοί -αφού ως γνωστό η Λόφου μετοίκησε σταδιακά στον Ύψωνα- όμως πολλοί, πάρα πολλοί είναι οι απόδημοι που όχι μόνο δεν ξεχνούν την κοινότητα καταγωγής τους, αλλά τη νοιάζονται τόσο πολύ που έχουν καταφέρει να την κάνουν ένα πραγματικό στολίδι, με τη σημερινή όψη, τις ανακαινίσεις/αναπαλαιώσεις που κάνουν τη Λόφου να ξεχωρίζει σε όλη την Κύπρο, ως πρότυπο αγροτουρισμού, αλλά και για τη λαϊκή αρχιτεκτονική της.

Η Κυβέρνηση βλέπει οπωσδήποτε θετικά και στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που αναζωογονούν την ύπαιθρο. Όταν μάλιστα, όπως στην περίπτωση της Λόφου, προστίθεται ο ζήλος και η διάθεση προσφοράς τόσο της κοινοτικής αρχής όσο και των οργανωμένων αποδήμων, αυξάνεται και η ευθύνη της Πολιτείας. Από αυτή την άποψη προσβλέπουμε στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ορεινών περιοχών που μεθοδικά αναπτύσσεται στις μέρες μας και θα δώσει μεθοδικές δράσεις ενίσχυσης της ορεινής υπαίθρου.

Αυτή την αγάπη και τη φροντίδα των ανθρώπων της για τη Λόφου είμαστε ξανά εδώ απόψε να γιορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο μέρες Δεκαπενταύγουστου.

Ευχαριστώντας ξανά που μου δίνετε την ευκαιρία να είμαι απόψε εδώ μαζί σας, μέρος αυτής της ωραίας γιορτής, και μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

-------------------------

ΡΜ/ΕΙ