Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-03-2023 18:13

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Ημέρα της Μεσογείου, στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και στην Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά την 21η Μαρτίου ως την «Ημέρα της Μεσογείου», όπως έχει καθιερωθεί από το 2008, με σχετική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, της οποίας η Βουλή είναι ιδρυτικό μέλος. Η φετινή «Ημέρα Μεσογείου» είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος, ζήτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Συνέλευση και τις χώρες της περιοχής, λόγω της σοβαρής βλάβης που προκαλεί στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και στις οικονομίες των χωρών της Μεσογείου. 

Η προστασία του περιβάλλοντος και αντίστοιχες δράσεις ανέκαθεν βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, όπως και της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Βουλή στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις περιφερειακές διαβουλεύσεις που προωθεί η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, αποσκοπώντας σε εναρμόνιση, αναθεώρηση και ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά τρόπο που να το καθιστά αποτρεπτικό στη διάπραξη τέτοιων αδικημάτων. Ταυτόχρονα, στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ κρατικών αρχών για τον εντοπισμό και την επιτυχή δίωξη σοβαρών περιβαλλοντικών αδικημάτων, όπως και κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 21η Μαρτίου τιμάται επίσης διεθνώς ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων», σε ανάμνηση της εν ψυχρώ δολοφονίας εξήντα εννέα (69) διαδηλωτών από την αστυνομία του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής το 1960. Εντούτοις, επτά κιόλας δεκαετίες μετά, οι δυτικές κοινωνίες, προϊούσης της μεταναστευτικής κρίσης, της διεθνούς αστάθειας, του λαϊκισμού και αντιδημοκρατικών κινημάτων, βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με ρατσιστικές συμπεριφορές, ξενοφοβία και στυγερά εγκλήματα στη βάση του φυλετισμού, όπως και με πρωτοφανή διάχυση ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, εκφράζουμε τη σταθερή μας δέσμευση στην καταπολέμηση του ρατσισμού και οποιασδήποτε άλλης μορφής διακρίσεων μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλες δράσεις.  Εκφράζουμε επίσης την ενεργό στήριξή μας στη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε από τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη ως «Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού», αποδίδοντας την πρέπουσα σημασία στο τόσο σημαντικό αυτό αγαθό για τη ζωή μας και κυρίως στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.  Έναντι της αλόγιστης χρήσης και της ρύπανσης των υδάτων, αλλά και των πρωτοφανών πλέον επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις αυξανόμενες σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα ξηρασίες και καύσωνες, ανάμεσα σε άλλα, τα υπόγεια ύδατα, αναγκαία συστατικά για την επιβίωση και την προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος, εξαντλούνται.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για προστασία και ορθολογιστική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την ενημέρωση για τη σημασία του νερού και την εξισορρόπηση των αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης, της γεωργίας ή της βιομηχανίας με τη βιώσιμη διαχείριση του οικοσυστήματος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)