Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2023 18:02

Ολοκλήρωση των Εργασιών της 12ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ), Ευρωπόλ

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 12ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ (ΜΟΚΕ) στη Στοκχόλμη.

Κατά τη συνάντηση, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων κ. Wojciech Wiewiorowski παρουσίασε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις του προς την Ευρωπόλ σε ό, τι αφορά την προστασία δεδομένων.   Σε παρέμβασή του ο βουλευτής κ. Νίκος Κέττηρος, επισήμανε ότι η νομιμοποίηση της Ευρωπόλ για τους Ευρωπαίους πολίτες σχετίζεται, τόσο με την αποτελεσματικότητά της όσο και με τη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για το σύστημα ελέγχου ταξιδιωτών, που αναπτύσσει η Ευρωπόλ από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Κατά τη συζήτηση του θέματος της επιχειρησιακής στήριξης της Ευρωπόλ προς τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα όσον αφορά ύποπτα πρόσωπα που αποτελούν «Στόχους Υψηλής Αξίας», ο κ. Μυριάνθους τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κοινών κριτηρίων και κοινής αντίληψης για τον εντοπισμό αυτών των στόχων.  Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί σοβαρή απειλή για τις κοινωνίες και τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας και συνεχούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό.

Ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία και η ανάπτυξη επιχειρησιακών ομάδων δράσης στο πλαίσιο της Ευρωπόλ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για μικρές χώρες, όπως η Κύπρος και γενικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση της παράτυπης διακίνησης μεταναστών. Συναφώς, ο κ. Μυριάνθους στηλίτευσε την εργαλειοποίηση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο.

Ο βουλευτής κ. Χρύσανθος Σαββίδης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων, αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιχειρησιακά επιτεύγματα στο πλαίσιο των Κοινών Ημερών Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολυκλαδικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών και των κοινών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων για τη καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και εξήρε τις σημαντικές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων μερών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε, παράλληλα, προβληματισμό για τον πολύ χαμηλό αριθμό διώξεων και καταδίκης όσων εμπλέκονται σε αδικήματα εμπορίας και τόνισε την ανάγκη παροχής βοήθειας και στήριξης στα θύματα και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες για εκμετάλλευσή τους.  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαββίδης κατήγγειλε την εκμετάλλευση και εμπορία παράτυπων μεταναστών στα κατεχόμενα, λόγω της εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)