Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2023 16:22

Συνάντηση του Προέδρου και Μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κ. Μάριος Μαυρίδης, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Μαρίνα Νικολάου, κ. Χρύσης Παντελίδης, κ. Κωστής Ευσταθίου και η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (ΚΣΓ), αποτελούμενη από τον Βέλγο βουλευτή και επικεφαλής της Περιοχής Ευρώπης της Συνέλευσης, κ. Jean-Charles Luperto, τη βουλεύτρια, κα Simona Bucura-Opprescu (Ρουμανία), τον Γενικό Γραμματέα της ΚΣΓ, κ. Damien Casselin και τον Σύμβουλο της Περιοχής Ευρώπης κ. Fatmir Leci. Στη συνάντηση παρέστη η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Τασούλα Ιερωνυμίδου.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου η οποία παρέστη κατά την έναρξη της συνεδρίας, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την επιστολή πρόθεσης ένταξης της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ΚΣΓ που διαβίβασε στον Πρόεδρo της Συνέλευσης κατά τη συνάντησή της με τα μέλη της αντιπροσωπίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική την προοπτική συμμετοχής του Σώματος σε ένα τέτοιο συνασπισμό και τις συνέργειες που μπορούν να αναληφθούν στη βάση των κοινών αρχών και αξιών που προάγει η Γαλλοφωνία.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Επιτροπή αποδίδει εξαιρετική σημασία στη σχέση που αναμένεται να αναπτυχθεί ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την ΚΣΓ και επιβεβαίωσε την επιθυμία του ίδιου και όλων των μελών της Επιτροπής για αναβάθμιση της θεσμικής αυτής σχέσης, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν τη σημασία των αρχών που πρεσβεύει ο Οργανισμός, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για μια χώρα που βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή, και αναφέρθηκαν στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με τη Γαλλοφωνία.

Τα μέλη της αντιπροσωπίας της ΚΣΓ χαιρέτισαν την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για ένταξη στη ΚΣΓ και προέβησαν σε ανασκόπηση της διεθνούς δράσης της Συνέλευσης από την ίδρυσή της. Ενημέρωσαν για τις κύριες θεματικές της Συνέλευσης, περιλαμβανομένης της διάδοσης της γαλλικής γλώσσας και της ενθάρρυνσης της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ειδικότερα όσον αφορά στην καλή νομοθέτηση και την κοινοβουλευτική διπλωματία. Η Κύπρος, ανέφεραν, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις λόγω της εγγύτητας της με την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και συνεπεία της μεταναστευτικής κρίσης, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου από το νέο αυτό βήμα στο οποίο συμμετέχουν ήδη ενενήντα ένα Κοινοβούλια.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)