Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2023 12:10

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κας Αλίκης Στυλιανού στο Συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες για το πόσιμο νερό της Ανατολικής Μεσογείου»

Έντιμοι προσκεκλημένοι,

Αρχικά να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν εργαστεί για τη διεξαγωγή του σημερινού συνεδρίου. Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία.

Το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο αφού πάνω σε αυτό βασίζεται η ίδια η επιβίωσή μας.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και στροφή προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη χρήση του πολύτιμου αυτού πόρου ιδιαίτερα σε περιοχές όπως είναι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον περισσότερο από εμφανείς.

Στην περίπτωση της Κύπρου βέβαια το υδατικό πρόβλημα, σε όλες του τις εκφάνσεις, αποτελούσε διαχρονικά πονοκέφαλο ή πρόκληση –αν θέλετε– για την κυπριακή κοινωνία.

Ανατρέχοντας στα αρχεία ανακοινωθέντων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών εύκολα διαπιστώνει κανείς πως το νερό και η ορθή διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου ήταν ανέκαθεν μέσα στις βασικές προτεραιότητες του κράτους. Να αναφέρω μόνο μερικούς τίτλους από το αρχείο του ΓΤΠ τα πρώτα χρόνια εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας:

  • «Το υδατικόν πρόβλημα της νήσου»,
  • «Σύσκεψις επί του Υδατικού Προβλήματος Μόρφου εις το Προεδρικόν»,
  • «Το σημερινόν εν Αμμοχώστω συνέδριον επί του Υδατικού»,
  • «Κύπριος Υδραυλικός μηχανικός εις διάσκεψιν εις Ισραήλ»,
  • «Τα μαθήματα αρδεύσεως εις Μόρφου».

Και βεβαίως, οι διαχρονικές προτροπές στο κοινό για αποφυγή της σπατάλης του νερού.

Σήμερα, η κυπριακή κοινωνία δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε το 1960. Το υδατικό, όμως, πρόβλημα παραμένει.

Θα έλεγα ότι η ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, επειδή η τεχνολογική πρόοδος και η βελτίωση των υποδομών μαζί με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, έχουν επιφέρει και έναν εφησυχασμό.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που με ιδιαίτερη χαρά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συμβάλλει ενεργά στη διεξαγωγή του σημερινού Συνεδρίου καθώς, επίσης, διαχρονικά, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνεργάζεται με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στη διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών για την ορθή χρήση και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Από την πλευρά μου, ως Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να επιτελούμε τον ρόλο μας και θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις προκλήσεις που παραμένουν ή που δημιουργούνται σε σχέση με τους υδάτινους πόρους.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦ/ΝΓ/ΣΧ)