Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-03-2023 20:01

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στο 15ο Κυπρο-Ελλαδικό Καρδιολογικό Συνέδριο

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας με την ευκαιρία έναρξης των εργασιών του 15ου Κοινού Κυπρο-Ελλαδικού Συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Καρδιολογικές Εταιρείες Κύπρου και Ελλάδας.

 Αποτελεί την πρώτη διά ζώσης επιστημονική συνάντηση των τελευταίων τριών χρόνων, στον απόηχο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών, ενεργειακών, περιβαλλοντικών και πολιτικών προκλήσεων που έχει κληθεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει.

Θα ήθελα πρωτίστως να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία που τιμούν κάθε χρόνο τη δέσμευσή τους για παροχή έγκυρης ενημέρωσης και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στα μέλη τους. Γιατί με τη συνεργασία τους αποδεικνύουν επανειλημμένα τη βαρυσήμαντη αξία της συλλογικής προσπάθειας στον χώρο της υγείας. Και δη στον χώρο της Καρδιολογίας που κατέχει νευραλγική θέση στον αγώνα κάθε χώρας για αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, στα οποία αποδίδεται το 74% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα εσάς, τους φίλους Ειδικούς Καρδιολόγους, τόσο για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο όσο και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που φέρετε απέναντι στους ασθενείς σας και απέναντι στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας, της επιστημονικής ενημέρωσης  και της συναδελφικής σύμπνοιας. Είμαι πεπεισμένη ότι και αυτό το συνέδριο θα συμβάλει στη συνέχιση του επιστημονικού διαλόγου για τις νέες εξελίξεις στον χώρο της Καρδιολογίας και στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιστατικών καρδιοπάθειας.

Η διαχείριση των καρδιοπαθειών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ιατρική πράξη, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση για κάθε σύστημα υγείας. Οι καρδιοπάθειες είναι νόσοι πολυπαραγοντικές και αιτιολογικά ετερογενείς που οφείλονται στον τρόπο ζωής, κυρίως, των πασχόντων και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες  οι οποίοι  συμβάλλουν στην εκθετική αύξηση των περιστατικών και αναπόφευκτα των θανάτων από καρδιοπάθειες που αγγίζουν τα 17 εκατ. ετησίως..  Αποτελούν την πρώτη και κύρια αιτία θανάτων και την υπ’ αριθμό 1 απειλή της δημόσιας υγείας κάθε χώρας.

Η εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο μας, στον τομέα της υγείας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019, άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας, η συνεχής βελτίωση των πρακτικών και η διόρθωση των στρεβλώσεων, εκεί και όπου υπάρχουν, προκειμένου αυτό να λειτουργεί με ένα τρόπο άκρως λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Προς τον σκοπό αυτό, προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με όλες τις επιστημονικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να γινόμαστε δέκτες απόψεων και να διαμορφώνουμε σωστές πολιτικές για  την  αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αδυναμιών, έχοντας ως μοναδικό στόχο, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα  πρέπει   να επικεντρωθούμε  στην  πρόληψη και  δεδομένου ότι το 80% των καρδιοπαθειών μπορεί να προληφθεί,   προγράμματα   πρόληψης πρέπει  να  είναι  στις  προτεραιότητές  μας. Πρέπει  επίσης να  αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των ασθενών, τα «λογικά θέλω» των οποίων πρέπει να μεταφράζονται, εκεί  όπου  είναι  εφικτό, σε πολιτικές  και να λειτουργούν ως πυξίδα στις αποφάσεις και ενέργειές μας.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να υπογραμμίσω ότι οι πόρτες του δικού μου γραφείου είναι ανοικτές για τη συζήτηση των  καίριων προβλημάτων   σας προς βελτίωση του συστήματος υγείας και την εξέταση και αξιολόγηση των Εθνικών μας Στρατηγικών.

Κύπρος και Ελλάδα, δύο μικρές χώρες στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, δύνανται να αποτελέσουν απαύγασμα γνώσης, πείρας και έρευνας στον χώρο της Καρδιολογίας. Το 2019 τα περιστατικά καρδιοπάθειας στην Κύπρο και  Ελλάδα ανήλθαν σε αριθμούς  που αγγίζοντας περίπου το 10% του πληθυσμού της κάθε χώρας. Το ίδιο ποσοστό παράλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν περίπου 20%, γεγονός που αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο για την περαιτέρω αξιοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών και μεθόδων που θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας. Αδιαμφισβήτητα και είμαι σίγουρη ότι όλοι εδώ στο εκλεκτό ακροατήριο συμφωνείτε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα διαχειρίσιμα μεγέθη των χωρών  μας, τη σωρευμένη  πολυδιάστατη επιστημοσύνη  σε  εθνικό, ευρωπαϊκό  και  παγκόσμια, επίπεδο    για να οδηγήσουμε με επιτυχία τις δύο χώρες στον ορίζοντα 2030 και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, προσβλέπουμε στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Θάλεια 2021-2027 για την ενίσχυση και ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών στην επικράτεια και στην προώθηση της έρευνας στον χώρο των καρδιοπαθειών. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε  την ιατρική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, χαιρετίζοντας πρωτοβουλίες όπως η σημερινή.

Τα θέματα του σημερινού συνεδρίου είναι ιδιαιτέρως πρωτοποριακά και αποτελούν πεδίο ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και εμπειρογνωμοσύνης. H ευρύτητα και η ποικιλία των θεμάτων που καλύπτονται από το συνέδριο αποτελούν, αναντίλεκτα,  εχέγγυο για την επιτυχία του.

Εύχομαι, εν κατακλείδι, κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου που για ακόμη μια φορά φιλοξενεί κορυφαίους επιστήμονες του χώρου της Καρδιολογίας.

(ΔΚ)